Dramele românilor care pleacă la muncă în străinătate
„Când i-am spus că sunt româncă, femeia a făcut câțiva pași mai încolo”. Așa își începe confesiunea, către un site de știri local, românca Daniela Kocis-Fitzgerald, acum stabilită în Irlanda.
Femeia a povestit pentru irishtime.com care este reacția localnicilor irlandezi față de români. Daniela Kocis-Fitzgerald era într-o stație de autobuz prima dată când a trăit pe propria piele stigmatizarea românilor din această țară. Se întâmpla în 2009. Era în Irlanda de câteva luni și era fericită să se angajeze. A intrat într-o conversație cu o femeie mai în vârstă care aștepta autobuzul. Au stat de vorbă câteva minute bune înainte ca femeia să o întrebe pe Daniela Kocis-Fitzgerald de unde este. „Când am spus România, ea a făcut câțiva pași mai încolo. «M-am gândit, de ce? Sigur, nu a înțeles ce am zis»”.
Românca, căsătorită și acum stabilită în Irlanda, și-a deschis propria firmă de HR. Printre altele, vrea să susțină seminarii pentru femeile românce care merg la muncă în Irlanda, în care să le învețe cum să își scrie un CV și cum să aplice pentru un job. De asemenea, Daniela spune că cea mai mare greșeală pe care o fac românii, atunci când ajung într-o țară străină, este să caute tot compania comunităților de români.
„Eu le spun mereu oamenilor care vin aici să încerce să renunțe la mentalitatea de a intra în contact doar cu românii deoarece, până la urmă, ești într-o altă țară și trebuie să faci parte dintr-o nouă comunitate. Mi-au trebuit câteva luni bune să înțeleg că nu m-aș fi putut stabili niciodată aici dacă nu aș fi îmbrățișat cultura și țara, cu ce are ea bun și rău”.
sursa foto: facebook
sursa: irishtime.com