Mirajul străinătăţii atrage tot mai mulţi români
Deşi este unul dintre puţinele state-membre ale Uniunii Europene, care încă mai menţine restricţii pe piaţa muncii pentru români, angajatorii din Marea Britanie au cele mai multe joburi disponibile pentru persoanele provenite din ţara noastră. Din totalul celor 152.285 de joburi postate pe platforma de recrutare online Tjobs.ro în primele zece luni ale anului, aproximativ 30% dintre poziţiile disponibile au ca ţară de destinaţie Marea Britanie. Iar oferta este foarte bogată şi variată: de la posturi în sectorul IT la personal hotelier sau angajaţi în call-center. Spre exemplu, pentru un Leading Verification Engineer, oferta salarială este de circa 5.100 de euro, în timp ce un Software Engineer CODEC poate câştiga 4.800 de euro. Asistenţii medicali, care lucrează în spitale, pot obţine o remuneraţie de 2.400 de euro, iar cei care vor să lucreze ca îngrijitori pentru bătrâni sau ca babysitteri pot obţine venituri cuprinse între 1.000 şi 2.000 de euro.
Germania, preferata românilor
Deşi vă spuneam că Regatul Unit oferă cea mai mare şi mai variată ofertă de muncă pentru români, destinaţia de muncă preferată a compatrioţilor noştri este Germania. Unul dintre principalele motive ar putea fi şi faptul că în acest stat se caută foarte multe persoane din sectorul medical, iar oferta salarială este una foarte bună. De exemplu, pentru medici-rezidenţi sau absolvenţi de facultate, oferta salarială pleacă de la 3.700 de euro şi poate ajunge la 6.000 de euro. De asemenea, medicii de familie sunt foarte bine remuneraţi, salariile variind între 4.000 şi 8.000 de euro lunar.
„În domeniul medical, salariile depăşesc constant 10.000 de euro pe lună pentru medicii cu experienţă”, afirmă reprezentanţii companiei 4Future, ce recrutează personal medical pentru Franţa şi Gemania, persoane pentru programele Au-Pair în America şi studenţi pentru programul Work and Travel în Franţa.
Ce caută angajatorii?
Deşi pentru fiecare post sunt cerinţe diferite pe care un angajat trebuie să le îndeplinească, un criteriu care nu trebuie să lipsească este cunoaşterea unei limbi străine. În general aceasta este limba engleză, dar pentru posturile din Franţa sau Germania se solicită cunoaşterea limbii locale.
În cazul persoanelor care vor să lucreze ca medici de familie în Franţa este necesar să aibă o vârstă de peste 35-38 de ani, să fie dispuşi să accepte să lucreze în zonele rurale, să aibă o experienţă minimă de 5 ani în aceeaşi profesie sau ca medic generalist, să cunoască limba franceză cel puțin la un nivel mediu şi să fie dispuşi să rămână în Franţa minimum trei ani, de preferat pe termen cât mai îndelungat, potrivit informaţiilor puse la dispoziţia Cariere de reprezentanţii Tjobs.ro.
Pentru persoanele care doresc să lucreze ca tâmplari sau sudori (industriali) în Franţa, posturi la mare căutare în această perioadă în străinătate, sunt necesare o experienţă de minimum 3-5 ani, cunoaşterea la nivel conversaţional a limbii franceze şi, de preferat, să aibă o vârstă mai mică de 55 de ani. Sunt preferate persoanele care au continuitate la locurile de muncă din România, care să nu fi schimbat multe joburi pe o durată scurtă de timp, iar experienţa profesională pe un post similar să fie una recentă, cel mult până în urmă cu doi ani.
„În cazul programului Au-pair în America, aplicantele trebuie să aibă experienţă cu copiii, se cere în primul rând responsabilitate şi abilităţi foarte bune de comunicare, răbdare şi flexibilitate. În cazul medicilor, experienţa şi seriozitatea contează foarte mult, iar în cazul studenţilor se cere în primul rând flexibilitate, seriozitate şi, desigur, foarte bune abilităţi de comunicare”, precizează reprezentanţii 4Future.
Cum îţi creşti şansele să obţii un job în străinătate
Unul dintre cele mai importante aspecte pentru a-ţi găsi un job bun în afară şi pentru a preîntâmpina posibile experienţe neplăcute este să studiezi cu atenţie oferta şi să obţii răspunsuri la orice nelămurire ai. „Îi sfătuim mereu pe aplicanţii să fie flexibili în ceea ce priveşte ofertele pe care le primesc, să studieze în detaliu (locaţie, salariu, beneficii) fiecare dintre aceste oferte pentru a alege, la final, cea mai bună variantă. De asemenea recomandăm aplicanţilor să discute deschis cu angajatorul în cadrul interviurilor telefonice sau on-line despre orice nelămurire ar avea, să ceară toate informaţiile de care au nevoie pentru a evita surprizele neplăcute ulterioare”, ne sfătuiesc reprezentanţii 4Future.
Şi nu uitaţi: negocierea şi tactul vă pot aduce oferta pe care o doriţi. „De multe ori aplicanţii nu ştiu să-şi «vândă» calităţile sau nu ştiu să negocieze un contract, şi facem tot posibilul să le oferim asistenţă în acest sens, realizând chiar şi simulări de interviuri pentru a le îmbunătăţi abilităţile de comunicare şi negociere. Am avut situaţii în care, cu tact, răbdare, încredere în sine şi abilităţi de negociere foarte bune, aplicanţii au primit o ofertă salarială şi beneficii mult mai mari decât cele propuse iniţial de angajator”, mai precizează reprezentanţii 4Future.
Ce ne aşteaptă în 2014?
De la anul, vor fi ridicate restricţiile de pe piaţa muncii pentru români, iar această măsură are o parte pozitivă şi una negativă. „Ridicarea restricţiilor se va resimţi în cazul locurilor de muncă unde sunt cerute studii medii. Însă acesta este segmentul cel mai afectat de rata şomajului şi, chiar dacă românii vor avea dreptul de a lucra oriunde doresc, vor fi într-o competiţie directă cu localnicii sau alte naţionalităţi care deja au pătruns pe piaţa respectivă. Totuşi, angajatorul străin va fi mult mai constrâns să respecte aceeaşi salarizare atât pentru localnici, cât şi pentru români. Marea oportunitate este că românii vor putea fi la acelaşi nivel profesional cu celelalte naţionalităţi, dar, după cum arată mentalitatea vest- europeană, vor trebui să treacă destul de mulţi ani până când angajatorul vestic îl va trata natural şi de la egal la egal pe muncitorul român”, consideră Călin Ştefănescu, CEO Tjobs.ro.
Articol preluat din Revista Cariere de noiembrie. Pentru detalii legate de abonare, click aici