Estimare PwC: Țările în care se vor face multe angajări în 2020
Economia mondială va continua să crească în acest an cu un ritm mediu de 3,4%, estimează analiștii PwC. În condițiile în care afacerile se extind, vor fi generate noi locuri de muncă, iar SUA și Marea Britanie se vor confrunta cu deficit de forță de muncă.
Astfel, potrivit estimărilor PwC, economiile G7 vor continua să genereze aproximativ 2 milioane locuri de muncă în acest an. Patru din cinci noi locuri de muncă din țările G7 vor fi create de SUA, Marea Britanie și Japonia. Pe măsură ce forța de muncă disponibilă din G7 devine din ce în ce mai puțină, câștigurile vor continua traiectoria ascendentă. Însă, în absența îmbunătățirii productivității, marjele de profit ale companiilor ar putea fi afectat, preconizează analiștii citați.
Și economia României va continua să crească în acest an, ceea ce poate genera noi locuri de muncă. „Toate prognozele pentru România, inclusiv cea mai optimistă de 4,1% aparținând guvernului, indică o încetinire a ritmului de creștere economică pentru acest an față de anii anteriori, în linie cu tendința economiei globale. Prin urmare, un cadru legislativ stabil și predictibil, precum și investiții publice, mai ales în infrastructură fizică ar putea contribui la activitatea economică”, arată Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România.
Cele mai mari puteri economice
PwC estimează că toate economiile mari vor crește în 2020. Activitatea economică a SUA se va extinde cu aproximativ 2%, în linie cu rata sa potențială de creștere, în timp ce zona Euro va avea un ritm de creștere de aproximativ 1%. Dintre economiile emergente, cea a Chinei ar putea avansa cu mai puțin de 6%. Conform ultimelor estimări ale FMI, 2019 a fost anul în care India a depășit Marea Britanie și Franța, devenind a cincea cea mai mare economie a lumii. Dacă va menține această tendință, India va depăși Germania până în 2025 și Japonia înainte de 2030, urmând să ajungă a treia economie a lumii după SUA și China.
În 2020, populația lumii va ajunge la 7,7 miliarde, ceea ce reprezintă o creștere de 10% față de 2010. China, India și Africa Subsahariană vor contribui cu aproximativ jumătate din creșterea anuală a populației globale. În același timp, numărul persoanelor în vârstă de peste 60 de ani va depăși un miliard în acest an.