In cautarea unui job
Cand in toamna anului trecut decidea sa amane intrarea la masterat – pentru ca unul din cele doua la care se inscrisese fusese anulat, iar la celalalt intrase cu taxa – Gabriela Anghel, proaspat absolventa a Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii din Bucuresti, nu isi facea prea multe probleme despre ceea ce avea sa urmeze.
Miza pe ideea ca orice absolvent cu zeci, poate sute de ore de voluntariat intr-o organizatie studenteasca (VIP, in cazul ei), adunate in trei ani de facultate, nu va avea batai de cap in a-si gasi un job si a-si umple cu activitati un an de zile, pana la urmatoarea sesiune de inscrieri la masterat. Dar lucrurile au inceput sa-si arate adevarata natura abia cand ceea ce parea la inceput o intamplare a devenit, in cateva saptamani, surprinzator de cert: gasirea unui job era un examen extrem de dificil.
Gabriela incepuse inca din luna iunie, imediat dupa examenul de licenta, sa tatoneze piata muncii si, odata cu renuntarea la planurile cu masteratul, a demarat o campanie serioasa. Cu toate acestea, si-a gasit ceva de lucru abia in noiembrie: un job la ceainaria teatrului Act, despre care a aflat prin intermediul unor amici. Spre finalul aceleiasi luni, a reusit sa obtina si un post in cadrul Young Proffesionals Club, un ONG axat pe proiecte de businessuri si bune practici pentru tineri antreprenori, pentru care aplicase pe eJobs. Rezultatul dupa aproape cinci luni cumulate de cautari: doua part time-uri sub-platite.
Joburi? Unde?
Gabriela nu e singura absolventa care a intampinat probleme serioase in a-si gasi un loc de munca dupa terminarea facultatii. Nenorocul ei si al altor cateva sute de mii de absolventi – anual, invatamantul superior romanesc produce aprox. 110.000 de absolventi – este ca au terminat facultatea dupa momentul 2008. Atunci au terminat simultan doua generatii diferite de studenti (una pre-bologna si una bologna) si au inceput sa se simta primele semne ale problemelor economice.
Problemele cu angajabilitatea au debutat la inceputul lui 2009, cand din ce in ce mai multi angajati au ramas fara locuri de munca, iar piata muncii se aglomera cu o multime de profesioniști care isi cautau serviciu cot la cot – ba chiar mai acerb, daca ne gandim la nevoile lor mai acute – cu studentii. Efectul? Sansele studentilor de angajare s-au prabusit.
„Acum, ca tanar absolvent, nu iti gasesti de munca decat daca ai facut cunostinta cu angajatori prin voluntariat si ONG-uri studentesti”, spune Mihaela Feodorof, fondatoarea Your Way, firma de consultanta in cariera, care lucreaza adesea cu tineri. Feodorof spune ca situatia s-a schimbat de asa natura incat sansele sa te angajezi direct din facultate, mai ales daca nu ai facut ceva valoros in acei ani, sunt foarte aproape de zero.
In alte domenii
Intre timp, Gabriela Anghel a ramas iar fara job dupa ce, pe timpul verii, a reușit sa lucreze serios la proiectul pentru inscrierea la master. De data aceasta a prins un loc la buget, la masterul de antropologie al Universitatii din Bucuresti. Cu toate acestea, ea a inceput din iulie sa ia din nou pulsul pietei muncii. „Imi caut serios un job, chiar daca am intrat la master”, spune ea, mentionand ca pana acum a aplicat la peste 40 de oferte pe portalurile de joburi, rezultatul fiind doar doua interviuri de selectie, ambele pentru posturi care s-au dovedit sub asteptarile ei si in domenii care oricum au prea putina legatura cu studiile sale.
Nu este insa o intamplare. Deocamdata, domeniile care angajeaza la nivel de entry-level sunt putine. Potrivit firmei de recrutare Lugera&Makler, in acest moment cele mai dezghetate sunt IT-ul, telecomunicatiile si auto, in special in partea de vest a tarii.
„Sunt inca orase unde absolventii mai pot gasi locuri de munca intr-un interval rezonabil de timp”, spune Florin Ochiana, HR Operations Manager la Lugera&Makler, „insa nu in domeniul pe care si l-au ales, ci in altele, de obicei diferite si ca profil si ca nivel de cariera”. Ca exemple ar fi posturile de operatori in call-centere, reprezentanti de vanzari sau chiar operatori in companii de productie. Ochiana spune ca piata se afla pe un trend ascendent ca numar de oferte, dar companiile cauta mai ales specialisti, posturile pentru cei fara experienta fiind inca foarte putine. Situatie care, adauga specialistul, ar putea sa mai continue cativa ani.
