Executive Search in zona financiara
Care sunt noile tendinte pe piata de Executive Search in zona financiara din Romania?
Actualmente exista o tendinta de concentrare a pietei bancare, prin intermediul proceselor de achizitii si fuziuni. Ele permit o dezvoltare rapida si un "atac" concentrat asupra concurentei. Preocuparea continua a bancilor romanesti de a-si creste valoarea de piata este, la ora actuala, evidenta. Aceasta preocupare este directionata si catre calitatea personalului bancar, importanta sursa de avantaj competitiv.
Ca firma de Executive Search, Stanton Chase Romania nu vizeaza recrutarea si selectia tuturor pozitiilor din organigrama unui client; noi ne axam pe pozitiile de top si middle management. Pentru a ocupa o pozitie de top intr-o banca iti trebuie experienta relevanta in domeniul specific: retail, corporate, investment etc., si o foarte buna reputatie pe piata. De aceea, de foarte multe ori, intrarea intr-o banca se face numai pe baza referintelor date de cei care deja lucreaza in acea banca. In contextul unei piete destul de concentrate, a unei stabilitati profesionale proprie segmentului bancar, companiile de Executive Search se confrunta cu o diminuare a solicitarilor pentru candidati pentru pozitiile de top-management.
Exista multi romani bine pregatiti in domeniul financiar pentru a ocupa pozitii de top?
Cineva imi spunea, de curand, ca nu devii cu adevarat bancher decat dupa 20 de ani de activitate. Daca ne uitam la piata bancara din Romania, am putea conchide ca nu suntem inca acolo, dar cred ca profesionalismul si intensitatea dezvoltarii economiei romanesti suplinesc cu succes "handicapul" temporal. Se mai poate argumenta ca bancherii romani nu au fost suficient expusi multitudinii, complexitatii situatiilor cu care se confrunta omonimii externi, cu avantajul a zeci de ani de industrie bancara. Repet: profesionalismul, deschiderea, implicarea, dedicarea pot compensa expunerea de durata mai recenta. Cred ca e loc si de mai bine, putem fi mai buni si mai competitivi, atat la nivel individual, cat si de echipa. Nu exista diferente "dramatice" intre un roman si un expat in ceea ce priveste performanta. Diferenta este data de expunerea internationala a unui expat, suficient de indelungata pentru a-i conferi adaptabilitate si "open-mindedness", competente ce noua, romanilor, uneori ne lipsesc.
Ce se intampla in industria financiara in afara?
Este mult mai competitiva. Lucrurile se misca mult mai repede, deciziile strategice se iau mult mai rapid. La noi, industria bancara este inca "rasfatata". Bancile isi pot permite sa acorde un timp mai lung in conturarea unei strategii de dezvoltare si in implementarea deciziilor.
Ce ne puteti spune despre tendinta companiilor straine de a inlocui managerii straini cu romani?
Intr-adevar, companiile demareaza cu un expat sau un board de expati. Ei implementeaza strategia grupului, stabilesc directia de dezvoltare, obtin primele rezultate si isi incheie mandatul, cautand sa-si asigure succesori din randul managerilor romani. Strategia bancilor straine este ca pozitiile de top sa fie ocupate de expati din propriul sistem, care au experienta grupului si ani buni pe pietele est-europene. Cred ca va mai dura ceva timp pana cand vom vedea CEO-ul sau Consiliul de Administratie format in majoritate sau in totalitate din romani. Exista insa sperante in aceasta directie. CEO-ul Unicredit este un roman, Razvan Radu, un bancher cu experienta, dinamic si indraznet. Asadar, un roman a preluat pozitia de top intr-o banca ce a integrat de curand doua banci puternice, formand o "noua" banca ce ocupa un loc meritoriu in Top 5 al bancilor din Romania. Nu ramane decat sa dorim si sa "luptam" pentru a vedea acest scenariu repetat.
Cum sunt salariile top-managerilor din afara tarii fata de cele ale managerilor care lucreaza la noi?
La nivel de top management putem vorbi de niveluri relativ apropiate. Multi clienti asteapta sa gaseasca pe piata locala un nivel similar de competente cu un cost mai mic. Aceasta insa nu prea se intampla, in conditiile unei industrii bancare in plina dezvoltare, cu cerinte diversificate si din ce in ce mai specializate, concomitent cu o oferta nu excesiv de bogata in anumite competente si la nivelul cerut de client.
Este adevarat ca multinationalele prefera romani in posturi de conducere pentru filialele din Balcani?
Orice companie este, in general, orientata catre un anume nivel al costurilor. Ea estimeaza ca un manager local va aduce costuri mai mici decat un expat. Nu este insa o axioma. Avem manageri care sunt la fel de "scumpi" ca un expat. Noi sfatuim clientii nostri sa echilibreze inclinatia spre costuri mai mici cu cea de a aduce in echipa profesionisti.
Cum va evolua piata de Executive Search in perspectiva integrarii Romaniei in UE?
Eu cred ca excelent. Concurenta serioasa si prestigioasa existenta deja pe piata de Executive Search din Romania creeaza conditii propice dezvoltarii. Activitatea industriei noastre este strans legata de nivelul investitiilor. Cand faci o investitie serioasa pe o piata, te asiguri ca alegi si profesionistii potriviti odata cu echipamentele si infrastructura necesara cresterii business-ului. Firmele nou intrate vin initial cu expati ca directori generali, financiari, sau de marketing. Dar, dupa doi-trei ani, acestora le succed romani. Privesc cu mult optimism si incredere atat viitorul industriei de Executive Search in Romania, cat si locul de top pe care Stanton Chase l-a obtinut si il va mentine si la nivelul pietei romanesti.