Îmi urăsc șeful. Ce este de făcut?
Cu toții știm că: „angajații părăsesc șefi, nu companii”. Și este adevărat, uneori a avea un șef pe care-l urăști poate distruge experiența ta de lucru.
Mihaela Dianconu, are 28 de ani și a lucrat în ultimii trei ani într-o companie românească, producătoare de cosmetice, în departamentul de marketing. Tânăra a ajuns să nu mai suporte locul de muncă și să se gândească din ce în ce mai mult la demisie. “Deși ceea ce fac îmi place foarte mult, nu mai suport relația toxică pe care o am cu sefa mea. Atunci când suntem presați de timp, și acest lucru se întâmplă destul de des, ține să ne arată cât suntem de incompetenți și că nu o să reușim din cauza faptului că nu știm să ne organizăm să ducem lucrurile la bun sfârșit, în timp util. Deși nu ni s-a întâmplat niciodată să dăm greș, atitudinea superiorului nu s-a schimbat. Este greu să trăiești într-o tensiune atât de mare, iar felul în care mă face să mă simt – <mica>, incapabilă, nepregătită pentru situații de criză – m-a determinat să mă gândesc ce fac pe mai departe”, povestește cu amărăciune Mihaela.
Tânără se întreabă dacă totuși mai poate face ceva să-și salveze jobul. “Colegii mei sunt super. Proiectele în care sunt implicată sunt pe sufletul meu. Aș vrea să găsesc o soluție pentru a putea rămâne aici, dar nu știu ce aș putea face”.
Numeroși angajați se regăsesc în situația tinerei.
Dacă și tu ești nemulțumit de locul tău de muncă, există șansa ca jobul în sine să nu fie de fapt problema. Poate că faci ceea ce trebuie însă în locul greșit și ai nevoie doar de o schimbare a mediului, și nu de o schimbare completă în carieră.
Dar vestea grozavă este că, deși există o mulțime de șefi groaznici, există și o mulțime de șefi care sunt atât de grozavi încât angajații lor îi consideră prieteni, modelele și mentori.
Chiar există medii de lucru sănătoase și ar putea fi timpul să plecați din locul în care vă aflați acum, astfel încât să puteți găsi unul! Sau, ar putea fi timpul să respirați adânc și să aveți o conversație cu șeful. Această discuție este foarte posibil să creeze o schimbare pozitivă la locul de muncă.
Deci, dacă îți urăști șeful, iată cinci sfaturi care te vor ajuta să-ți dai seama ce să faci în continuare.
- Evaluează de ce îți urăști șeful.
Nimeni nu urăște oamenii fără niciun motiv. Fă-ți timp să analizezi de unde vine acea ură. Personalitatea șefului tău te deranjează? Mestecă gumă cu gura deschisă în timpul întâlnirilor de prânz sau trece pe la biroul tău pentru a discuta cu tine chiar când ești în mijlocul unui task? Îți oferă proiecte mari și termene strânse, lăsându-te să te simți epuizat?
Cu alte cuvinte, șeful tău este enervant sau cu adevărat toxic? Poate că el bârfește despre alți oameni, minte despre acțiunile lui, te dezamăgește sau își ia tot meritul pentru munca pe care ai făcut-o. Ai nevoie de timp pentru a evalua comportamentele care te fac să îți urăști șeful. Încearcă să își dai seama dacă este ceva ce poate fi discutat și la care se poate lucra sau dacă este ceva pe care niciun angajat nu ar trebui să tolereze.
- Privește-te în oglindă.
Dacă ți-ai urât șeful la fiecare loc de muncă pe care l-ai avut vreodată, ar putea fi timpul să arunci o privire lungă și serioasă asupra numitorului comun: tu. Ai putea avea o problemă cu autoritatea sau primirea feedback-ului. Sau, este posibil ca șeful tău să reprime din cauza unei întârzieri sau a unei probleme de performanță din partea ta? Acum, bineînțeles, nu vorbim despre cazurile în care un șef este abuziv, dar în majoritatea situațiilor care implică conflicte, este o idee bună să te uiți în interior și să vezi cum ai putea contribui sau ai activa problema.
Aceasta este, de asemenea, o oportunitate bună de a fi sincer cu tine însuți cu privire la alegerile tale de carieră și de a determina dacă ești doar nemulțumit de șeful tău sau dacă ești nemulțumit de întreaga ta carieră. Iată un exercițiu de gândire pentru tine: dacă ar fi să scoți liderul din ecuație, cum ți-ar schimba asta viziunea asupra muncii tale? Dacă știi că ți-ar plăcea slujba ta dacă nu ar fi șeful tău, asta îți spune că faci genul potrivit de muncă – doar ai de-a face cu o persoană dificilă. Dacă crezi că ai fi nefericit, indiferent de tipul de șef pe care l-ai avut, s-ar putea să fie nevoie să găsești un nou loc de muncă, potrivit pentru tine.
