Mărire de salariu? Poate în 2013…
Surpriză pentru cei care sperau să-şi mai lărgească buzunarele anul acesta: dacă 2011 vi s-a părut un an greu, pentru următoarele 12 luni nu trebuie să speraţi la nimic mai bun! Asta dacă nu lucraţi cumva în IT sau Auto. Pentru toţi ceilalţi, aşteptaţi-vă la creşteri salariale individuale, nu la nivelul întregii companii sau, cu atât mai puţin, al industriei căreia aparţineţi.
Firmele care efectuează studii salariale s-au plâns în mai multe rânduri de reticenţa companiilor de a mai participa la cercetarea lor. Nu trebuie să fii psiholog corporatist ca să-ţi dai seama de motivaţia celor care refuză: în actualul context de piaţă, în care nici previziunile de la o lună la alta nu sunt certe, să te hazardezi la a emite cifre despre un orizont atât de amplu – un an – se poate dovedi şi penibil, şi riscant. Acelaşi lucru se poate spune şi despre firmele de recrutare, mai timide ca oricând în a-şi exprima părerea asupra salariilor.
În cuvintele Laurei Chilom, consultant de resurse umane al portalului eJobs, referitor la salarii se strecoară o anumită incertitudine: „nu avem până în acest moment informaţii privind creşterea cu un anumit procent“ şi „nici companiile care au publicat anunţuri în primele trei săptămâni din ianuarie nu au ales să fie transparente din acest punct de vedere, optând pentru o discuţie în acest sens în interviul telefonic, urmată apoi de o negociere în interviul propriu-zis, faţă în faţă cu candidatul“. Cu atât mai mult cu cât, spune ea, situaţia celor mai bine reprezentate domenii atât ca număr de job-uri, cât şi ca număr de aplicanţi nu diferă semnificativ faţă de anii anteriori.
Totuşi, din toate informaţiile furnizate cu jumătate de gură, am încercat să compilăm un scenariu privind viitorul salarial al angajaţilor români în următoarele 12 luni.
Pentru început, o veste proastă şi una neutră. În 2012, pe cât de mult am vrea să spunem că lucrurile vor deveni mai roz, în realitate, cei mai mulţi dintre noi nu se vor bucura nici măcar de câţiva zeci de lei în plus la salariu. Totuşi, situaţia din România nu diferă cu nimic de cea din restul statelor din zonă, unde media de creştere reală, după scăderea ratei inflaţiei, va fi de circa 1,5% (potrivit unui studiu paneuropean efectuat de compania germană Kienbaum). Singurele ţări din zonă care nu intră în acest tipar sunt Polonia, cu o evoluţie reală de aproape 2,5%, Bulgaria, cu 3 procente, şi, la polul opus, Ungaria şi Croaţia, unde analiştii aşteaptă scăderi ale veniturilor.
Candidaţi mulţi, potenţiali angajaţi puţini
Piaţa muncii trăieşte, de mai mult de un an, un paradox pe care nu reuşeşte să-l soluţioneze. În timp ce numărul de joburi este mult mai mic decât cel disponibil în perioada ante-criză, companiile se plâng cu orice ocazie de dificultatea de a găsi oameni potriviţi. Prin urmare, potrivit analiştilor Kienbaum, dar nu numai, în centrul atenţiei vor fi, în 2012, angajaţii-cheie, cărora companiile vor încerca să le satisfacă toate pretenţiile. În ceea ce priveşte ponderea părţii variabile în totalul veniturilor angajaţilor, acestea vor rămâne la acelaşi nivel de anul trecut, potrivit previziunilor companiei austriece.
La polul opus, cei mai afectaţi vor fi nou-angajaţii şi începătorii. Sub o cincime din şomerii români care şi-au pierdut slujbele în cel mai fierbinte an al crizei, 2009, au reuşit să-şi găsească între timp un loc de muncă, ponderea fiind cam cea mai mică din Europa. Angajatorii sunt conştienţi de acest fapt şi nu îi vor răsfăţa pe noii membri ai echipei cu salarii de nivelul angajaţilor intraţi în companie în perioada de boom economic.
