În viitorul apropiat, activitatea de Content Video va deveni una cheie
Tehnologia avansează de la an la an, iar lumea în care trăim se schimbă în funcție de trend-urile care apar. Cu peste 2,27 miliarde de utilizatori activi în 2018, Facebook domină rețelele sociale și în 2019, în timp ce streaming-ul video crește galopant de la an la an atât pe această rețea, cât și pe YouTube.
Astfel, direcția este clară: utilizatorii au nevoie de conținut video, iar în viitorul apropiat această tendință se va adânci considerabil.
În acest sens, am discutat cu Julia Nagy, cu o experiență de peste 18 ani în Media, corealizatore a emisiunii de tech 24IT, dar și lector al Atelierului de iVideo de la Fundația Calea Victoriei.
Când ai decis să faci content video și de ce crezi că această activitate va deveni una de amploare în viitor?
Prin natura profesiei gândesc în imagini. Am intrat în presă la 18 ani iar din 2007 am lucrat în televiziune, cotind acum doi ani și prin lumea minunată a radioului. ”O imagine face cât o mie de cuvinte” – se spune. Și așa este. Iar o imagine în mișcare – pune lumea în mișcare.
Să ne uităm peste niște stastistici: potrivit Facebook – utilizatorii rețelei de socializare se uită la mai mult de 100 millioane de ore de video iar materialele video primesc mult mai multe share-uri decât textele acompaniate de imagini. Business Insider relata într-un articol că până în 2021 – 82% din traficul total din online va fi reprezentat de zona de video. Content-ul video nu mai reprezintă doar un instrument de informare și entertainment ci a devenit un tool de bază în marketing și sales.
De ce? Video-ul comprimă alte medii și livrează rapid informații ( aspecte importante dacă ne gândim că trăim în era vitezei, nu? ). Partea bună este ca la ora actuală, tehnologia permite oricui să facă materiale video. Oricine are un smartphone și un program de editare poate realiza video-uri. Tehnologia ne oferă această posibilitate.
Care sunt calitățile necesare pentru a deveni foarte bun în această activitate?
Curiozitate și deschidere – în primul rând. Odată ce devii curios poți să acumulezi câteva noțiuni de bază, pe care treptat le poți dezvolta și apoi le poți pune în aplicare. Creativitatea face evident diferența dar – și aici subliniez – creativitatea se poate exersa și dezvolta.
De ce crezi că este necesară această activitate?
Din moment ce există cerere (și aici cred că am punctat la prima întrebare) este nevoie și de ofertă. Fie că ești un mare lanț de magazine sau un mic antreprenor , un material video te va impune în căutări (Google dă întâietate video-urilor în rezultate), îți va permite să îți transmiți mai repede și mai eficient mesajul. Un material video va face prezentarea dintr-o ședință corporate mult mai activă și ar putea avea ce se numește ”engagement” – o rată a implicării mult mai mare.
Există o criză de profesioniști în acest domeniu?
Nu aș spune criză de profesioniști, ci aș vorbi mai degrabă de o oportunitate. Este o piață tânără care se dezvoltă, se transformă și care oferă multe posibilități.
Robotizarea și inteligența artificială vor înlocui oamenii în acest domeniu?
Ca în orice alt domeniu – inteligența artificială este prezentă. Gândiți-vă că cele mai multe telefoane au camere dotate cu tehnologie AI (artificial inteligence) care te ajută să faci fotografii și video-uri mai bune dar tu decizi ce filmezi. Da, sunt programe de editare care îți pot monta imaginile automat și de asemenea sunt programe care îți convertesc scrisul în voce (Human Like Voice Over).
Aceste dezvoltări ale tehnologiei pot fi instrumente utile. De exemplu, dacă am o mică croitorie sau realizez săpunuri hand made dar nu vreau/nu am bani să investesc într-o reclamă, pot filma, apoi monta și pot chiar să pun o voce pe filmare. Cred cu tărie că tehnologia nu este bună sau rea, ea există. Cum o folosim noi tehnologia este ceea ce face diferența.
Care sunt costurile educaționale pentru a face content video?
Depinde la ce nivel vrem să facem content video, care sunt scopurile și așteptările noastre. Cursurile specializate sunt o variantă la îndemână și eficientă să înveți cum să faci content video. Avantajul este în acest caz, nu doar că interacționezi cu un profesionist în domeniu dar primești ghidare, ai acces la instrumente și resurse (link-uri, documentări etc) pentru a face content video.
Și în acest domeniu poți să fi autodidact. Internetul este plin de video-uri educative iar numeroase resurse online sunt gratis și uneori includ și un soi de ”cum să faci”.
Există oameni speriați de evoluția tehnologiei, care nu doresc sa se adapteze la nou. Cum le putem explica că acesta este viitorul?
Când am semnat primul meu articol într-un ziar nu mă gândeam că peste ani voi lucra în televiziune sau că o să devin pasionată de tehnologie. Nici radioul nu era în planurile mele la 18 ani. Viitorul se întâmplă. Vine peste noi și dacă vrem și dacă nu. Putem să ne pregătim însă pentru el, putem înțelege ce efecte poate avea pentru noi ca societate și pentru fiecare în parte și să ne adaptăm. Soluția este – cred – să ne folosim toate calitățile și abilitățile noastre personale și să profităm de oportunitățile de dezvoltare.
E mai bine să lucrezi pe cont propriu sau să fii angajat?
Depinde de la persoană, la persoană. Sunt cazuri în care creația de conținut pe cont propriu poate să devină un business personal. E nevoie însă – dincolo de creativitate și muncă, de organizare și de gândire (chiar pregătire) un pic finaciară. A fi angajat – îți dă stabilitate și predictibilitate, lucruri deloc de neglijat. O opțiune viabilă poate fi și un part time plus proiecte personale sau un mic business. Nu există o soluție bună sau rea. Fiecare trebuie să își găsească varianta cea mai bună pentru el/ea.
Ce trebuie să știe o persoană care vrea să facă această activitate?
Trebuie să fie în primul rând curioasă și deschisă să învețe și să experimenteze. În TV se spune că trebuie ”să ai ochi” – să vezi subiectele, să vezi imaginile care contează, să simți momentul care e important. Este o calitate importantă pe care unii o au din fire dar este o abilitate care se poate educa și dezvolta.
Odată ce începi să practici această activitate, în cât timp se vor amortiza costurile de educație, aparatură?
Depinde cât de organizat și dedicat ești. Depinde de aseemnea de așteptări și obiective. În funcție de cazurile specifice, costurile pot fi amortizate în câteva luni, un an de zile.
Câteva ponturi/trucuri pentru a face un video bun?
Folosiți lumină din belșug, aveți grijă ca imaginile să fie stabile (un tripod este extrem de util), atenție la background (ce aveți în cadru), folosiți un microfon și scrieți un script. Fiți creativi și să nu vă fie frică de eșec. Și nu uitați să vă distrați. Cu un zâmbet totul iese mai ușor și mai bine.
Îți mulțumesc, Julia!
Foto – Marian Stanescu