Job vs afacere proprie. Visurile care NU pot deveni realitate
Cifrele despre companiile româneşti cu capital integral românesc sunt foarte dezamăgitoare, mai ales atunci când vin de la oficiali. „La noi în ţară, companiile cu capital privat românesc sunt doar 389 care au cifră de afaceri de până în 20 de milioane de euro, iar cele cu cifra de afaceri între 20 şi 50 de milioane de euro nu sunt decât 76. Cele cu afaceri de peste 100 de milioane de euro nu sunt decât 55”, a declarat Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie României (CCIR).
Potrivit lui, ar trebui să ne pună pe gânduri faptul că în România, companiile mari cu cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro maxim două în fiecare judeţ, ca medie. Mai grav este că, de fapt, două treimi dintre acestea sunt situate în zona Bucureşti-Ilfov.
În plus, nici statul nu ajută prea mult aceste companii, ci mai mult sabotează activitatea economică. „Îmi aduc aminte că era într-o joi când a venit anunţul cu taxa pe stâlp. Atunci oficialii statului au spus că va fi în dezbatere publică timp de 10 zile, dar a doua zi, aceasta era deja în Monitorul Oficial”, a mai afirmat şeful CCIR.
Alte statistici la fel de triste
Dacă ne uităm la ce cred afaceriştii din România despre mediul de business, părerile lor sunt descurajatoare, având în vedere că numai unul din cinci (de fapt, undeva la puţin peste 19 procente) consideră că la noi se pot face afaceri într-un ecosistem economic favorabil. „Acest lucru este confirmat şi de cifrele legate de investiţii care sunt în scădere de 4 ani încoace”, spune Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
Mediul de afaceri din România este format în procent de 99,7% din IMM-uri sau poate chiar mai mult, având în vedere că în ultimul an numărul companiilor mari s-a diminuat de la 1.600 la puţin peste 1.300. „Creşterea numărului locurilor de muncă s-a făcut în domeniul IMM-urilor, în nici un caz la companiile mari”, potrivit lui Nicolescu.
Nu avem curaj şi susţinere pentru a avea o afacere proprie
În România, există 23 de firme la mia de locuitori, numărul fiind de trei ori mai mic decât media europeană, care ajunge undeva la 65 de IMM-uri pe mia de locuitori. Nici la capitolul bani nu stăm atât de bine. „IMM-urile locale au un capital de şase ori mai mic decât o firmă mică din restul UE”, a afirmat şeful CNIPMMR.
Şi dacă vine vorba ca IMM-urile româneşti să facă afaceri pe plan extern, nici nu se pune problema pentru că, deşi oferta este foarte generoasă, susţinerea nu prea există pentru acestea. „IMM-urile noastre nu pot intra pe anumite pieţe din America de Sud, Africa sau zona de sud-est a Asiei pentru că nu avem sustenabilitate economică pentru licitaţiile din aceste zone”, a declarat Mihai Daraban.
IMM-urile noastre exportă circa 70% din servicii în interiorul Uniunii Europene, alte 15% pe pieţele non-europene şi restul de 15% over-seas. Procentele sunt mult prea mici, iar dependenţa noastră de UE este pe cât de mare pe atât de periculoasă, pentru că se pare că statul nu a învăţat nimic din recenta criză economică din care se pare că am ieşit.
Cert este că, într-un mediu care nu este prea primitor cu antreprenorul, nici afacerile nu vor merge aşa cum trebuie, cel puţin pentru un stat care, la nivel declarativ, se chinuie să albească o parte din economie, economie pe care tot el ţine în zona neagră, prin măsurile pe care le ia.