Hai acasă! Joburi pentru românii din diaspora care vor să se întoarcă
Dintre românii emigraţi, 57% vor să se întoarcă în ţară, iar în funcţie de ţara de emigraţie, cele mai mari procente se înregistrează în Italia (68%) şi Marea Britanie (63%), iar cele mai mici în Germania şi Statele Unite (43%), conform rezultatelor unui studiu despre diaspora românească, comandat de RePatriot şi realizat de Open-I Research.
„Vă dau un exemplu”, spune Gabriel Iștoc, antreprenor și unul dintre inițiatorii proiectului. „Am stat de vorbă cu o tânără plecată din România care lucrează ca recepționer la Oslo. Are un salariu de 2600 de euro. În România dacă ar lucra pe același post ar avea undeva la 700-800 de euro. Am făcut un calcul împreună și am văzut că suma care-i rămâne efectiv în mână după ce acoperă toate cheltuielile este undeva la 200 de euro. Și atunci de ce să nu se întoarcă acasă, să stea alături de familie?”.
Gabriel Iștoc afirmă că a discutat de asemenea cu multinaționalele care sunt deschise și vor să primească în internship studenții români care sunt la studii în străinătate.
Felix Pătrășcanu, CEO FAN Courier, a cărui fiică este plecată la studii în Anglia își dorește ca ea să se întoarcă în România: „Eu aș vrea să o conving să se întoarcă pe fiica mea care e plecată la studii în Anglia. E un lucru bun că tinerii merg la studii în străinătate dar trebuie să facem ca lucrurile să funcționeze atât de bine în România în așa fel încât tinerii să își dorească să se întoarcă acasă. Dacă ne gândim și România modernă s-a format cu oameni școliți în străinătate.”
Dragoș Anastasiu, antreprenor cu afaceri în domeniul turismului spune că România este blocată din cauza lipsei de forță de muncă iar decalajele s-au accentuat între regiuni.
„Dacă mergeți la Cluj, la București și probabil la Timișoara, veți descoperi că avem mai multe Românii. Una este cea din care pleacă oamenii și rămân spațiile comerciale goale, una este cea rurală, avem o investiție în Delta Dunării, la Sfântu Gheorghe și pot să vă spun că zona este într-o cădere demografică.
Și alta este Clujul. Clujul este o altă țară, în care învățământul la nivel universitar este excepțional, în care firmele germane se implică activ în sprijinirea claselor de învățământ dual din licee, un oraș care are creșteri demografice… România este blocată în lipsă de forță de muncă și diaspora este una dintre soluții.”
În căutarea unui trai mai bun, 4 milioane de români sunt plecați la muncă în străinătate. Dorul de casă și lipsa familiei îi mistuie pe cei mai mulți dar problemele din România- corupția, birocrația și lipsurile din sistemul sanitar îi descurajează să se întoarcă acasă.
„Ne dorim o platformă care să prezinte oportunități de angajare în Țară, românilor din Diaspora. Aceasta va fi pusă la dispoziția companiilor din România pentru a-și promova ofertele de job-uri, care ar putea interesa românii de pretutindeni. Prin RePatriot Jobs vom extinde activitatea de până acum și vom oferi oportunități de angajare, acasă. Companiile din România oferă deja salarii competitive pentru anumite poziții și din păcate acest lucru nu este promovat către profesioniștii români din toată lumea”, consideră Marius Bostan, inițiatorul programului RePatriot.
Și totuși…
Din 2006 până în 2015, românii din străinătate au trimis acasă peste 52 de miliarde de euro.
Într-o țară cu o creștere bazată pe consum așa cum este a noastră, și nu pe investiții, fără banii din străinătate nivelul de sărăcie ar fi fost mult mai accentuat. Mare parte din aceste remiteri sunt practic un ajutor de subzistenţă al famiilor în cele mai multe cazuri.
RePatriot, un proiect al Fundației Romanian Business Leaders, este o platformă de inspirație, consiliere și informație, care își propune să faciliteze accesul românilor din străinătate la oportunitățile din țară.