INS: Numarul locurilor de munca vacante, la cel mai redus nivel din 2005
Ratele medii anuale ale locurilor de munca vacante cu cele mai ridicate valori s-au inregistrat, in 2010, in administratia publica (1,17%) si in sanatate si asistenta sociala (1,10%), conform datelor publicate de INS.
La polul opus, s-au regasit activitatile din industria extractiva (0,05%), hoteluri si restaurante (0,12%), respectiv cele de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,14%).
In industria prelucratoare s-au regasit putin peste 30% din numarul mediu anual al locurilor de munca vacante (7.300), unde rata a avut o valoare medie anuala de 0,77%. In sectorul bugetar, activitatile care au detinut cele mai ridicate rate medii anuale au insumat putin sub 30% din numarul mediu anual al locurilor de munca vacante, respectiv administratia publica – 3.700 locuri vacante si sanatate si asistenta sociala – 3.300 locuri vacante.
Cea mai redusa cerere de forta de munca s-a inregistrat in tranzactii imobiliare (30 locuri vacante).
Anul trecut, in majoritatea activitatilor economice s-au inregistrat scaderi fata de 2009, cele mai semnificative diminuari ale ratei medii anuale a locurilor de munca vacante fiind in sanatate si asistenta sociala (2,32 puncte procentuale), urmata de administratia publica (0,97 puncte procentuale).
Sanatatea si asistenta sociala au inregistrat anul trecut o reducere cu 7.100 a numarului mediu anual al locurilor de munca vacante, respectiv cu 3.300 locuri vacante in administratia publica. Aceasta diminuare a locurilor de munca vacante a reprezentat peste 70% din scaderea totala fata de anul precedent.
Cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori anul trecut a fost in ocupatiile de operatori la instalatii si masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse, grupa majora 8 (0,88% rata medie anuala a locurilor de munca vacante, respectiv 4.800 locuri vacante) si cea de specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice, grupa majora 2 (0,75% rata medie anuala a locurilor de munca vacante, respectiv 5.300 locuri vacante).
Cea mai redusa disponibilitate a locurilor de munca s-a regasit in randul membrilor corpului legislativ ai executivului, inaltilor conducatori ai administratiei publice, conducatorilor si functionarilor superiori din unitatile economico-sociale si politice, grupa majora 1 (0,33% rata medie anuala a locurilor de munca vacante, respectiv 900 locuri vacante), respectiv al agricultorilor si lucratorilor calificati in agricultura, silvicultura si pescuit, grupa majora 6 (0,39% rata medie anuala a locurilor de munca vacante, respectiv 1.000 locuri vacante).
Anul trecut, in majoritatea grupelor majore de ocupatii s-au inregistrat scaderi ale ratei medii anuale a locurilor de munca vacante, cele mai semnificative fiind in ocupatiile de specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice, grupa majora 2 (0,65 puncte procentuale), respectiv cele de agricultori si lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit, grupa majora 6 (0,61 puncte procentuale).
Singura crestere a ratei medii anuale a locurilor de munca vacante din 2010 fata de anul precedent s-a inregistrat in randul ocupatiilor de operatori la instalatii si masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse, grupa majora 8 (0,16 puncte procentuale).
Numarul mediu anual al locurilor de munca vacante a inregistrat scaderi anul trecut fata de 2009 in toate grupele majore de ocupatii, cu exceptia ocupatiilor aferente operatorilor la instalatii si masini si asamblori de masini, unde au fost 500 locuri vacante.
Cea mai semnificativa cerere de forta de munca exprimata prin intermediul indicatorului numarul mediu anual al locurilor de munca vacante a fost in regiunea Bucuresti-Ilfov (5.500 locuri vacante), reprezentand peste 20% din totalul din tara. La polul opus, angajatorii din regiunea Sud-Est au declarat cele mai putine locuri de munca vacante (1.400 locuri vacante).