În anii de criză,cei mai mulți profesioniști își revizuiesc planurile de carieră
Dana Noujeim, Managing Partner Alexander Hughes a răspuns în scris în Ghidul MBA 2021 la câteva întrebări din cadrul materialului amplu: „Cu sau fără MBA pe o piață a muncii post-pandemie?”. Iată ce ne spune aceasta în legătură cu piața muncii și calificările sau supracalificările potențialilor angajați:
Pandemia de COVID-19 a schimbat lumea așa cum o știam, iar la aproape un an de la debutul acesteia putem spune că am avut suficient timp să ne adaptăm la noua realitate, să ne ajustăm așteptările și să ne facem planuri pentru perioada post-pandemie.
În contextul actual, cei mai mulți dintre profesioniști au profitat de oferta generoasă din mediul online pentru a urma cursuri dintre cele mai diverse, fie din dorința de a crește competențele, fie pentru că timpul le-a permis să-și urmeze un vis, o pasiune. Pentru că au apreciat oferta generoasă din mediul online, o parte dintre aceștia, fie ei manageri sau antreprenori, au apreciat că scăderea economică cauzată de pandemie oferă momentul perfect pentru a urma în online cursuri MBA, din dorința de a înțelege mai bine cum să-și gestioneze afacerea, dar și cu speranța că vor găsi un mediu în care întrebările lor cu privire la provocările întâlnite în această perioadă își vor găsi un răspuns.
Cele mai multe întrebări care ne sunt adresate se referă la cum percepem schimbările în piață, cum va arăta lumea de business de mâine, ce skill-uri vor fi necesare pe piața muncii sau cum vor evolua rolurile în companii și ce abilități trebuie dezvoltate de către angajați pentru a rămâne „valoroși” în mediul profesional. Mi-aș dori să am răspunsul la toate aceste întrebări, însă ce știu cu siguranță este că un proces de învățare continuă este cea mai bună investiție pentru fiecare dintre noi.
Din ceea ce am observat până acum, în anii de criză, pe fondul reducerilor masive a locurilor de muncă, cei mai mulți profesioniști își revizuiesc planurile de carieră și, în unele cazuri, fac schimbări majore, ceea ce presupune de cele mai multe ori un set nou de cunoștințe și abilități. Fie că urmează cursuri de scurtă durată sau decid să urmeze un MBA, alegerea trebuie să răspundă unei nevoi de dezvoltare pe care fiecare dintre noi o manifestăm față de mediulîn care activăm sau față de propria persoană. Alegerea firească a managerilor cu maturitate și experiență profesională, dar și a antreprenorilor se îndreaptă către un program de MBA.
Dacă, ani în urmă, aceste programe erau destul de greu accesibile, foarte costisitoare și presupuneau de cele mai multe ori o pauză în activitatea profesională, în acest moment oferta celor mai multe școli de business este foarte generoasă, cursurile sunt adaptate la cerințele de business actuale, iar modul de învățare online le permite studenților să învețe în propriul ritm, în propriul confort.
Avantajele pe care le oferă un astfel de program sunt multiple și motivația profesioniștilor este destul de clară, cu atât mai mult în perioade de criză. Beneficii tangibile sunt învățarea accelerată a unor arii ce nu intră neapărat în sfera segmentului în care activează, dobândirea unor noi abilități și competențe și, nu în ultimul rând, a încrederii în sine. La finalul unui astfel de program, managerii și antreprenorii privesc în mod diferit modul de a face business, de a interacționa cu colegii lor sau de a gestiona situațiile de creștere accelerată sau de criză prin care trec businessurile în care sunt implicați.
De asemenea, devin parte a unei comunități de business ce are rol de susținere, de consiliere, iar schimbul de informații poate face diferența în perioade de criză și nu numai. Susținerea financiară a unui astfel de program în situația unei economii incerte poate fi singurul risc asumat de cei ce urmează un MBA.
Acest material a fost preluat din Ghidul MBA 2021.
Puteți vizualiza aici un preview al ghidului.
Dacă doriți să achiziționați un exemplar, click aici.
*Photo by Andre Hunter on Unsplash