Interviul online și secretele care te duc spre succes. Pașii și regulile pe care trebuie să le respecți
Interviu online. Să luăm un exemplu: ca programator, de pildă, șansele să îți găsești un job pentru un angajator dintr-o altă țară sunt foarte mari. Fie că vorbim de un job pe termen lung, fie de o colaborare temporară pe un anumit proiect, portofoliul și câteva discuții via e-mail sunt rareori suficiente pentru câștigarea încrederii viitorului angajator. De cele mai multe ori, va fi necesară o întâlnire față în față, iar cea mai la îndemână și frecventă soluție este organizarea unui interviu video, desfășurat online.
Fiind vorba de o situație de comunicare specifică și cu caracteristici aparte, pentru ca totul să se desfășoare cum trebuie, trebuie să țineți cont de anumite aspecte, unele generice, iar altele care țin de detalii. În plus, un interviu video aduce uneori cu sine factori suplimentari de stres, mai ales celor care au o fobie față de vorbitul în fața camerei.
Se pare că într-un interviu video, 55% din atenție se duce către imagine, 38% către sunet (ton, intonație, ritm, dicție) și doar 7% către conținutul propriu-zis. Așadar, după cum spuneam, această parte a intervievării este una de cunoaștere a feței voastre umane, de asociere a CV-ului și portofoliului cu o persoană în carne și oase.
O să vedem în acest articol ce trebuie să faceți și să nu faceți înaintea și în timpul unui interviu de angajare video, desfășurat online.
Familiarizați-vă cu software-ul pe care o să îl folosiți
De cele mai multe ori, interviurile online se desfășoară pe Skype, deși dacă angajatorul e fan Google, probabil că veți folosi Hangouts. Deși sunt șanse mici să nu fi folosit vreodată aceste aplicații, se prea poate să nu fie dintre cele pe care le folosiți în mod curent și deci să nu le cunoașteți exact toate funcționalitățile. Faceți câteva exerciții înainte cu prietenii, pentru a depista astfel și ce bug-uri de imagine sau de sunet aveți și să înlăturați riscul de a face gafe în timpul interviului, întrerupând brusc transmisia printr-o combinație de taste neintenționată.
Verificați echipamentele tehnice
Strâns legat de punctul anterior, vom menționa aici importanța verificării celorlalte aspecte tehnice care țin de computerul vostru: viteza de încărcare a aplicațiilor, conexiunea la internet, bateria (dacă e vorba de un laptop sau o tabletă) etc. De asemenea, pregătiți-vă cu planuri B pentru situații de criză: o pană de curent sau probleme cu rețeaua de internet.
Alegeți cu atenție locul din care o să dați interviul
Interviu online. Unul dintre aspectele înșelătoare ale interviurilor desfășurate online este că lasă candidatului iluzia intimității. Webcam-ul încorporat în laptop sau cel fix, de pe birou nu arată chiar totul, dar poate surprinde mici detalii care să vă pună din start pe banca de rezervă. Nu lăsați haine aruncate prin cameră, rugați rudele sau colegii de apartament să nu se uite la TV în timp ce voi acordați acest interviu și nu vă gândiți nici măcar o secundă că veți găsi liniștea pe care o căutați în baie. Poate că par lucruri banale, dar astfel de greșeli sunt comise mai des decât ne-ar plăcea să credem.
În plus, sunt șanse mari ca locuința voastră să fie și viitorul vostru birou, așa că trebuie să pară potrivită pentru acest lucru. E recomandat să stați chiar în încăperea în care veți avea biroul sau, dacă din anumite motive nu se pretează la așa ceva, căutați o cafenea liniștită undeva, în oraș.
Îmbrăcați-vă ca pentru interviu, nu pentru vizita mătușii
Apropos de aspectele discutate mai sus, alegeți cu grijă și vestimentația. Chiar dacă oferiți interviul din propria voastră casă, e recomandat să nu fiți îmbrăcați prea lejer sau să stați în vârful patului. Interviul este, până la urmă, unul de angajare, iar aceste elemente de comunicare nonverbală respectă un protocol standard, indiferent de mijloacele tehnice cu ajutorul cărora se desfășoară interviul. Deci nu fiți prea relaxați, doar pentru că sunteți într-un loc care vă este familiar.
Exersați, exersați, exersați
Interviu online. Comunicarea orală o exersați în fiecare zi. Cu interviurile live, în carne și oase sunteți, probabil, obișnuiți. Dar nu același lucru îl putem spune despre vorbitul în fața unei camere, cel mai probabil într-o limbă străină. Foarte multe persoane se transfomă complet atunci când au un obiectiv în față și știu că, de undeva, din spatele unui ecran, cineva îi urmărește. Își schimbă tonul vocii, intensitatea și ritmul, gesticulează mai mult ca de obieci și fac tot felul de grimase care mai de care mai ciudate.
Ca să nu ajungeți și voi parte din această categorie, faceți câteva teste înainte. Simulați un astfel de interviu cu un prieten și urmăriți apoi ce ticuri sau gesturi nepotrivite aveți, încercând să le temperați la următoarea repetiție.
Ar fi util să exersați să și vorbiți limba în care se va desfășura interviul cu câteva zile înainte, chiar dacă o stăpâniți bine. Cursivitatea se pierde din cauza lipsei exercițiului și nu ați vrea să nu vă faceți înțeleși sau să vă panicați pentru că nu vă amintiți conjugarea unui verb sau înțelesul unei expresii.
Și a început. Ce fac, unde mă uit?
Interviu online. Cea mai mare dilemă, atunci când porți o conversație cu o persoană prin intermediul unei transmisii video, e dacă să te uiți fix în webcam, la persoana care vorbește cu tine sau să adopți o atitudine mai relaxată, plimbându-ți privirea prin cameră. Mai mult, s-ar putea să fiți tentați să vă uitați în partea de jos, căutând propria imagine, pentru a vedea cât de bine dați la cameră.
Privirea voastră trebuie să se îndrepte către cameră, pentru ca interlocutorul vostru să vă vadă așa cum trebuie, nu cu capul plecat și ochii în jos. În plus, în momentul în care voi schimbați direcția privirii, o va face și cel care vă urmărește, încercând să vadă la ce vă uitați. Deci dacă observați ceva aruncat prin cameră, nu îi dați prea multă atenție, pentru că veți da importanță unui detaliu care poate că nici nu a fost observat în prealabil.