Întâmpinată cu critici şi proteste, legea salarizării ar aduce în medie lefuri mai mari cu 56% pentru bugetari
"Prin această Lege a salarizării unitare salariile cresc în medie cu 56%. Este foarte adevărat că în baza piramidei, adică aproximativ 60% dintre bugetari vor avea creșteri de 100% sau chiar peste 100%. Dacă ne gândim la Apărare, acolo creșterile sunt și de peste 200%.
Deci 60% vor avea salarii crescute cu cel puțin 100%. Apoi urmează o altă categorie cu salarii deja mari în plată și la ei vor fi creșteri de aproximativ 50%, dar sunt și 3% dintre bugetari cărora le va scădea salariul", a spus ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, în cadrul unui interviu acordat postului public de televiziune.
Oficialul a precizat că există intenția ca săptămâna viitoare să fie făcute publice salariile astfel încât fiecare bugetar să știe de unde pornește și unde va trebui să ajungă în 2022.
Anterior, oficialii Băncii Naţionale a României (BNR) au avertizat că majorările salariale din sectorul bugetar vor aduce un risc bugetar.
"Efectele potenţiale de accentuare a excesului de cerere din economie şi, astfel, de generare a unor presiuni inflaţioniste superioare ca amplitudine celor din scenariul de bază vor depinde în mod esenţial de forma finală a legii, de etapizarea în timp a majorărilor salariale şi de criteriile de condiţionalitate a acestora”, se arată în raportul asupra inflaţiei lansat luni de conducerea BNR.
Oficialii bancii naţionale au avertizat că mărirea lefurilor în sectorul bugetar ar putea fi contrabalansată de o reducere a investiţiilor publice, pentru ca deficitul bugetar să rămână în grafic. Iar dacă mai luăm în considerare şi faptul ca avansul salariilor nu e în concordanâă cu productivitatea muncii, atunci "s-ar răsfrânge, în cele din urmă, asupra potenţialului de creştere şi competitivităţii economiei româneşti”.
De asemenea, legea salarizăriii a scos oamenii în stradă. Miercuri este deja a treia zi de proteste în rândul angajaţilor de la Finanţe, care susţin că noul proiect îi dezavantajează.