Greşelile flagrante din CV-ul tău perfect. Priveşte-l prin ochii angajatorului
Pauză între joburi.
Este OK să ai aşa ceva, dar doar dacă ai şi o explicaţie bună pentru el. Nu ai mai avut de câteva luni bune un job, aşa că pune o paranteză în care să menţionezi ceva. Ştim, este neortodox, dar mai bine scrii că ai avut grijă de un membru bolnav al familiei sau ţi-ai analizat oportunităţile pentru un business propriu sau ai făcut ceva cursuri, decât să laşi spaţiu gol.
Prea multe schimbări de job.
Dacă ai avut trei joburi în ultimii trei ani, atunci sunt şanse foarte mari să nu fii chemat la interviu. NIMENI nu vrea un angajat care ar putea pleca prea repede şi din compania lui. Soluţia este să adaugi motivele pentru care ai plecat de acolo. Este o scuză destul de bună să spui că s-a schimbat managementul, că firma a dat faliment sau că jobul devenise redundant, spun cei de la Kenedy Executive.
Prea puţine schimbări de job. (Sparge jobul)
Viaţa pe o poziţie într-o companie încă mai este de 3 până la 5 ani. Dacă aceasta nu s-a produs s-ar putea ca angajatorul să creadă cu nu eşti destul de ambiţios sau prea inflexibil. Sună ciudat, dar “Sparge Jobul”. Adică dacă ai stat 15 sau 20 de ani pe un post, atunci explică ce s-a schimbat în toţi aceşti ani. Cel mai simplu: între anii A şi B am avut atribuţiile X, Y, Z, între anii C şi D, am fost responsabil cu Q, X, W…
Layout pretenţios.
Ţine minte: CV-ul nu este vreo unghie de la mânuţele tale suave pe care vrei să o colorezi pentru a atrage atenţia colegilor de liceu, ci este cartea ta de vizită cu ajutorul căreia trebuie să faci o anumită impresie. Nimănui nu-i pasă de curcubeele din viaţa ta, cu atât mai mult unui HR. Menţine-ţi CV-ul într-un ton sobru, de business.
Gramatica “ciudată” şi adresa de email de Don Juan.
Dacă ştii că limba română nu este punctul tău forte (şi asta nu este o ruşine. Și noi, editorii CARIERE, greşim tot timpul) roagă pe cineva cu mai multe cunoştinţe să îţi corecteze CV-ul. Dacă unui document atât de simplu şi atât de important nu-i acorzi atenţie atunci compania nu-şi va lăsa actele pe mâna ta. Doamne fereşte să lucrezi în vânzări şi în loc de “Pături” să comanzi “Paturi”.
Ajungem la cea de-a doua problemă: [email protected] nu este adresă de business. De preferat ar fi să alegi o adresă pe gmail care sa iti cuprinda numele sau dacă ai un domeniu cumpărat foloseşte adresa de acolo.
Alege-ţi cuvintele!
În principiu, fiecare cuvânt are o anumită nuanţă, ai grijă! Nu scrie „implicat în proiectul X”, ci „am implementat proiectul X”. Detalii de genul cu cine ai implementat, care era rolul tău acolo, le poţi da după ce ai luat jobul.
Convinge!
Cum spuneam în materialele trecute, ai doar 6 secunde să convingi un HR. Dacă nu ai reuşit să-l convingi, CV-ul tău va îngroşa rândurile într-un sertar de birou prăfuit. Soluţia este să foloseşti bullet-uri prin care să îţi arăţi realizările. Într-un CV de două pagini, trebuie să fii clar şi concis, aşa că, un „bullet point” în care să spui că ai ajutat compania să aibă creştere de două cifre în ultimii trei ani este bine venit.
Structurare proastă.
Angajatorul a văzut mii de CV-uri, iar dacă al tău nu este diferit sau prea diferit, atunci s-ar putea să te sară norocul. Pentru asta CV-ul tau trebuie să fie structurat, iar ordinea este următoarea (dacă nu lucrezi într-un domeniul în care trebuie să fii creativ): Date de contact, rezumat, educaţie şi ultimul job avut urmat de restul joburilor dacă au mai fost.