Ministrul Muncii: Angajații vor avea o creștere a salariului net de circa 4%
"Angajatorul nu trebuie să pună niciun leu în plus, dacă nu pune niciun leu netul rămâne la fel, asta în condițiile în care nu am scădea contribuțiile, dar noi scădem contribuțiile de la 39,25% la 35% și impozitul pe salariu și o să vedeți că aveți o creștere pe net, mică e adevărat, circa 4% dar este o creștere, nu o scădere. Nu înțeleg de unde apare toată această isterie (…)
Dvs, angajații, sunteți protejați și vom ieși cu date concrete când vom veni cu trecerea contribuțiilor ca să explicăm foarte bine și foarte argumentat oamenilor despre ce este vorba. Sunt foarte multe firme în România care nu plătesc contribuțiile pentru angajator, vi le rețin din salariu, dar nu le plătesc mai departe.
CITEŞTE ŞI: Nivelul salariului brut din companiile private va fi impus prin lege
Angajații de acolo nu beneficiază de asistență medicală, nu beneficiază de acești ani la pensie, pentru că neplătindu-se contribuțiile e ca și cum ai fi muncit la negru, deci nu iei pensie pe anii respectivi. Toate acestea le-am făcut ca să protejam angajatul", a precizat ministrul de resort, marți, la Antena 3.
Vasilescu a adăugat că transferul contribuțiilor de la angajator la angajat va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, odată cu modificarea Codului fiscal,
Întrebată cât va câștiga statul după acest transfer și dacă angajatul va fi disciplinat să plătească contribuțiile, ministrul Muncii a precizat că tot angajatorul le va vira, însă ca și contribuții ale angajatului. Tocmai de aceea nu ar trebui sa mai existe practici de eludare a datoriei de a plati aceste dări.
Declaraţiile vin în contextul în care un coleg de-al său din Guvern, Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor, a spus că se pregăteşte o lege prin care angajatorul din mediul privat va fi obligat să menţină nivelul salariului brut, ca urmare a transferului asigurărilor din sarcina angajatorului în cea a angajatului.
„Va fi o lege prin care aceste contribuţii vor fi transferate angajatului, iar angajatorul va trebui să păstreze un anumit nivel al salariului brut. (…) după ce se va realiza această măsură legislativă va fi introdusă şi o măsură tranzitorie care va obliga, practic, angajatorul, chiar şi cel din mediul privat, să menţină un anumit nivel al salariului brut”, a declarat ministrul Finanţelor, potrivit News.ro.
CITEŞTE ŞI: Demontăm un mit: Oamenii de succes nu dorm puţin, ci atunci când simt nevoia de odihnă
Conform unei analize realizate de PwC, în cazul în care contribuțiile sociale vor trece în sarcina angajatului salariile brute ar trebui să crească cu 22,75%.
Dragoș Pâslaru, fost ministru al Muncii în Guvernul Cioloș a declarat că firmele nu pot fi obligate să majoreze salariile.
”Din perspectiva mea, acest lucru este de neîntâlnit. Nu poți, ca stat, să reglementezi salariile pe care un sector privat le oferă. Asta cu salariul minim are o justificare în spate. Problema pe care noi am avut-o e că salariul minim la noi se stabilea ridicând degetul, văzând cum bate vântul. Când nu mai ai bani trebuie să iei de undeva, te împrumuți de la un prieten. În cazul țării, îți crești datoria publică. Datoria publică, dacă va crește peste 40 la sută, devine ușor-ușor nesustenabilă de generațiile următoare”, spune Dragoș Pâslaru, fost ministru al Muncii, potrivit Digi 24.
CITEŞTE ŞI: În dialog cu Marcel Iureș. Un chip care domină scena și o voce imposibil de denaturat