Există o reţetă de succes pentru realizarea CV-urilor?
Şi cum CV-ul tău este oglinda experienţei profesionale, dar şi a personalităţii tale, îţi sugerăm să ţii cont de câteva cuvinte pe care nu trebuie să le ratezi atunci când îţi redactezi CV-ul.
Cuvinte de evitat
Ca să faci o impresie bună de la prima vedere a CV-ului trebuie să eviţi „stilul arid, neinteligibil cu o abundenţă de caracteristici-clişeu şi o selecţie de informaţii care te poartă de la Anna la Caiafa”, e de părere Aura Ipate, directorul general al Centrului de Limbi Străine A_BEST, care un rol destul de important în procesul de recrutare. Tot ea spune că poziţia şi compania pentru care un candidat aplică sunt doi factori foarte importanţi în procesul de recrutare.
În opinia Adrianei Boșcănici, fondatoarea Trainart, “înainte să începi redactarea CV-ului, aminteşte-ţi că atunci când Apple a apărut pe piaţă nu şi-a pus întrebarea «Cum ne putem diferenţia de Microsoft?», ci «Cum putem fi mai mult ca noi şi cum amplificăm acest lucru în ceea ce facem?»”.
Ea crede că nu există o reţetă anume a CV-ului de succes, ci consideră că fiecare ar trebui să se concentreze pe punctele sale forte şi să excludă pe cât de mult posibil cuvinte şi sintagme arhifolosite. „De exemplu, în loc de “spirit de echipă”, cred că o argumentare a acestei calităţi ar fi mai bine primită: care a fost contribuţia ta?, ce rezultate a avut echipa datorită ţie?, ce situaţii-cheie aţi depăşit?"
Alte cuvinte uzitate şi care și-au pierdut din acest motiv din valoare, ar fi: spirit antreprenorial, rezistenţa la stres şi la lucrul sub presiune, abilităţi de organizare şi planificare etc, mai ales dacă acestea nu sunt însoţite de exemple succinte în care persoana a demonstrat aceste calităţi.
Însă, Adriana Boscanici subliniază că doar introducerea sau eliminarea acestor cuvinte din CV nu te face să ai succes. Sunt mulţi alţi factori care suscită interesul angajatorilor, în funcţie de postul pentru care candidatul aplică. “Însă, într-o lume a vitezei, cu toţii trebuie să surprindem pentru a capta atenţia şi acest lucru este valabil şi în cazul unul CV. Aşadar, surprindeţi prin autenticitate!”.
Ce nu trebuie să lipsească din CV
Ştim cu toţii că cele mai importante aspecte care ar trebui incluse sunt cele referitoare la pregătirea şi experienţa profesională. Totuşi, un CV trebuie să încerce în mod permanent să scoată în evidenţă aspectele care îl fac pe candidat, relevant pentru postul respectiv. De asemenea, „consider că este importantă şi stabilitatea aplicantului la job-ul anterior”, spune Aura Ipate.
Într-un CV, accentul trebuie pus pe originalitate şi individualizare. „Practic, recrutorii vor să vadă ce ai dobândit, ce ai învăţat şi cu ce ai contribuit. Cu alte cuvinte, ca angajator, aş dori să văd dintr-un CV un răspuns la intrebarea: „de ce tu şi nu altcineva?"; mi-aş dori să văd că acel candidat a investit puţin timp în a găsi răspuns la întrebarea: „cu ce mă diferenţiez eu de alt candidat". Pentru un recrutor este importantă claritatea informaţiei şi care este valoarea adăugată pe care ai adus-o în job-urile anterioare. Astfel, recrutorul profesionist te va putea "vinde" mai departe către clientul final”, e de părere Adriana Boscanici.
Cât de lung trebuie sa fie CV-ul?
Cu toţii ne-am întrebat cât de mare trebuie să fie un CV astfel încât să fie parcurs cu uşurinţă de recrutor. Un studiu realizat de CareerBuilder, un portal de job-uri în care peste 2,000 dintre specialiştii în HR şi-au exprimat ideile despre procesul de selecţie arată că aproape 20% dintre ei au spus că „scanarea” CV-ului durează 30 de secunde sau, chiar mai puţin, unii zic în 6 secunde, în timp ce alţi recrutori îl pot consuma şi până la 2 minute.
Totuşi, Adriana Boșcănici e de părere că nu dimensiunea CV-ului contează, ci relevanţa informaţiilor din el. „Desigur, nu ştiu pe nimeni, recrutor sau angajator, încântat să citească 5 pagini de CV. Dacă aş fi în locul cuiva care îşi caută un loc de muncă, aş păstra CV-ul la lungimea de maximum două pagini. Dar asta doar pentru că eu funcţionez după principiul less is more. Prefer să fiu incitată să mai aflu informaţii despre cineva decât să fiu inundată de informaţii nesolicitate.”
Aura Ipate, directorul general al Centrului de Limbi Străine A_BEST, consideră că CV-urile trebuie adaptate postului pentru care candidatul aplică. Adică trebuie să treci în revistă cele mai importante job-uri anterioare, experienţele şi abilităţile care ar putea să contureze portretul profesional în mintea angajatorului. Iar detaliile mai puţin semnificative pot fi comunicate, ulterior, în cadrul interviului. Practic, „CV-ul trebuie să fie asemenea unui trailer cinematografic care te convinge să vezi filmul”, conchide Aura Ipate.