De ce stau românii peste program la job? Teama de a rămâne fără slujbă, printre cele mai puternice motive
Alţi 19% dintre respondenţi au menţionat că sunt foarte prinşi în job-ul lor şi nu pot să se deconecteze complet nici în timpul liber, în timp ce 23% dintre aceştia sunt motivaţi să lucreze mai mult datorită bonusurilor cu care sunt răsplătiţi.
În ceea ce priveşte programul de lucru, 40% dintre românii care au participat la sondaj petrec la birou nouă ore pe zi, având o pauză de masă de o oră, în timp ce 28% dintre aceştia lucrează chiar şi peste zece ore, în fiecare zi. 17% dintre respondenţi susţin că au un program normal de opt sau nouă ore, dar lucrează şi de acasă şi în weekenduri.
Totuşi, în cazul în care ar fi puşi să aleagă dintre bani mai mulţi, dar şi un volum mai mare de lucru şi responsabilităţi mai mari şi un salariu mai mic, dar un loc de muncă lejer, 86% dintre cei chestionaţi preferă să îşi sacrifice timpul în favoarea banilor.
Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 2.200 de respondenţi, în perioada 13 – 18 septembrie 2012. Majoritatea participanţilor la sondaj au vârste cuprinse între 25 şi 35 de ani.
„Pentru companii este mai eficient să încurajeze productivitatea în loc să recompenseze doar numărul de ore petrecute la muncă”
Ana Giurcă, BDM al Catalyst, spune că sunt extrem de numeroase motivele pentru care se întâmplă să rămânem peste program: volumul prea mare de muncă, o cultură organizaţională care încurajează over-time-ul, ineficienţa sau pasiunea pentru ceea ce faci şi dorinţa de a avansa mai repede în carieră. „Unele motive pot ţine de angajator, altele de angajat. Din cauza faptului că angajatorii pun mare preţ pe câte ore lucrează un angajator şi nu pe performanţă, foarte mulţi sublaterni fac acest compromis şi petrec mult peste cele opt ore legale la birou. Însă, pentru companii este mai eficient să încurajeze productivitatea în loc să recompenseze doar numărul de ore petrecute la muncă. Cei interesaţi de un program de lucru normal este bine să clarifice acest lucru cu angajatorul înainte de acceptarea ofertei de angajare”, ne sfătuieşte Ana Giurcă.
„Nu înseamnă că angajaţii care rămân peste program se spetesc muncind”
Sociologul Alfred Bulai spune despre angajaţii români care aleg să rămână peste program la birou că nu toţi se şi spectesc muncind. „Unul din motivele puternice pentru care aleg să stea la slujbă şi după terminarea programului oficial este teama imensă de a-şi pierde locul de muncă în acest context economic extrem de nefavorabil. În plus, noi ca şi popor nu avem niciun respect pentru orele de muncă. Sunt angajaţi care în timpul programului joacă Solitaire sau stau pe reţele de socializare ori pe messenger, însă aceiaşi oameni pot avea perioade -fie ele şi peste program, în care trag tare şi muncesc cât pentru zece. Practic, acest lucru ţine de modelul cultural rural pe care îl avem. Trebuie să recunoaştem că nu suntem o ţară modernă din acest punct de vedere, un stat în care timpul este extrem de preţios. La noi nu se întâmplă ca în cultura japoneză în care Ministrul Transporturilor îşi cere scuze pentru cele 14 minute de întârziere pe care le-a avut toate trenurile lor într-un an. În România, nici nu se mai anunţă dacă trenul întârzie cinci-zece minute, considerându-se a fi prea banal”, conchide sociologul.