Dificultățile întâmpinate de companii în procesul de recrutare au atins un maxim istoric
Lipsa forței de muncă din România a fost confirmată de studiul PwC European Private Business Survey
Dificultățile întâmpinate de companii în procesul de recrutare, reflectate de indicatorul de necorelare a pregătirii candidaților, care a ajuns în trimestrul II la maximul istoric, sunt confirmate și de studiul PwC European Private Business Survey. Conform lui, peste jumătate dintre respondenți consideră că penuria de forță de muncă calificată conduce la pierderi financiare, iar aproape 70% se confruntă cu lipsa personalului tehnic, respectiv administrativ/de suport.
În același timp, pe plan intern, programele de stimulare a mobilității continuă să aibă rezultate modeste, atingându-și obiectivul formulat pentru anul 2019 în proporție de doar 43% până la finele lunii august. Astfel, întrucât alternativa de a apela la personal din afara țării a devenit tot mai atractivă pentru companii (în primele 6 luni ale anului s-a triplat numărul de avize de angajare sau detașare comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior), s-a decis o nouă suplimentare a numărului de lucrători străini nou-admiși pe piața românească (cu încă 10.000, până la 30.000 de persoane).
În acest context, dinamica anuală a efectivului salariaților din economie a continuat să piardă din intensitate (până la 0,9% în perioada aprilie-august 2019), evoluție imprimată exclusiv de sectorul privat.
Și de această dată se observă o temperare a recrutărilor în serviciile de piață, mai pronunțată în sectorul IT&C și în serviciile administrative și de suport. Restrângerea schemelor de personal a persistat în industrie, și a fost vizibilă în special în cea ușoară (în contextul tendinței de relocare a activității unor producători către zone cu forță de muncă mai ieftină), în cea auto, în posibilă asociere cu derularea procesului de automatizare și cu diminuarea producției pe plan european, dar și în domeniul prelucrării lemnului și în industria de mașini și echipamente. În schimb, o nouă majorare a numărului de salariați a avut loc în construcții, antrenată probabil de facilitățile fiscale acordate la începutul anului.
Pentru perioada următoare, sondajele urmărite sugerează însă o imagine unitară mai puțin optimistă.
Astfel, studiul Manpower anticipează pentru ultimul trimestru al anului o creștere modestă a numărului de angajați, cele mai pesimiste previziuni din ultimii patru ani, cu temperări în majoritatea ramurilor. De asemenea, Sondajul CE-DG ECFIN indică stabilitatea numărului de angajați în industrie, servicii de piață și construcții, în timp ce în comerț așteptările privind noile angajări au rămas pozitive, dar mai atenuate.
Analiza referitoare la piața muncii este parte a ”Raportului pe inflație – noiembrie 2019”, făcut public, zilele trecute, de Banca Națională a României. Raportul are ca sursă principală de informații datele prezentate de Institutul Național de Statistică, EUROSTAT și ANOFM și prezintă analiza celor mai recente evoluții economice, monetare și financiare, precum și explicarea rațiunilor și manierei de implementare a politicii monetare în perioada precedentă.