Depisteaza mincinosii din companie
Iata cateva modalitati prin care poti descoperi inselaciunea sau manipularea sau minciuna, atunci cand de ele se face vinovat un coleg sau un angajat al companiei din care faci parte.
"Inchisorile sunt pline de mincinosi rai", spune psihologul Charles Ford, autor al cartii Lies! Lies! Lies !. "Mincinosii patologici nu se pot opri din a minti, asa ca spun o multime de minciuni mici si ajung sa fie prinsi", spune el. Asadar, daca insiruie la repezeala tot felul de motive, la un moment dat se incurca. Pune-l sa repete ce a zis cu scuza ca nu ai fost atent si vei observa intotdeauna ca devine incoerent.
Pune-l sub lampa de interogare inainte de a-si forma povestea. Un studiu realizat in 1990 de catre psihologul Bill Flanagan a aratat ca mincinosii care au lucrat la detaliile povestilor mai din timp au avut mai mult succes decat cei care nu si-au facut temele inainte. "Este mai usor sa prinzi pe cineva intr-o minciuna prima data cand o spune", spune psihologul Dr. Cynthia Cohen.
Cel mai greu sa depistezi o minciuna este atunci cand nu este de fapt cu adevarat o minciuna. Omul spune adevarul, dar intr-un mod care lasa o impresie falsa. Din punct de vedere tehnic, este doar o tergiversare -sa ii spunem o jumatate de pacat. In urma unui studiu realizat in 1990 despre mincinosii patologici din New York City, s-a constatat ca cei care ar putea evita intrebari de tip follow-up au avut semnificativ mai mult succes la inselaciunile lor. Asadar, adreseaza-i intrebari, in mod repetat.
Multi dintre ei au acelasi talent ca si comunicatorii: capacitatea de a intra in mintea ascultatorului. Empatia nu numai ca ofera indicii ce tin de ceea ce subiectul vrea sa auda, ci il va ajuta sa evite “firul calatoriei”, care sa declanseze suspiciunile ascultatorilor. “Afla ce stiu ei. Fiti constienti de interesele si activitatile lor", spune Carolyn Saarni, co-editor al cartii Lying and Deception in Everyday Life.
"Unul dintre lucrurile care impiedica oamenii care insala in drumul lor este ca dau informatii diferite la oameni diferiti, care apoi incep sa vorbeasca intre ei si compara lucrurile", spune Dr. Gini Graham Scott, autor al cartii The Truth About Lying. Concluzie, vorbeste si cu alte persoane care au mai luat contact cu cel incriminat, inainte sa asculti varianta mincinoasa.
"Cand incerc sa prind un mincinos, ma uit sa vad cat de angajat este in ceea ce imi spune", relateaza Sgt. John Yarbrough, expert interogare al departamentului de omucidere din LA, intr-un studiu facut de Jeff Wise pentru Extreme Fear. “Teama si vinovatia ies in evidenta din expresiile lor faciale. Ei doresc sa termine repede acest proces, astfel incat sa raspunda cu usurinta atunci cand interogatorul lor schimba subiectul. "Mincinosii nu prezinta insa rusine sau remuscare pentru ca nu le simt", spune psihologul Dr. Cynthia Cohen. Oamenii se framanta, isi ating nasul, se balbaie si rup contactul vizual atunci cand mint. Feldman, intr-un studiu facut in 1999 pe un grup de elevi de liceu, a constatat ca semnalele non-verbale au fost cruciale in determinarea celor care au mintit. Asadar, ai grija la gesturi si reactii.