Gentlemani în HR
Dacă ați mers vreodată la conferințele dedicate celor care lucrează în HR, atunci ați observat că publicul este majoritar feminin. Tocmai de aceea am vrut să aflu și perspectiva unor bărbați care lucrează în acest domeniu.
Gabriel Chirvase are o experiență de aproape 20 de ani în Resurse Umane, atât în calitate de Consultant cât și în diverse roluri în companii din industrii variate: FMCG (Ursus, Wrigley’s), Servicii Financiare (Groupama), domeniul Industrial (HeidelbergCement) și Pharma.
În prezent, el este Director de Resurse Umane la SECOM. Mărturisește că nu s-a gândit niciodată
că HR-ul ar fi un domeniu atipic pentru un bărbat, cu toate că în departamentele de resurse umane cei mai mulți manageri și specialiști sunt persoane de sex feminin.
Asta poate și pentru că se ferește pe cât posibil să atribuie unui gen competențe predefinite. „Am avut colege care erau vânzători excepționali de betoane sau de bere, așa cum există mulți bărbați care lucrează în asistență socială și fac o treabă foarte bună“, spune Gabriel Chirvase.
El punctează că, din punctul său de vedere, HR-ul are două componente principale: cea legată de gestiunea ecosistemului social al organizației (și aici empatia, sociabilitatea, toleranța sunt esențiale), respectiv cea legată de înțelegerea afacerii pentru a putea acompania adecvat provocările acesteia (și aici o abordare rațională, holistică și orientată pe termen mai lung au un rol decisiv). „Depinzând de contextul organizațional, echilibrul între cele două componente este dinamic și oamenii de HR (indiferent de gen) trebuie să gestioneze acest echilibru“, precizează acesta.
Calmul în momentele critice, dorința de a găsi soluții rezonabile care să acomodeze interese diverse, un focus echilibrat pe nevoile afacerii și interesele colegilor – acestea sunt atributele care îl ajută să-și facă treaba bine.
Gabriel Chirvase punctează faptul că ceea ce ne face asemănători este semnificativ mai important decât ceea ce ne face diferiți. În plus, crede că mulți din factorii care susțin succesul fiecăruia sunt învățați și nu înnăscuți. „La modul ideal, creștem în fiecare zi ca oameni, acceptând provocările mediului, suntem împinși de „mâna invizibilă“ să învățăm lucruri noi, experimentăm adaptând practici pe care le copiem de la semenii noștri (de sex feminin sau masculin). Spre exemplu, am învățat foarte multe lucruri utile/ diferite observând modul în care soția mea reacționează în diverse situații“, explică acesta.
Crede cu tărie în ideea că mâine poate fi mai mult decât azi, că fiecare persoană care își propune un scop de creștere (interioară, în primul rând) și îl urmează cu perseverență, primind un sprijin adecvat, poate să aibă succes. Acesta este primul „motor“ al tuturor lucrurilor, al doilea – care îl echilibrează pe primul – fiind disponibilitatea de a înțelege și accepta că și cei de lângă noi au convingeri și aspirații perfect legitime și că, fără un nivel rezonabil de colaborare, societatea
nu poate funcționa.
Răzvan Popescu este absolvent de Litere. A activat pentru o perioadă în domeniul educațional, ulterior devenind parte din echipa uneia dintre cele mai mari companii de shared services care, la acel moment, era în faza de start-up. Atunci a început să lucreze cu ceea ce înseamnă Learning & Development din perspectiva educației. De-a lungul timpului a ocupat poziții-cheie în departamente de HR, unde a dobândit expertiză din poziții variate de specialist în domeniu. Asta a presupus implementarea de programe și măsuri de dezvoltare organizațională prin prisma
zonei de HR, atât la nivel regional, cât și global. În prezent, el face parte din echipa DB Schenker GBS București unde, în calitate de Head of HR & Support, lucrează cu tot spectrul de HR, comunicare si estate management. Totodată, este implicat direct în forul decizional al organizației, ca membru al echipei de leadership.
„Încă de la început am avut o viziune clară asupra carierei. Am arătat un interes mai mare pentru zonele de educație, psihologie, dezvoltare individuală, dar și pentru măsurile de transformare organizațională prin prisma HR-ului. Odată ce mi-am asumat aceste direcții de dezvoltare
profesională, lucrurile au evoluat de la sine, ajungând să îmbrățișez rolul de specialist
în HR, fără a privi alegerea din perspectiva diferențelor de gen. Experiența mi-a demonstrat, însă, că dinamica domeniului se schimbă, aspect vizibil, de altfel, și în alte arii de activitate.
Cu toate acestea, observăm, de exemplu, cum tot mai multe femei ajung în poziții-cheie în companii din industrii diferite. La rândul meu, fac parte alături de alte colege din echipa de management a DB Schenker GBS București. Leadershipul organizațional încurajează astfel diversitatea și consolidarea forului de conducere prin accederea la funcții cheie pe criterii de performanță“, explică Răzvan Popescu.
Spune că are o curiozitate nativă și că a lucrat foarte mult să învețe mecanismele de business specifice diferitelor industrii la care a fost expus de-a lungul anilor. Crede că un mix armonios de cunoștințe și abilități este cel care definește un specialist în HR, indiferent de gen, iar asta se poate vedea și în alte domenii sau funcții.
„De exemplu, în DB Schenker GBS din București, departamente și procese cheie din cadrul organizației sunt gestionate de către femei care, prin prisma abilităților și expertizei dovedite, conduc organizația către o dezvoltare susținută. În fond, colaborarea dintre echipe și calitatea muncii contribuie la succesul inițiativelor companiei“, subliniază Răzvan Popescu.
El mai spune că, la nivel macro, pașii către o aplatizare a diferențelor de gen s-au făcut, chiar dacă într-un ritm mai timid: „De exemplu, pe plan local, tot mai multe femei aleg cariere în domenii care sunt catalogate ca aparținând bărbaților, cum ar fi industria de IT. Cred, însă, că lucrurile se
vor accelera în următorii ani, pe măsură ce piața muncii se va dinamiza“.
Am vrut să aflu și care sunt valorile care îl ajută să își facă treaba bine. „Alături de alți 30 de specialiști, fac parte dintr-o echipă care împărtășește o viziune comună, dezvoltarea proiectelor de HR în linie cu nevoile de business. Acest lucru înseamnă o asumare continuă a provocărilor cu scopul de a inova și de a găsi cele mai bune soluții care să sprijine avansul organizațional.
În acest context, curajul, munca în echipă, curiozitatea și inovarea sunt câteva dintre valorile personale care mă ghidează în activitatea de zi cu zi“, a răspuns Răzvan Popescu.
Din aceeași serie:
Ce ne unește este semnificativ mai important decât ce ne diferențiază
Povestea învățătorului din București care crede în elevii săi
Articol preluat din numărul 256/APRILIE 2019 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.