Facebook – sancționată dacă nu respectă regulile „jocului”
Reţeaua Facebook are termen până la sfârşitul anului să îndeplinească reglementările UE privind protecţia consumatorilor. Dacă nu va face asta se va confrunta cu sancţiuni mari, după cum a anunţat joi, comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova, conform Reuters.
“Răbdarea mea a ajuns la limită. Deşi Facebook m-a asigurat că va adapta în cele din urmă condiţiile de utilizare care induc în eroare până în decembrie, această situaţie continuă de prea mult timp. Acum este momentul pentru adoptarea unor decizii şi nu pentru promisiuni. Dacă modificările nu sunt implementate complet până la sfârşitul anului, voi solicita autorităţii de protecţie a consumatorilor să acţioneze rapid şi să sancţioneze compania”, a avertizat Vera Jourova.
Reprezentanţii companiei Facebook, care administrează cea mai mare platformă de socializare online, au declarat că au făcut deja schimbări şi vor continua să coopereze cu autorităţile.
“Am schimbat termenii de utilizare Facebook în luna mai şi am inclus mai multe schimbări propuse de Reţeaua comunitară CPC (Cooperarea in domeniul protectiei consumatorilor) şi de Comisia Europeană în acel moment”, se arată într-un comunicat al companiei.
“Termenii noştri sunt acum mult mai clari cu privire la ce este sau nu este permis pe Facebook şi cu privire la opţiunile pe care le au oamenii”, se mai arată în comunicat.
Cofondatorul şi directorul general al companiei Facebook, Mark Zuckerberg, şi-a cerut scuze în faţa Parlamentului European în luna mai şi a promis că va lua măsuri, după ce datele a aproximativ 87 de milioane de utilizatori Facebook, majoritatea din Statele Unite şi mai multe ţări UE, inclusiv România, au fost accesate ilegal de compania de consultanţă britanică Cambridge Analytica.
În luna aprilie a acestui an, Comisarul european, Vera Jourova, a declarat pentru site-ul EUObserver.com, printr-un purtător de cuvânt, că nu este mulţumită de măsurile luate de compania Facebook în urma sustragerii ilegale a datelor a 87 de milioane de utilizatori.
“Apreciez faptul că încearcă să fie mai transparenţi” a declarat aceasta într-un comunicat.
“Din păcate unele explicaţii nu se încadrează în aşteptările mele. Este clar că datele europenilor au fost expuse unui risc major şi nu sunt sigură că Facebook a urmat toţi paşii necesari pentru implementarea chimbărilor”, a adăugat aceasta.
Vera Jourova a vorbit şi despre scrisoarea primită de la directorul executiv al companiei Facebook, Sheryl Sandberg.
În scrisoare era prezentat faptul că datele a 2,7 de milioane de utilizatori Facebook din ţările Uniunii Europene au fost accesate ilegal de compania de consultanţă britanică Cambridge Analytica. Firma Cambridge Analytica a utilizat date sustrase în 2014 din conturile Facebook pentru a stabili profilurile alegătorilor americani şi a le trimite reclame politice personalizate. Aceeaşi companie de analize a fost implicată în campania pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit).
“Aşa cum am menţionat deja, această problemă nu este legată doar de protejarea datelor”, a afirmat Jourova.
“Această problemă reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei noastre şi a procesului electoral. Aş vrea să discut cu Sheryl Sandberg despre metoda prin care vor asigura transparenţa şi vor respecta regulile dezbaterii noastre democratice şi cum se vor schimba conform Regulamentului European General de Protecţie a Datelor (GDPR)”, a adăugat aceasta.
“Internetul nu este un spaţiu fără reguli. Regulile care se aplică offline trebuie respectate şi în lumea online. Aceste companii deţin o putere foarte mare. Vreau să deţină de asemenea şi o responsabilitate foarte mare”, a concluzionat comisarul european.
În aceeași situație se află și rețeaua de socializare Twitter.