FORMAREA MANAGERILOR DIN SECTORUL PUBLIC, O PRIORITATE A PROGRAMULUI NATIUNILOR UNITE PENTRU DEZVOLTARE
Care este rolul PNUD in derularea proiectului Bursa Speciala "Guvernul Romaniei"?
Programul Bursa Speciala "Guvernul Romaniei" a fost conceput pentru a raspunde unei nevoi reale a societatii romanesti, si anume nevoia de profesionalizare a corpului functionarilor publici prin pregatirea unui corp de elita de manageri publici instruiti la universitati europene si nord-americane de prestigiu. Instituit prin Legea 157/2004, programul se deruleaza in baza unui parteneriat intre Ministerul Educatiei si Cercetarii, ca principal finantator, si Reprezentanta in Romania a PNUD. In calitate de partener de implementare, PNUD administreaza si co-finanteaza programul cu 8,5%, coordoneaza implementarea acestuia in parteneriat cu institutiile implicate, contribuind cu expertiza sa globala si know-how, precum si cu angajamentul sau pentru eficienta, transparenta, responsabilitate si neutralitate politica. Pentru buna gestionare a programului, in cadrul PNUD a fost infiintata o Unitate de Implementare a Proiectului, avand rolul de a sprijini selectia beneficiarilor – in calitate de aparat tehnic al Comisiei pentru Bursa Speciala "Guvernul Romaniei" – de a administra relatiile contractuale cu acestia, de a urmari parcursul lor universitar si de a participa la repartizarea lor pe pozitii de raspundere in sectorul public.
De ce si-a propus PNUD sa sprijine sectorul administratiei publice din Romania prin acest program?
PNUD beneficiaza de expertiza substantiala in domeniul administratiei publice si al instruirii complexe a functionarilor publici. Reforma administratiei publice reprezinta o prioritate constanta a PNUD in Romania, fiind un domeniu principal de interventie identificat ca atare in cadrul Programului de Tara pentru 2005-2009, bazat pe Strategia Comuna de Asistenta a ONU pentru Romania. Un prim obiectiv major al acestei strategii de asistenta il constituie tocmai "intarirea capacitatii pentru o buna guvernare". O administratie publica solida va permite Romaniei sa implementeze efectiv acquis-ul comunitar si sa creeze cadrul legislativ si institutional de natura a permite tarii noastre, pe de o parte, sa faca fata "socului aderarii" si, pe de alta parte, sa asigure un mediu de afaceri stabil, concurential, coerent si favorabil dezvoltarii umane. In acest context, Guvernul Romaniei a considerat binevenit sprijinul PNUD in implementarea si derularea acestui program de burse finantate de statul roman. Programul este in deplin acord cu angajamentele asumate de Guvernul Romaniei, prin Strategia actualizata de accelerare a reformei administratiei publice cu privire la operationalizarea corpului functionarilor publici cu statut special denumiti manageri publici, precum si cu prevederile Programului de guvernare pe perioada 2005-2008, referitoare la depolitizarea administratiei publice. Informatii detaliate sunt accesibile pe pagina http://www.undp.ro/governance/scholarships.php si pe site-ul programului, la adresa www.burseguvern.ro.
Ce se asteapta de la editia din acest an a Concursului National pentru Bursa Speciala "Guvernul Romaniei"?
In cadrul Concursului National 2005 pentru Bursa Speciala, aflat in plina desfasurare, criteriile de evaluare a candidatilor urmaresc performanta academica a acestora, capacitatea lor de a desfasura o activitate de performanta in sectorul public si gradul lor de motivare pentru a ocupa o functie de raspundere in sectorul public. Introducerea, din acest an, a etapei de interviu in procesul de selectie are rolul de a urmari identificarea potentialului de lider al candidatilor. Dorim ca Romania sa fie reprezentata la nivelul universitatilor de prestigiu din strainatate de catre tineri foarte performanti, care vor putea aplica in sectorul public cunostintele teoretice si practice astfel dobandite. Prin asimilarea unor valori si practici validate la nivel international, ei vor contribui in mod direct la revirimentul administratiei publice romanesti.
Dat fiind faptul ca tinerii reprezinta un segment prioritar pentru actiunile PNUD, cum priviti aceasta oportunitate oferita tinerilor Romaniei?
Tinerii s-au aflat permanent in centrul preocuparilor PNUD. Acest program destinat investitiei in tineri este o idee salutara a Guvernului Romaniei, pe care PNUD o sprijina in totalitate. Este, in acelasi timp, o investitie pentru dezvoltare durabila, in viitorul tarii. Apreciez ca este util ca tinerii instruiti in strainatate sa valorifice valorile si standardele de performanta dobandite nu doar in interes strict personal, ci pentru a genera o reforma la nivelul intregii societati romanesti. Romania va beneficia de aceasta investitie in viitorul apropiat, atunci cand primii tineri instruiti in universitati de prestigiu din Europa si America de Nord se vor intoarce in Romania pentru a fi adevarati agenti ai schimbarii in sectorul public.