De ce profesia de kinetoterapeut rămâne o meserie de viitor?
Medicina este domeniul în care visează să lucreze peste o treime dintre liceenii români. În ceea ce priveşte părerea părinţilor şi a cadrelor didactice faţă de viitorul loc de muncă al copiilor, medicina se află pe locul al doilea, cu un procent de 28%. Chiar dacă e un domeniu conex al medicinei, kinetoterapia este la mare căutare , iar cererea va deveni tot mai mare pe măsură ce ne vom confrunta cu o populație tot mai îmbătrânită, cu multe cerințe de îngrijire speciale.
Conform unui sondaj de opinie, realizat de INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate, în cadrul proiectului „Ghidul Meseriilor Viitorului”, aproape două treimi dintre elevii de clasele a XI-a şi a XII-a din România şi-ar alege, după finalizarea studiilor, un loc de muncă în IT (32%) sau medicină (31%).
Ce își doresc liceenii români în materie de joburi? Sunt ele profesiile viitorului?
Inteligența artificială va dicta evoluția profesiilor peste tot în lume. Tendințele mondiale în domeniu anunță schimbări majore în felul în care vor arăta profesiile viitorului. Cum influențează această dinamică a pieței muncii configurația meseriilor viitorului pe mapamond, care sunt influențele asupra angajaților și angajatorilor, dar și influențele asupra sistemului educațional, care sunt cele mai cerute abilități pentru meseriile viitorului și cum se deprind și se cultivă acestea în școală vom afla de la profesioniștii pe care îi vom intrevieva. Pornind de la aceste date, am decis ca pe parcursului anului 2019, să prezentăm cât mai multe dintre meseriile viitorului, însoțite și de un portret de profesionist care să ilustreze cât mai bine profesia respectivă.
Portret de kinetoterapeut în 2019
Iulian Nicolae, coordonator kinetoterapeuți la Asociația Kinetobebe
Practică această meserie din anul 2008, când a început să lucreze cu primii copii, iar de 11 ani este înconjurat aproape zi de zi de aceștia. Și nu e ușor, pentru că mulți dintre ei sunt bebeluși cu tot felul de afecțiuni neuromotorii, care necesită atenție și îngrijire speciale, dublate de o răbdare pe măsura fragilității lor. Nu știu cât de conștient era de aceste cerințe în momentul în care și-a ales profesia. Se pare că profesia l-a ales pe el. „Mediul în care trăim ne influențează deciziile de zi cu zi, iar în familie erau trasate două direcții, sistemul bancar și cel medical. Cum nu mă vedeam stand 10 ore pe zi ascuns după un calculator, am ales să fiu înconjurat de oameni și să-i ajut pe cât posibil în a avea o viață mai bună. Inițial am lucrat cu vârstnici, apoi am activat în recuperarea sportivilor, dar ceva lipsea… iar a cest lucru s-a dovedit a fi interacțiunea și bucuria de a lucra cu copiii”, explică experimentatul kinetoterapeut.
Care a fost parcursul educațional pentru a ajunge un kinetoterapeut cu experiență
Facultatea și masteratul îți pun bazele acestei meserii, apoi ține de fiecare în parte cât de mult e dispus să evolueze. Este nevoie de multe ore de practică, de studiu individual, urmarea cursurilor de formare continuă, interacționarea cu alți specialiști din domenii, atât din țară cât și din străinătate, și cel mai important lucru să nu devii autosuficient.
Care sunt calitățile necesare pentru a fi un bun kinetoterapeut
Recuperarea pediatrică presupune mult mai mult decât abordarea unei tehnici, metode sau concept, implicând latura emoțională, interacțiune, psihologie și multă dragoste. Trebuie să înțelegi că terapia vine către copil și nu copilul la terapie și să adaptezi programul de recuperare în funcție de nevoile acestuia.
Asemănări și diferențele între profesia de kinetoterapeut în România și în străinătate
Ajută foarte mult în dezvoltarea profesională posibilitatea de a vedea cum se lucrează și în alte țări. Nu există sistem medical perfect, toate au plusuri și minusuri. De exemplu, țările vestice și nordice merg mai mult pe integrarea și adaptarea copilului cu probleme în societate, dar fără a pune accent atât de mare pe recuperarea lui. În schimb, în țările estice, problema majoră este integrarea și adaptarea nevoilor copiilor cu deficit, dar se pune accent mai mult ca acesta să devină autonom.
De ce e kinetoterapia e atât de necesară
Kinetoterapia este una dintre specialitățile care pot să schimbe viața unui copil. Fie că vorbim de bebeluși cu probleme respiratorii, de deglutiție, cu întârzieri în dezvoltarea neuromotorie sau deviații ale membrelor, fie că vorbim de copii cu probleme de statică vertebrală sau deficite de coordonare, kinetoterapeutul, cu un program de recuperare bine stabilit, poate ajuta micii pacienți să ajungă la un nivel de funcționare optim.
Cum arată piața muncii în domeniu
Există o criză de profesioniști în ramura pediatrică a kinetoterapiei. Avem specialiști, dar raportat la nevoile populației, sunt foarte puțini, majoritatea kinetoterapeuților alegând să lucreze cu adulți sau sportivi.
În ce măsură robotizarea și inteligența artificială va înlocui oamenii în acest domeniu
În momentul de față robotizarea ajută în recuperare, dar este complementară actului terapeutic. Nu poate înlocui mâinile kinetoterapeutului, mai ales în recuperarea copiilor cu afecțiuni neuromotorii, unde este esențial ca recuperarea să se înceapă cât mai devreme posibil, iar folosirea unui aparat robotizat se poate face doar după o anumită vârstă.
Costurile educaționale pentru a deveni kinetoterapeut – cursuri, facultate
Costurile diferă în funcție de cât e fiecare dispus să investească în formarea lui. Atunci când te specializezi, investiția o faci pentru ține, pentru a fi mai bun, nu te gândești în cât timp îți vei amortiza acei bani. Ca estimare, un salariu de entry level începe cu 1000-1500 lei și poate ajunge la 3500-4000 lei, în funcție de experiență, cursuri de perfecționare, paricipări la conferințe.
Recomandări pentru un tânăr care vrea să studieze pentru această profesie
Este o meserie frumoasă, dar nu ușoară. Trebuie să fie deschis, să învețe și iar să învețe, să filtreze informația și să iubească ceea ce face.
Foto: Pixabay