Majorarea salariului minim, o decizie greu aplicabilă
O veste bună pentru angajați le dă bătăi de cap companiilor. Potrivit unui sondaj de opinie realizat de CIEL România, producător de software pentru antreprenori, ne arată că cele mai multe firme din țară, aproximativ 87%, au decis să crească salariul minim de la 1 ianuarie pentru a evita o muncă dublă la calcularea salariului pentru zeci sau sute de angajați.
În Monitorul Oficial a fost publicată H.G. nr.4 din 13.01.2021 care stabilește suma salariului minim brut la 2.300 lei și aplicarea ei începând de la data intrării în vigoare a hotărârii, adică 13 ianuarie. Până în prezent, H.G. nu a fost modificată, deși a fost anunțat un proiect de Hotărâre care ar trebui să modifice data cu 1 ianuarie.
„Este pentru prima oara când o modificare de salariu minim se face de la mijlocul lunii, și nu de la începutul ei. În calculul salarial, nivelul salariului minim este folosit și la diverse plafoane și calcule de contribuții”, declară Cătălina Mocanu, director economic CIEL România.
Din același sondaj aflăm și că aproape toți angajatorii sunt nemulțumiți de această decizie. Totodată, 73% dintre respondenți consideră, în general, că Guvernul ia decizii fără să consulte specialiștii din mediul de business sau fără să analizeze care vor fi repercursiunile unor astfel de decizii sau cum se vor aplica acestea în realitatea din mediul antreprenorial, efectul lor îngreunând activitatea firmelor.
„Decizia de aplicare a majorării salariului de la 13 ianuarie afectează și furnizorii de softuri de contabilitate sau salarizare, care de multe ori se văd puși în situația de a găsi soluții salvatoare pentru clienți, deși în multe cazuri le lipsesc normele de aplicare sau modificarea înseamnă revizuirea întregului calcul salarial dintr-o aplicație”, declară Roxana Epure, CEO CIEL România.