De ce trebuie să ai un cont de LinkedIn. Cum te poate ajuta acesta în carieră
LinkedIn a apărut în 2003 și este considerat, pe scară largă, reperul pentru platformele profesionale. Există peste 700 de milioane de utilizatori pe platformă din țări din întreaga lume și, în fiecare săptămână, 40 de milioane de oameni folosesc LinkedIn pentru a-și căuta un loc de muncă.
Când o folosești corect, rețeaua de socializare te poate ajuta să îți dezvolți cariera sau să pui mâna pe jobul dorit. Recrutorii și angajatorii folosesc această rețea pentru a găsi candidați pentru posturile pe care le au disponibile.
Dar, ca și în cazul multor instrumente de căutare a unui loc de muncă, există posibilitatea ca acesta să devină o pierdere de timp. Dacă nu utilizezi LinkedIn în mod eficient, căutările, mesajele și alte activități de pe site pot consuma ore întregi, irosind timp considerabil.
Ce trebuie să știi despre utilizarea LinkedIn pentru cariera ta
Ai nevoie de un profil LinkedIn? Răspunsul scurt: Da. “Vreți să vă creșteți șansele de a găsi un loc de muncă? Atunci creați-vă un profil de LinkedIn. Deseori aud de la cei cu care lucrez că nu consideră că un profil în online îi ajută. În secolul tehnologiei, când peste 90% dintre recrutori sondează online-ul pentru candidați, când LinkedIn are peste 774.61 milioane de utilizatori (cifre de la la finalul lui 2021) și peste 3 milioane doar din România, să spui că un profil pe LinkedIn nu te ajută înseamnă în mod clar limitarea oportunităților. Eu am reușit anul acesta, prin recomandările pe LinkedIn, să găsesc locuri de muncă unor oameni”, spune specialistul în resurse umane Corina Neagu.
Chiar dacă alegi să nu petreci mult timp pe rețeaua de socializare, merită să îți iei 30 de minute pentru a îți configura profilul complet. Apoi, verifică-l la fiecare șase luni și actualizează-l cu orice realizări noi.
Recrutorii folosesc LinkedIn pentru a căuta candidații ideali
Recrutorii folosesc LinkedIn pentru a căuta candidații cei mai buni pentru posturile pe care le-au scos la concurs. Așadar, dacă nu ai prezență pe acest site, nu vei apărea în timpul căutărilor. A avea un cont LinkedIn înseamnă, de asemenea, că poți folosi platforma pentru a cerceta companii, intervievatori, recrutori și manageri de angajare, ceea ce este util înainte de a depune cereri și de a te prezenta la interviuri.
Pe scurt, a avea un profil este o idee bună. Chiar dacă nu cauți în mod activ un loc de muncă, poți utiliza LinkedIn pentru a intra în legătură cu colegii actuali și foști și pentru a face legătura cu persoanele pe care le întâlnești la evenimente de networking, conferințe etc.
Beneficiile creării unui cont LinkedIn
Este gratis. Există și o opțiune plătită care oferă beneficii suplimentare, dar versiunea gratuită, de bază, oferă o mulțime de funcții utile.
Oameni importanți folosesc LinkedIn. Recrutorii vor căuta adesea un candidat pe LinkedIn după ce primesc o cerere de angajare sau un CV.
Este o altă modalitate de a vedea postări despre locuri de muncă. Poți căuta locuri de muncă chiar pe LinkedIn. În plus, adesea oamenii postează oportunități de angajare care ar putea fi chiar ceea ce tu visai.
Poate face parte din procesul de aplicare. Din ce în ce mai multe companii au trecut la aplicații online standardizate și este mai frecvent ca niciodată să vezi o secțiune LinkedIn lângă instrumentul de încărcare a CV-ului. Dacă este bine conceput, acesta este un avantaj imens, deoarece potențialii manageri de angajare nu vor vedea doar CV-ul, ci și profilul LinkedIn.
Este o modalitate simplă și modernă de a menține conexiuni care pot fi de ajutor în cariera ta. De exemplu, acea persoană pe care ai întâlnit-o la o conferință în urmă cu cinci ani s-ar putea să ajungă să lucreze la compania la care tu visezi de atât de mult timp sau acel coleg de la primul loc de muncă poate cunoaște un manager de angajare pe care dorești să-l contactezi. Doar cu un mesaj rapid, te poți reconecta și urmări un nou client.
Este o modalitate bună de a cerceta companii. În timpul procesului de aplicare și interviu, cercetarea companiilor este un pas important. LinkedIn te poate ajuta să faci asta. În plus, poți să cauți și pe platformă persoanele cu care vei avea interviul, ceea ce te poate ajuta să te pregătești pentru conversație.
Te poate ajuta să îți construiți “brandul”. Oamenii pot oferi susținere și recomandări, ceea ce ajută recrutorilor și oricui altcineva care se uită la profilul tău. În general, te poți gândi la profilul tău de LinkedIn ca la o modalitate bună de a te dezvolta și de a îți construi “marca”. Adesea, pagina de profil LinkedIn a unei persoane este unul dintre cele mai bune rezultate dacă cineva caută online numele unei persoane, scriu cei de la thebalancecareers.com.
“O modalitate de a îți menține profilul de LinkedIn în viață este să distribui în mod frecvent actualizări despre subiecte legate de domeniul în care activezi, la fel cum sharuiești actualizări pe Facebook. Un profil LinkedIn ar trebui să reprezinte în mod clar ceea ce te face unic și pentru care meriți ca cineva să te dorească ca angajat”, spune și recrutorul Iulia Banu.
Photo by Greg Bulla on Unsplash