Previziuni salariale pe 2012
Ţara | Creştere salarială | Inflaţie |
Bulgaria |
6,3 | 3,4 |
Croaţia | 0,8 | 2,5 |
Rep. Cehă | 4 | 2,5 |
Ungaria | 2,6 | 3,5 |
Polonia | 5,6 |
3,2 |
România | 5,5 | 4 |
Slovacia | 4,7 | 2,9 |
Vis frumos şi calvar pe piaţa muncii
În 2011, companiile de software au crescut ca număr de angajaţi cu aproximativ 27%, potrivit Laurei Rada, Business Development Manager al companiei de resurse umane Smartree. Tot ea spune că „vânzările, IT-ul, ingineria, telecomunicaţiile sunt domeniile care îşi vor recompensa în continuare salariaţii despre care spun că aduc valoare în companie. În IT şi telecom salariile au crescut cu peste 15% în 2011, faţă de media creşterilor din mediul privat, care a fost de 5%. Semnalele din piaţă indică faptul că majorările de salarii din aceste domenii nu se vor opri.
Şi în domeniul auto se preconizează creşteri salariale de cel puţin 10% în 2012, întrucât, potrivit Codrinei Pletosu, Coordonator Recrutare în Smartree, „anul 2011 s-a remarcat printr-o creştere a ofertei de joburi în domeniul producţiei auto, exporturile fiind cele care au încurajat acest trend ascendent. În continuare, producătorii din acest sector, fie că vorbim de producătorii de maşini sau de diverse componente, efectuează destul de multe angajări.“ Aşadar, pentru prima dată de la începutul crizei, sectorul auto devine unul privilegiat, aşa cum sunt de ani buni programarea sau industria petrolieră, de exemplu. Cum vor evolua celelalte sectoare care, odată cu începutul recesiunii, se prăbuşiseră?
În construcţii, numărul de angajaţi a crescut puternic în ultimele luni, marcând repornirea activităţii în acest sector amorţit timp de doi ani. Totuşi, veniturile angajaţilor, tot mai mulţi dintre ei zilieri, datorită reglementării acestui tip de lucru prin noua legislaţie a muncii, vor fi menţinute în jurul salariului minim. Asta, cu atât mai mult cu cât, în ciuda repornirii roţilor în acest sector, productivitatea angajaţilor a continuat să scadă în 2011 cu 1,5%.
Iar domeniul în care nimeni nu ar trebui să viseze vreo angajare în 2012 este cel imobiliar. Majoritatea firmelor din branşă nu le mai oferă oamenilor de teren salarii fixe, ci doar comisioane. Şi, în condiţiile în care piaţa este complet blocată, nu e de mirare că numărul agenţilor este cu circa 60% mai redus faţă de cohorta care activa pe piaţa supraîncinsă dinainte de criză. Din datele Smartree, deşi potenţialul este enorm, piaţa a rămas blocată, angajatorii fiind nevoiţi să desfiinţeze numai anul trecut 800 de locuri de muncă. „Imobiliarele au avut o perioadă de creştere la mijlocul anului trecut, odată cu reînceperea programului «Prima casă 4», trend care nu s-a menţinut însă pe toată durata anului“, spune Codrina Pletosu. Potrivit unui agent de la o firmă „de cartier“, per totalul anului trecut a câştigat doar 1 000 de euro, fapt ce face ca majoritatea celor care mai practică această meserie să aibă, în paralel, şi alte activităţi.