„Cred ca e dramatic, in nici un an, din ’90 incoace, nu au fost mai putine oportunitati in piata. Nu-i mai ajuta nici prestigiul universitatii pe care au terminat-o si nici macar calitatile lor” – Madalina Popescu, Pluri Consultants Romania
Internshipuri
Andreea Racles, care a absolvit si ea facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul UB in 2009, lucreaza din octombrie anul trecut ca cercetator-colaborator in cadrul Centrului de Cercetare si Consultanta in Domeniul Culturii. Are un salariu despre care spune ca ii mira pe multi colegi sau cunostinte care o intreaba cat castiga. Nu pentru ca ar fi foarte mare, ci din contra – e vorba de un pic mai mult decat salariul minim pentru persoanele cu studii superioare.
„Dar”, spune Andreea, care acum e plecata din tara prin programul Erasmus si ia o pauza de la locul de munca, urmand sa revina in februarie 2011, „jobul asta ma multumeste din alte puncte de vedere: invat o groaza de chestii si sunt incojurata de oameni interesanti”.
Iar acesta, adauga ea, este mai important acum, mai ales ca banii respectivi ii ajung pentru a-si plati chiria si cheltuielile aferente. Ea a obtinut postul actual, care se potriveste manusa cu domeniul pe care se specializeaza, printr-un proces de selectie mai lung, de cateva luni, timp in care a facut un internship in cadrul institutiei. In plus, ea are o experienta de peste trei ani in ONG-uri si asociatii (precum ASCENDENT, Art Fusion, Fundatia RTC) si in cadrul unor proiecte de cercetare in educatie. De mentionat ca Andreea nu neaga sprijinul financiar primit din partea parintilor de-a lungul acestei perioade. Daca ar fi sa ne luam dupa profilul conturat de recrutori, Andreea Racleș ar putea fi unul dintre candidatii perfecti la un job bun in aceasta perioada.
Madalina Popescu, director general al firmei de recrutare Pluri Consultants Romania, ii sfatuieste pe tinerii absolventi sa porneasca dupa descoperirea posturilor care nu se publica pe portalurile de joburi. Posturi la care pot ajunge doar daca isi creeaza o retea de contacte: fosti profesori, cadre didactice, fosti angajatori la care au efectuat stagii de practica, cunostinte ale parintilor, recrutori, consultanti de orice tip, personal al ONG- urilor cu care au fost in contact etc. Si, desigur aplicand spontan la toate agentiile de recrutare, catre care „sa faca o relansare telefonica la trei-patru saptamani”.
Specialistul in recrutare spune ca situatia actuala i-a determinat pe candidati sa revina la asteptari mult mai rezonabile si, din inertie, le vor pastra un timp chiar si dupa revenirea pietei. Pe de alta parte, angajatorii au reinvatat rapid sa fie exigenti, iar ei se vor intoarce mai greu la atitudinea din perioada de crestere economica, atunci cand, din lipsa de forta de munca, multi candidati erau acceptati chiar daca nu aveau experienta si nu se potriveau cerintelor.
Mihaela Feodorof, de la Your Way, sustine ca si masteratul este o alternativa pe care studentii trebuie s-o ia in calcul in aceasta perioada, mai ales ca nivelul de licenta nu este de ajuns pentru dezvoltarea ulterioara ca expert. Ea propune combinarea licentei cu un master din alt domeniu.
Licenta Master
drept economic
economic psihologie
SNSPA economic
SNSPA psihologie
limbi straine psihologie
Alternative
Gasirea unui internship potrivit este insa din ce in ce mai usoara si un numar in crestere de absolventi se vad nevoiti sa apeleze la un stadiu de practica prelungit, care sa le aduca un plus de experienta. Companiile vad in acest lucru chiar un beneficiu, pentru ca obtin forta de munca temporara si le scutesc de o parte din efortul de vanare a unor candidati potriviti ulterior. Conform portalului Bestjobs, anul trecut, in luna mai – cea mai bogata in oferte de internshipuri pentru ca precede perioada vacantei de vara – au fost postate de sase ori mai multe oferte de internship decat in 2008. Anul acesta, desi numarul de oferte din luna mai a fost apropiat de cel din 2009, situatia arata, per total, o dublare a internshipurilor oferite de companii.
Studentii mai cauta alternative pentru lipsa locurilor de munca si aplicand pentru programe de voluntariat international, prin intermediul carora pleaca mai multe luni la lucru in diverse ONG-uri care le asigura toate facilitatile necesare, exceptand salariul.
Desi nu exista o cifra concreta care sa ateste acest lucru, potrivit AIESEC Romania (Association Internationale des Étudiants en Sciences Economiques et Commerciales), numarul celor care aplica pentru programe de voluntariat peste hotare a crescut exponential fata de acum doi ani. E, de altfel, mutarea la care ar fi apelat si Gabriela Anghel daca nu ar fi ocupat nici anul acesta un loc la buget in cadrul masteratului de antropologie. Nu ar fi fost tocmai un job stabil, dar ar fi reprezentat o experienta profesionala si de viata al naibii de bune acum.