Cum să-ți găsești un job bun de acasă? Află și cât se câștigă pe un astfel de post!
Joburile de acasă reprezintă soluție salvatoare pentru cei care vor să-și rotunjească veniturile pe timp de criză, eventual unul care să necesite o activitate de doar câteva ore pe zi. Ideea prinde tot mai mult, mai ales în contextul economic actual. Însă, cum poți să găsești joburi de acasă? Unde cauți, ce trebuie să faci, concret, mai ales că sunt tot felul de țepe pe internet? Am stat de vorbă despre acest subiect arzător cu Oana Petcu, National Operations Manager la Adecco România.
Joburi de acasă: De ce ar alege o persoană să opteze pentru a munci din confortul locuinţei?
În primul rând, tăierile salariale au dus la lefuri mult mai mici și pentru a nu resimți prea drastic acest aspect, joburile la domiciliu sunt soluția ideală. În plus, disponibilizările au lăsat numeroși oameni fără post, și deși timpul a trecut – o mare parte dintre aceștia nu au reușit să se reangajeze. Un alt avantaj al acestei opțiuni este reprezentat de formarea inițială care se realizează și suportul continuu oferit de-a lungul perioadei de acomodare. Pentru candidații care au potențial și dorința de a se dezvolta, soluția unui job de acasă reprezintă cu adevărat o oportunitate.
Remunerații ce pot ajunge, cu bonusuri, și la 450-500 de euro!
Joburi de acasă: Care este profilul celui care muncește din confortul canapelei?
Vorbim de oameni care au între 20 și 50 de ani, dornici să crească profesional, să își mărească veniturile, dar și satisfacția de a face mai mult decât activități curente.
Sunt oameni cu studii medii și chiar superioare, care din motive obiective nu pot să se deplaseze la birou, care nu au disponibilitatea lucrului pe teren (mers la clienți), dar care stăpânesc termenii de client service și pot gestiona un proiect/client așa cum ar face orice angajat la biroul companiei. Sunt la fel de flexibili, la fel de prompți, dar nu au libertatea de mișcare pe care o are un angajat full time.
Astfel de job-uri creează oportunitate și pentru cei care provin din orașe mici, comune, zone geografice unde alternativele de ocupare sunt scăzute și poate lipsesc oportunitățile în zona de servicii. Cunoașterea unei limbi străine și o bună utilizare a PC-ului crește șansa unui candidat de a ocupa o astfel de poziție.
Joburi de acasă: Cât poți câștiga?
Pentru un post part time câștigurile sunt situate undeva între 400 și 600 de lei pe lună, la acestea adăugându-se, bineînțeles, bonusuri de performanță. Acestea ajung la 50% din suma deja menționată.
Pentru full time remunerația este ceva mai mare. Între 1.000 și 1.200 de lei pe lună. Dar și în acest caz se adaugă bonusuri de performanță ce pot atinge jumătate din câștigul inițial.
Care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurgă o persoană care-și caută un job care se poate face de acasă?
Se urmează aceleași acțiuni ca în cazul unei slujbe la birou. Trebuie să citiți cu atenție informațiile furnizate despre respectivul loc de muncă și să vedeți care sunt condițiile/instrumentele pe care trebuie să le întrunești/ai pentru a putea derula un job de acasă.
Interesați-vă despre angajator! Doar așa o să evitați țepele!
Joburi de acasă: Este Facebook-ul o soluție de încredere pentru căutarea unui astfel de loc de muncă?
Da. În acest moment rețelele de socializare funcționează ca un pol de recrutare eficient și obiectiv. Pe lângă rețelele profesionale consacrate, vezi Linkedin, Facebook are deja un rol constant în creștere pentru zona de angajare. Există profilurile de companie, mulți dintre angajatori pot promova ofertele lor pe facebook și devin astfel mult mai accesibili, mult mai deschiși către target. Pe Facebook nu mai intră doar tinerii, așa cum se întâmpla până acum câțiva ani, intră toată lumea, categoriile sunt atât de vaste… în egală măsură criteriile de selecție ale oamenilor cărora le apare anunțul împiedică expunerea lui la prea mulți sau la neinteresanți/neinteresați.
• Dacă adresezi această întrebare din perspectiva unui candidat care își caută un job răspunsul este “DA Facebook-ul îți oferă legătura necesară cu compania care este în căutare de candidați. Îți oferă posibilitatea de a pune întrebări și de a vorbi live cu intervievatorul.
• Dacă o adresezi din perspectiva unei companii care este în căutarea unui candidat, atunci pot spune că rata de succes a demersului organizației va depinde de numărul de “urmăritori”(like-uri) și de modul în care formulează anunțurile de angajare.
All in all, Facebook este o companie de încredere cu un prestigiu mare și lider pe piața rețelelor de social media la nivel mondial.
Joburi de acasă: Cum putem să evităm păcălelile? Cum recunoaștem firmele serioase?
Din păcate piața este plină de oferte false, din care cei mai mulți oameni ies cu insatisfacții și nemulțumiri. Însă credem că numele recrutorului și al angajatorului, precum și analiza imaginii pe care acesta o oferă pieței (constând nu doar din comunicare, dar și din feedback-urile celor care deja au interacționat cu compania) sunt relevante pentru a învăța să evităm ofertele neserioase. Din păcate, mulți din cei păcăliți își pierd discernământul acționând destul de mult la primul impuls, uitând să se reasigure înainte de a intra într-un asemenea context.
Candidatul trebuie să se documenteze temeinic privind angajatorul.
Care sunt efectiv joburile ce pot fi făcute de acasă? Ne puteți oferi câteva exemple concrete?
– Customer support representative – utilizând un PC conectat la internet și un telefon fix – se oferă live suport clienților companiilor active cu precădere în on-line, telecom.
– Diverse activități de back-office (traduceri, culegere de date şi de text, creare publicații on-line!
Citește și: Românii au descoperit avantajele muncii online: Cel mai bine plătite joburi pe care le poţi face de acasă