Fii cea mai bună variantă a ta în 2015!
• Aliniază-ţi munca la valorile tale
Indiferent ce activităţi faci, nivelul de maturitate este dat şi de capacitatea de a-ţi alinia aceste activităţi la valorile personale. A şti, a putea şi a vrea să faci această aliniere este o competenţă care arată că începi să te maturizezi. Dacă spui că una dintre valorile tale este, de exemplu, colaborarea, aceasta te defineşte, este parte din natura ta, ai hotărât să o cultivi permanent, atunci – dacă eşti manager, gândeşte-te cum ai putea să stabileşti colaborativ obiective cu subordonaţii tăi.
Caută să iei decizii cu echipa printr-un protocol colaborativ, pe care să-l susţii. Caută să colaborezi mai bine cu propriul tău şef sau cu un client dificil, să sprijini mai bine un proiect al unui alt department, şi aşa mai departe. Efectele care vor apărea când lucrurile “se leagă” sunt similare cu cele de aliniere (îndreptare) a coloanei vertebrale sau a aliniere (îndreptare) a dinţilor. Capacitatea de aliniere (îndreptare, verticalizare) se poate dezvolta, este una din cele mai imporante surse de prospeţime, energie pozitivă, optimism, încredere şi siguranţă de sine.
• Ridică-ţi standardele de participant
Rolul de participant este extrem de generos şi cu multe faţete: poţi fi participant la o şedinţă, la un curs, la o nuntă, la o ceremonie religioasă, la o şedinţă de bloc, la o lansare de carte, într-o zi electorală, la un concert, la viaţa de familie, la o cină sau o seară în cuplu etc. Învaţă să participi! Deşi este e una dintre cele mai frecvente posturi pe care le avem, foarte puţini dintre noi dau dovadă de competenţă şi de calitate în participarea lor în diverse activităţi.
Gândeşte-te la un moment în care ai manifestat cele mai înalte standarde de calitate ale tale ca participant, când ai fost mândru de modul în care ai participat şi preia din această experienţă mici lucruri pe care să le reproduci şi în alte ocazii. Participarea la o şedinţă, de exemplu ar putea fi o sursă de inspiraţie pentru creşterea calităţii participării la un curs, sau la o sesiune de antrenament la sală …şi invers!
• Aminteşte-ţi sau redefineşte-ţi ambiţiile
Atunci când simţi că eşti într-o zona de autosuficientă şi blazare, redefinește-ți ambițiile. Confortul şi stabilitatea au costurile lor, dificil de perceput când nu pui lucrurile în perspectivă. Viziunea pe care ţi-o creezi asupra viitorului personal îţi dă poftă de viaţă şi creativitate. “Miroase des caşcavalul ca să ştii când se învecheşte” spune o vorbă. Care îţi sunt ambiţiile care te energizează şi simţi că te cresc? Cum poţi face să fii într-un contact mai bun cu acestea? Care îţi sunt ambiţiile de a creşte în rolul de team-leader acolo unde lucrezi? Cum le-ai putea contura şi care este “de ce”-ul pe care le aşezi, astfel încât acestea să te încarce cu energie atunci când pui în perspectiva lor ceea ce faci? A neglija cultivarea ambiţiilor însemnă că alegem pasivitatea, autosuficiența, blazarea, delăsarea, renunţarea la propriul viitor.
Atenţia atât la rezultatele pe care le urmărim, cât şi la modul în care le atingem ne oferă oportunitatea să ne maturizăm, să învăţăm să descoperim şi să ne bucurăm de umanismul nostru, să împletim creativ şi cu tot mai multă artă ceea ce odată percepeam a fi o contradicţie.