HR-II din nou la şcoală
În a doua jumătate a lunii trecute, Ascendis a anunţat lansarea, pentru prima dată în România, a cursurilor de specializare în resurse umane sub licenţa SHRM (Society for Human Resource Management), asociaţia profesioniştilor în HR din SUA şi cea mai mare organizaţie de acest fel din lume. În ordinea nivelului de pregătire şi de experienţă ale participanţilor, Ascendis oferă trei tipuri de cursuri: Professional in Human Resources, Senior Professional in Human Resources şi Global Professional in Human Resources. Chiar dacă primul curs amintit, Professional, este destinat începătorilor, cei care nu au niciun fel de pregătire în domeniu nu au acces nici la acest nivel de bază. „Admiterea la cursuri merge pe principiul balanţei – dacă nu ai absolvit studii de profil, trebuie să ai experienţă, dacă nu ai experienţă, trebuie să ai studii. La nivelul următor, de Senior Professional, cerinţele cresc proporţional, urmând ca la cel de top – Global Professional – să te poţi înscrie doar dacă ai experienţă în proiecte internaţionale“, explică Roxana Toader, Senior Consultant Ascendis, responsabilă de aducerea cursurilor în România.
Certificările SHRM nu sunt primele calificări internaţionale oferite în România profesioniştilor în resurse umane. Exact în urmă cu trei ani, CODECS lansa HR Vocational School, descrisă drept „prima şcoală de resurse umane din România“, vârful de lance al proiectului fiind reprezentat de aducerea, în premieră, a unui program acreditat CIPD (The Chartered Institute for Personnel and Development – cea mai mare organizaţie profesională a oamenilor din HR din Europa). Între timp, programul a dispărut din curricula CODECS, iar anul trecut Roxana Mocanu, fostul director al HR Vocational School, a lansat HR Enterprise, singura companie autorizată de CIPD să ofere cursuri şi certificări în România. În momentul de faţă, potrivit Roxanei Mocanu, comunitatea CIPD din România numără 550 de membri.
În ceea ce priveşte eventuala competiţie pe care o va avea de purtat de acum cu promotorii SHRM pentru câştigarea unei cote de piaţă cât mai mari în rândul profesioniştilor în HR de la noi, ea spune că cele două asociaţii sunt departe de a rivaliza: ba chiar, pe plan internaţional, cele mai bune congrese şi conferinţe din domeniu „sunt organizate în tandem de cele două asociaţii.“ Potrivit reprezentantei Ascendis, CIPD şi SHRM „cooperează şi se concurează în acelaşi timp“. În principiu, conţin aceeaşi gamă de cunoştinţe, diferenţele ţin de sistemul de expunere a acestora şi de modul de predare, cel american fiind mai degrabă aplecat spre dezvoltarea abilităţilor practice, iar cel european, spre cele teoretice. Dar, în final, „profesia e aceeaşi, cunoştinţele necesare, aceleaşi, aşa că depinde doar de felul în care sunt acumulate aceste informaţii“.
Chiar era nevoie de aceste cursuri?
La 20 de ani de când au apărut primii profesionişti în resurse umane, în România nu există în continuare nicio facultate specializată, iar majoritatea celor care profesează în acest sector sunt fie absolvenţi de studii economice, fie de asistenţă socială, sociologie sau psihologie şi, arareori, de ştiinţe juridice. În opinia reprezentantei Ascendis, „în general, oamenii din HR au fost «reprofesionalizaţi» după ce activaseră în alte departamente, la contabilitate, juridic sau comunicare. O certificare internaţională arată, în aceste condiţii, că aceşti angajaţi au o profesie a lor, nu una căpătată peste noapte.“ O altă contribuţie importantă a acestei atestări este aceea că, în eventualitatea unei oportunităţi de lucru într-o companie din afara ţării, lipsa din CV a studiilor universitare de profil va fi compensată (şi mai mult de atât) de o diplomă valabilă internaţional. În plus, precizează Roxana Toader, ca şi în cazul altor certificări internaţionale cu vechime în România – cele mai cunoscute fiind cele oferite profesioniştilor în contabilitate şi finanţe de ACCA – , absolvirea unor cursuri de tipul SHRM sau CIPD dovedeşte dobândirea unor cunoştinţe ample în domeniul HR, nu numai pe o nişă (recrutare, talent management sau salarizare, de exemplu).
Un detaliu demn de luat în seamă: odată căpătată, certificarea nu va fi valabilă decât trei ani. Cunoştinţele se perimează, motiv pentru care, ca să-ţi menţii în continuare atestarea, există două variante: ori dai din nou examenul, după cele mai noi manuale publicate în ultimii trei ani, ori adopţi sistemul creditelor. Ce presupune acesta? Fiecare curs oferit de cele două asociaţii are asociat un număr de credite şi, după participarea la mai multe asemenea cursuri, odată atins numărul de puncte necesar, certificarea se înnoieşte automat. Sistemul este similar cu cel prin care medicii îşi prelungesc dreptul de practică doar dacă acumulează anual 40 de puncte de educaţie continuă.
Examenul, mai greu decât licenţa
Examinarea de la finalul cursurilor este, potrivit Roxanei Toader, „foarte grea“. Cu alte cuvinte, întrebările acoperă circa o mie de pagini de manuale, fiind organizate sub forma unei grile similare ca sistem cu examenul auto (fiecare întrebare poate avea mai multe răspunsuri sau, evident, niciunul). Un detaliu care sporeşte dificultatea examenului este că, în timp ce orice profesionist în resurse umane trebuie să stăpânească legislaţia autohtonă a muncii, pentru a obţine o certificare SHRM este necesară cunoaşterea dreptului muncii din SUA.
Pretenţie care, crede managerul Ascendis, este pe de-a-ntregul justificată. „Ceea ce pentru americani reprezintă literă de lege, pentru români ar trebui să fie un exemplu de bune practici, mai ales pe partea de beneficii. Legislaţia SUA în domeniu este poate cea mai cuprinzătoare şi mai bine pusă la punct din lume. Un mic exemplu: de pildă, la ei este prevăzut clar că nu ai voie să dai angajaţilor sau candidaţilor pentru un post testări care nu au legătură cu postul lor, la noi această precizare nu există, ceea ce lasă loc la abuzuri.“
„Cred că în România interesul va fi mai degrabă pentru cursurile de Senior Professional. (…)” Roxana Toader, Senior Consultant Ascendis
Preţuri şi durată
SHRM
Costurile diferă în funcţie de nivelul de pregătire al cursanţilor, variind între 1 200 de euro şi 2 400 de euro. Cu alte cuvinte, dacă participanţii vor stăpâni deja manualele predate la momentul înscrierii, cursul va dura doar şase zile (a câte opt ore de predare), faţă de norma de 12 zile. La aceste costuri se adaugă preţul manualelor comandate pentru fiecare cursant în parte, în valoare de circa 500 de dolari.
Grupele vor avea între 12 şi 20 de cursanţi, iar prima grupă ar urma să înceapă cursurile la începutul lunii octombrie.
CIPD
Costul integral al cursurilor pentru obţinerea Certificate in HR Practice este de 2 900 de euro. Cursul este divizat în şapte module totalizând 72 de ore de predare, la care se adaugă tot atâtea ore de învăţare ghidată online (e-learning). Cursul introductiv va avea loc în data de 21 octombrie, iar data-limită de înscriere este 15 septembrie.