La ce duce criza de personal: Un director de hotel din Bucureşti serveşte la mese pentru că îi lipsesc doi ospătari
Patronatele susţin că soluţia pe termen scurt pentru a aduce forţă de muncă în domeniul alimentaţiei publice este de a aduce personal din alte ţări, dar trebuie simplificată procedura. Potrivit legislației actuale, pentru a angaja un cetățean străin patronatele spun că trebuie să aștepte aproximativ o jumătate de an.
În ce privește resursele interne preşedintele ANAT, Alin Burcea, a declarat că e din ce în ce mai dificil să ai acces chiar și la tinerii care acum sunt pe băncile școlii. “Noi avem pe firmă un hotel în Bucureşti. În acest moment, e ştire de cancan, directorul hotelului serveşte la restaurant, am doi ospătari lipsă şi un bucătar. Este incredibil, nu se găseşte personal calificat. Agenţi de turism mai găsim, au mai făcut şcoli, dar în ceea ce priveşte partea de restaurant, bucătari, ospătari ori sunt şcoli foarte puţin şi sunt şcoli foarte puţine… Vă dau un exemplu. Am sunat să luăm de pe băncile liceului. În Bucureşti este un liceu de alimentaţie publică, celebrul liceu de la Viilor. O ştiu pe o doamnă acolo, director adjunct şi mi-a spus oarecum ironic, promoţia de anul ăsta s-a dat demult”, a afirmat Alin Burcea, potrivit news.ro.