Isărescu îndeamnă la cumpătare: ce spune despre impactul majorărilor salariale care sunt inevitabile
Isărescu. "Noi le monitorizăm (creșterile salariale – n.red.). În urmă cu mai multe trimestre am spus că având în vedere migrația forței de muncă, am prezentat aici în fața dumneavoastră dacă nu mă înșel și la ultimul raport privind inflația și un indicator, l-am numit indicatorul privind tensionarea pieței forței de muncă, lucrurile devin aici evidente. Se manifestă lipsă de forță de muncă în mai multe sectoare.
În consecință ceea ce am spus noi și repetăm și acum este că majorările salariale sunt inevitabile și această mișcare a forței de muncă le accentuează. Ceea ce trebuie să facem noi însă este să fim înțelepți, să le ținem sub control într-o manieră rezonabilă, corelat cu mai mulți indicatori…productivitatea este numai unul, l-am menționat pe acesta, țin de ceea ce se numește echilibru macroeconomic și macrostabilitate financiară. Sunt bunuri de foarte mare preț. România le-a obținut cu mari sacrificii și ar fi o eroare să le slăbim toate aceste echilibre macro", a spus Mugur Isărescu, citat de Agerpres.
Isărescu. Acesta a precizat că nu depind numai de Banca Națională și din acest motiv se discută despre mix echilibrat de politici. Isărescu a precizat, totodată, că nu crede că politica monetară poate să echilibreze sau să contrabalanseze slăbiciuni în alte domenii, iar dacă o va face o va face într-o manieră suboptimală.
Observaţiile lui Isărescu vin în contextul în care ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a spus că se lucrează de zor la o nouă lege a salarizării pentru cei ce muncesc în sectorul de stat.
"De la 1 iulie vor mai fi nişte creşteri nu foarte semnificative. De la 1 ianuarie 2018, media de creştere a salariilor este de 25%, mai puţin sănătatea care intră cu toţi banii pe care ar fi trebuit să îi primească din 2020 – le cresc salariile din 2018, dar se opresc până în 2021, nu vor mai avea nicio creştere salarială şi este vorba și de educatie cu 50%, unde ne am angajat ca să fie creștere", a dspus Olguța Vasilescu la Realitatea TV.
Conform legii principiilor legii salariale unitare, cel mai mare venit îl va avea şeful oricărei instituţii, pentru a se evita situaţiile în care salariu unui consilier de primărie să fie dublu faţă de cel al primarului sau cazurile în care un consilier din Ministerul Muncii e plătit cu 3.000 de lei, iar la Ministerul de Finanţe, pentru aceeaşi funcţie, bugetarul are 7.000 de lei. Adică, unii salariaţi vor avea parte de micşorări.
"Mai sunt salarii care vor scădea, da. Pentru că sunt acei bugetari de lux pe care nu i-a mai controlat nimeni", a mai spus Lia Olguța Vasilescu.