În Germania: Nevoie urgentă de calitate, nu de cantitate
La începutul anului 2016 se comenta un anumit fapt, în domeniul economic. Și anume faptul că, Germania a atins cel mai ridicat nivel al numărului de persoane angajate din 1990. Și că evoluţia este susţinută de situaţia economică bună. Plus numărul mare de muncitori din estul Europei.
Iată însă că acum, spre finele anului 2018 se pare că unele aspecte pozitive ale acestei mari economii europene sunt discutabile. Potrivit unui articol din Bloomberg, germanii petrec mai mult timp decât oricând la locul de muncă, însă eficiența lor renumită este discutabilă. În condițiile în care șomajul a înregistrat una dintre cele mai reduse rate, germanii au lucrat 15,64 miliarde de ore în al treilea trimestru al acestui an. Potrivit cifrelor publicate de Institutul IAB pentru Cercetare în Ocuparea Forței de Muncă. Valoarea este una maximă după ce grupul a început să colecteze date pentru Germania reunită în 1991.
Lucru esențial
Productivitatea a scăzut cu 0,4% față de cel de-al doilea trimestru, cel de-al treilea mare declin. Enzo Weber, analist IAB, a declarat că îmbătrânirea populației din Germania face ca modelul economic bazat pe extinderea ocupării forței de muncă să nu mai fie viabil. “Avem nevoie urgentă de calitate, nu de cantitate”, a declarat Weber. Neomițând să adauge că este esențial un anumit lucru. Și anume “creșterea investițiilor în formare la locul de muncă”. În special în rândul lucrătorilor aflați la limita inferioară a scării salariale.