De ce nu este ușor să fii creativ și nu este simplu să spui ce gândești
Este ceva ce se simte în multe medii, unde ajungi practic să lucrezi pe bandă rulantă, fără să îți mai pese de ceea ce faci.
Despre toate acestea în cea de-a doua parte a temei-serial “Creativitatea este un must have pe o piaţă a muncii în continuă transformare”.
O îmbinare de abilităţi din mai multe domenii
Uneori nu e de ajuns să rămâi în limitele unui singur domeniu de activitate, ci trebuie să adopţi elemente şi din alte părţi. Este cazul lui Ștefan Lupu (foto), actor și dansator, regizor și coregraf. Un creativ şi un creator care transcende în mai multe lumi şi – de ce nu? – un exemplu al modului în care barierele dintre meserii se vor dărâma în viitor graţie creativităţii.
„În România trebuie să lucrezi mult cu imaginația, altminteri ești pierdut «în trafic» și trece viața pe lângă tine, pentru că ea are prioritate. Întrebarea este: ce se întâmplă cu tine?”, spune artistul.
Dacă vreți să aflați de ce ar fi utilă o astfel de introspecție, Ștefan Lupu oferă și o explicație.
„Dat fiind faptul că societatea românească «cu de toate» te obligă să faci un slalom interminabil printre sute de situații, mai mult sau mai puțin plăcute, ai două opțiuni: ori pleci spre mai bine, ori rămâi și încerci să trăiești/gândești diferit. Aparent, în România este greu să fii creativ, pentru că de multe ori, ideile tale nu pot fi puse în practică din cauza lipsurilor. Pe de altă parte, un creativ ar trebui să se simtă excelent în România, pentru că există surse de inspirație la tot pasul. Trebuie doar să deschizi ochii și să fii atent în jurul tău și poți descoperi un univers al paradoxurilor sociale, umane, sursă bogată pentru orice artist”, spune plastic, dar concis, Ștefan Lupu.
El mărturisește că în momentul în care ajungi să lucrezi pe o scenă, lucrurile se transformă datorită faptului că trebuie să comunici cu oameni foarte diferiți, cu priorități și experiențe diverse, vârstă și educație diferite și realizezi lucruri, trăiești intens și îți dai seama că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din… teatru.
Dacă mergi la un spectacol de-al său vei observa pasiunea și talentul acestui artist versatil, căci el este un adevărat performer, care reușește să îți transmită o emoție vibrantă, cu care rămâi și după ce se trage cortina. A ales să îmbine elemente din mai multe arte și să prezinte publicului un spectacol complet.
„În România te lovești de multe ori de o gândire prea concretă și fixă, care îndepărtează creativitatea. Iar în rândul artiştilor, astăzi, este nevoie de o revoluție a creativității și de o încercare de a rupe ritmul unei gândiri prăfuite și monotone, prin reinventare și asumare a ceea ce simțim. Acum 10 ani nu m-aș fi gândit că, peste cinci ani, oamenii nu își vor da seama dacă sunt actor sau dansator, sau că peste șapte ani voi semna coregrafia la spectacolul X, sau că peste 9 ani voi semna regia la spectacolul Y. În tot acest timp am simțit nevoia să combin artele, să creez altfel, să mă exprim nu diferit, ci așa cum simt. Mi-am asumat de la bun început direcția aceasta și am crezut în ceea ce fac cu toate riscurile. Și acum, după multe încercări și căutări, această direcție este percepută ca o amprentă artistică. Din perspectiva mea, fuziunea aceasta a artelor și combinațiile de tip performance, experimental, teatru imersiv este din ce în ce mai căutată și mai apreciată. Da, este o nouă direcție”, spune Ștefan Lupu.
Generația tânără trăiește liber, gândește liber și are în sfârșit un cuvânt de spus, mai precizează acesta, adăugând că atât în regie, cât și în actorie sau dans, el vede adesea oameni tineri, talentați, creativi și foarte implicați în muncă.
„Cred foarte tare în tânăra generație de artiști și cred totodată că aceștia au nevoie de o mână de ajutor. Un tânăr care vrea să reușească în lumea artistică trebuie să aibă multă răbdare, să nu-și piardă niciodată entuziasmul și pasiunea și, din păcate, trebuie să aibă și mult noroc,” adaugă artistul.
Munca lui nu se oprește la a fi performer, ci are și o componentă antreprenorială: Ștefan Lupu își împărtășește din experiențe în cadrul workshopurilor și atelierelor de creație.
„Am avut ocazia să mă întâlnesc atât cu actori profesioniști, cât și cu actori amatori, dar și cu oameni din alte domenii, în contextul de workshop; oameni cu care am lucrat pe diverse teme, atât din punctul de vedere al jocurilor de actorie, coordonare, atenție, lucru în echipă, cât și ateliere bazate mai mult pe limbajul și tehnica corporală.
Este o plăcere să știu că le pot fi de folos oamenilor prin faptul că ofer puțin din ceea ce am învățat prin experiența personală acumulată de-a lungul timpului. Atmosfera din cadrul acestor workshopuri este cu totul specială, motiv pentru care accept genul acesta de provocare și mă lupt cu programul meu pentru a susține cât mai multe ateliere de creație”, spune Ștefan Lupu.
El mărturisește că nu este ușor să fii creativ și nu este simplu să spui ce gândești. „Dar merită să începi să îți cultivi creativitatea, să dai frâu liber imaginației și să încerci pe cât posibil să faci ce simți, să ai încredere în tine și să-ți găsești curajul de a experimenta lucruri noi care sparg rutina și mecanicizarea omului modern”, mai susţine Ștefan Lupu. (Va urma)
Articol preluat din numărul 244/februarie 2018 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.