În prima zi de școală, elevii și părinții au acces la Ghidul Meseriilor Viitorului
Azi e prima zi din noul an școlar. Ne însoțim copiii la școală, ne bucurăm de pregătiri, dezbatem intens subiectul educației, dar știm pentru ce meserii se vor pregăti copiii noștri? Școala, în forma pe care o știm astăzi, e pregătită să îi instruiască pe elevi pentru noile joburi care urmează să apară? Sistemul de învățământ este adaptat la noile cereri ale pieței muncii, aflată în continuă transformare? Cum îi ghidăm pe copii în orientarea profesională și vocațională – în calitate de părinți, educatori, dar și de potențiali angajatori? Ghidul Meseriilor Viitorului, lansat de INACO Inițiativa pentru Competitivitate,oferă răspunsuri la aceste întrebări.
Pornind de la cele mai noi și importante evenimente, informații și rapoarte, Ghidul Meseriilor Viitorului, elaborat de echipa de profesioniști a think tank-ului INACO (Inițiativa pentru Competitivitate), înfățișează tinerilor direcțiile actuale din tehnologie și economie care restructurează de pe acum piața muncii. Elevii de azi și părinții lor pot estima pe baza acestui ghid schița lumii în care vom trăi peste doar câțiva ani și în care orice tânăr va fi nevoit să își caute un job într-un context uman, tehnologic, industrial și comercial radical schimbat în comparație cu cel în care trăim acum.
Meseriile, atunci și acum
Factorii perturbatori pe care îi angrenează era digitală și inteligența artificială schimbă de pe acum felul în care muncim. Aceleași profesii de acum 20 de ani s-au reprofilat în procent de peste 50% grație noilor tehnologii digitale. Multe dintre profesiile pentru care ne-am pregătit se transformă radical sau sunt în curs de dispariție. Peste 10-15 ani, piața muncii va arăta altfel. Întrebarea care se pune este cât din ceea ce învață azi elevii în școală le va fi util în pregătirea pentru meseriile care îi așteaptă? E nevoie de programe globale de resurse umane dedicate pregătirii educatorilor pentru piața de muncă a viitorului, de noi modele de dezvoltare profesională, care folosesc tehnologia și platforme digitale inovatoare.
În România deja există semne ale viitorului foarte apropiat, în industriile de vârf – precum tehnologia informațională (TI) – dar și în domeniile tradiționale, precum agricultura. Ofertele viitoare de locuri de muncă vor fi strict legate de tendințele care schimbă lumea de azi. Cine le vorbește însă elevilor de astăzi despre noile tendințe? Sunt pregătiți părinții și educatorii să îi îndrume în direcția corectă?
De aceea, Ghidul Meseriilor Viitorului propune un tur virtual în viitor, bazat pe cele mai recente rezultate ale cercetărilor asupra economiei viitorului. Elevii, părinții, educatorii, angajatorii vor descoperi cum vor arăta, foarte probabil, piaţa muncii şi locurile de muncă. Care vor fi meseriile viitorului, care sunt meseriile în curs de apariție, de transformare sau chiar de dispariție, care vor fi competenţele şi abilităţile cele mai căutate de către angajatori și cum pot fi ele dobândite. Ghidul prezintă locurile de muncă ale viitorului, aptitudinile necesare angajatului pe piața muncii de mâine, nevoile și tendințele specifice pieței muncii în viitor, harta meseriilor viitorului, care sunt meseriile pe cale de dispariție, cele care nu sunt încă în pericol, dar și felul în care profesiile actuale se vor transforma în era digitală. Sunt direcțiile la care comunitatea de profesioniști ai grupului INACO – Inițiativa pentru Competitivitate – își propune să ofere repere într-un limbaj cât mai simplu și mai clar, pe înțelesul tuturor. E nevoie să fim pregătiți pentru ca generațiile de acum să nu mai învețe „în orb”, dându-le șansa de a se conecta la realitățile viitorului foarte apropiat și de a acționa în consecință.
Ghidul Meseriilor Viitorului este un proiect românesc dedicat în special tinerilor, aflat la prima sa ediție în anul 2018, realizat de INACO cu sprijinul Primăriei Sectorului 3.