- Discută cu șeful tău
Acum că ai reflectat sincer și ai hotărât că sănătatea ta mentală, emoțională sau fizică ar putea fi în pericol din cauza șefului sau, cel puțin, te simți suficient de mizerabil încât să te gândești să-ți dai demisia, este timpul pentru o conversație grea! Află exact ce problemă trebuie abordată, apoi programează o întâlnire pentru a discuta cu șeful despre această problemă.
Cea mai bună abordare este doar să fii sincer cu privire la lucrurile care te deranjează, modul în care aceste lucruri interferează cu moralul tău (și al colegilor tăi) și ce se poate face pentru a-l remedia pe viitor. Oferirea unei soluții și disponibilitatea de a depune un efort poate duce într-adevăr într-o direcție bună.
Iată un exemplu: să presupunem că șeful tău este un perfecționist excesiv de critic și se așteaptă ca angajații lor să lucreze frecvent ore suplimentare pentru a obține rezultatele dorite. Ați putea spune ceva de genul: „Înțeleg că doriți cele mai bune rezultate posibile și vreau să depășesc aceste rezultate. Dar obținerea constantă a feedback-ului negativ și multele ore suplimentare încep să mă afecteze. Auzind ceea ce fac bine și ceea ce pot îmbunătăți mă va ajuta să cresc. În plus, putem veni cu un plan pentru a eficientiza procesul de lucru, astfel încât să îmi pot respecta programul normal de lucru?”.
Șeful tău ar putea fi receptiv la această conversație sau s-ar putea să nu. Răspunsul lui și orice modificări care au loc (sau nu se întâmplă) ulterior vă pot ajuta să găsiți un motiv pentru a rămâne sau a pleca.
- Oferă-i șefului tău puțin timp
Odată ce ai avut o conversație cu șeful, fă un pas înapoi și observă cum (și dacă) se schimbă situația. Nu te grăbi să îți cataloghzi șeful fiind „cel mai rău”, decât dacă ai observat un model de comportament distructiv de-a lungul timpului. Ia în considerare orice a fost dezvăluit în timpul conversației cu șeful tău – poate este un sezon greu în care el (sau compania în general) este supus mult stresului și presiunii. Au fost nevoiți să facă multe reduceri de buget sau concedieri în ultima vreme? Au de-a face cu ceva în viața lor personală despre care nu cunoașteți toate detaliile? Acestea sunt motive întemeiate să ai răbdare. Timpul își va spune dacă aceasta este o problemă trecătoare sau dacă toți cei din jurul tău au problem cu șeful tău.
- Ia o decizie
A da timp cuiva nu înseamnă a aștepta pentru totdeauna. La sfârșitul zilei, aceasta este viața ta, așa că poți alege să rămâi sau să pleci. Nu lăsa pe nimeni să te intimideze sau să te facă să stai undeva dacă ești nefericit. Și dacă ești prins într-o situație abuzivă și toxică, mergei mai departe și raporteaz-o la HR – nu trebuie să accepți pur și simplu să fii maltratat. Când ai făcut tot ce poți pentru a raporta sau a vorbi despre situație și tot nu se schimbă nimic, atunci probabil că este timpul să pleci.
Dar în situații care sunt frustrante, dar nu toxice, știi că plecarea nu este întotdeauna cel mai bun răspuns, iar iarba nu este întotdeauna mai verde pe partea cealaltă. Există întotdeauna șansa să crești din cauza oamenilor și a situațiilor dificile. Dacă poți fi o lumină pentru oamenii care au nevoie de ea? Cine știe — s-ar putea să-ți ajuți colegii și compania să devină mai bune pentru că te-ai aplecat asupra conflictului și ai lucrat pentru a găsi o soluție de care să beneficieze pe termen lung toată lumea, scriu cei de la ramseysolutions.com.
Ce spune specialistul
Dacă și tu îți urăști șeful, citește și aplică sfaturile oferite de Corina Neagu, Consultant HR, Dare (Development Advice & Resources).
Îmi urăsc șeful? Nimic nou. Mulți oameni o fac. Dar a rămâne blocat în acest cerc de frustrare nu ajută la nimic și pe nimeni, pentru că din cauza emoțiilor negative nu vom putea vedea clar și obiectiv situația.
Respiră adânc, ia o foaie de hârtie și răspunde la întrebarea: “De ce-mi urăsc șeful?”
Notează toate răspunsurile care-ți vin în minte. Acestea ar putea fi:
- Îți urăști atât de mult șeful încât te face să urăști munca pe care o faci.
- Urăști compania pentru care lucrezi.
- Urăști volumul de muncă al responsabilităților din poziția ta actuală.
- Nu-ți place industria în care lucrezi.
Răspunsurile pot influența deciziile tale. Acum vezi ce poți influența și dacă poți schimba ceva. Relația cu managerul te poate afecta atât de tare încât să nu-ți faci bine treaba și să riști să fii dat afară? Sau există posibilitatea să mergi mai departe, lucrând cu tine și fără a mai pune la suflet relația cu managerul?
Indiferent, răspunsurile sunt la tine. Ia o pauză și gândește-te serios la pașii următori.
Photo by Mattia Ascenzo on Unsplash