Iar semnalele rele nu se opresc aici. Reprezentanta Smartree spune că „În ceea ce priveşte punctele critice pentru anul acesta, cu siguranţă domeniul bancar se numără printre ele. Băncile nu vor recurge la creşteri nici în ceea ce priveşte angajările, nici salariile, ţinând cont că puţine sunt cele care au înregistrat profit în anul 2011 şi care ar putea justifica nevoia de personal pentru anul în curs. O altă evoluţie negativă în ceea ce priveşte efectivul de salariaţi o prevăd angajatorii din agricultură, cu -6% faţă de anul trecut.“ Potrivit datelor companiei, „ofertele de angajare din domeniul bancar au fost în 2011 mult mai sărace decât anul precedent, numărul anunţurilor de recrutare fiind cu aproximativ 30% mai mic decât în 2010. Iar, din punctul de vedere al creşterilor salariale, anul 2011 a fost marcat de cele mai mici creşteri salariale în domeniul bancar de mult timp încoace, creşteri de aproximativ 2,9%“. Şi nu numai: aşa cum spune Laura Rada, băncile au reuşit să-şi reducă simţitor costurile prin disponibilizarea a peste
1 500 de angajaţi. Evoluţia pieţei muncii depinde în mod direct de evoluţia economică. Deşi prognozele pentru 2012 sunt pozitive, şi sperăm ca în România să asistăm la o creştere asemănătoare celei din 2011, în funcţie de evoluţia la nivel european/ global a economiei pot interveni modificări.
Nivel de carieră | Salariu anual 2011 | Componentă variabilă | Cât % primesc bonusuri |
Executive management Middle management Senior staff Angajaţi Muncitori |
223 925 lei (53 000 euro) 106 045 lei (25 300 euro) 51 810 lei (12 300 euro) 33 900 lei (8 000 euro) 22 921 lei (5 400 euro) |
20% 14% 10% 4% 3% |
78%
75%
68% 68% 68%
|
Trăgând linia…
Potrivit Monicăi Cacina, specialist în marketing al portalului BestJobs, vor fi pachete salariale atractive mai ales pe domeniile unde există o concurenţă ridicată în atragerea candidaţilor, cu alte cuvinte în IT, Vânzări, Industrie şi Educaţie. Totuşi, aceasta nu reprezintă o regulă. De pildă, există domenii, cum este cel farmaceutic, care nu previzionează recrutări masive, dar care vor oferi în continuare salarii mult peste media pieţei. În acest sector particular, decizia companiilor de majorare a fondurilor salariale stă în cumpănă în funcţie de impactul pe care taxa claw back, aprobată în septembrie 2011, îl va avea în prima parte a anului asupra businessurilor.
În contrapartidă, o bună parte din companiile de outsourcing au anunţat planuri de recrutare în 2012. Lider este, din acest punct de vedere, furnizorul de servicii de call-center CGS – Computer Generated Solutions, care şi-a propus să angajeze anul acesta nu mai puţin de 1 000 de tineri. Totuşi, ţinând cont de bazinul mare de recrutare aflat la dispoziţia angajatorilor din acest sector – reprezentat în bună parte din studenţi sau proaspăt absolvenţi – este de aşteptat ca salariile să nu cunoască vreo evoluţie pozitivă (rămânând astfel în intervalul de 300 – 600 de euro, în funcţie de numărul şi tipul limbilor străine cunoscute). Alt domeniu în care se vor înregistra angajări masive va fi retailul, „cu o creştere de aproximativ 15%, acest lucru datorându-se planurilor de expansiune a unor jucători de succes, cum ar fi MegaImage, Cora si Metro“, spune Codrina Pletosu.
Ca încheiere, directorul unei firme de resurse umane ne spunea că o idee bună de a afla creşterea potenţială pentru fiecare domeniu (una incertă, totuşi mai aproape de realitate) ar fi înjumătăţirea ponderii cu care au crescut salariile anul trecut. De ce? Pentru că 2011 a venit cu creştere economică, scenariu care, în ciuda optimismului afişat de Comisia Naţională de Prognoză (care indică o evoluţie a PIB-ului cu 2,5% în 2012), este extrem de incertă. În plus, situaţia extrem de dificilă de pe pieţele internaţionale face posibilă varianta ca, şi în situaţia în care multinaţionalele de la noi ar avea surplusuri financiare peste estimări, să le cedeze sucursalelor din statele mai „deznădăjduite“, în loc să le direcţioneze către recompensarea suplimentară a personalului.