NASA vrea să angajeze pe cineva care să apere Pământul: Salariul este de aproape de 200.000 de dolari
Ofiţerul pentru protejarea planetei are ca sarcină să se asigure ca oamenii nu contaminează obiectele ce există în afara Pământului, dar şi să se asigure că microbii extratereştri să se răspândească printre noi.
Oamenii de ştiinţă ai Guvernului american muncesc din greu pentru a ne proteja. Unii găsesc tratemente inovatoare pentru boli, alţi se asigură că tot ceea ce consumăm este de calitate.
Însă preocuparea celor de la NASA este alta. Iar aici intră în scenă ofiţerul pentru protejarea planetei, care e plătit cu un salariu pntre 124.000 şi 187.000 de dolari pe an, plus alte beneficii.
CITEȘTE ȘI: Românul care a regizat la Hollywood filme cu Kevin Spacey şi Val Kilmer
Un job inedit şi important
Poziţia de ofiţer pentru protejarea planetei e întâlnită şi la alte agenţii spaţiale, însă de obicei e vorba de o muncă part-time. În fapt, o astfel de poziţie full-time există doar la NASA şi la Agenţia Spaţială Europeană.
La americani, jobul are o durată de 3 ani, dar poate fi extinsă la 5 ani.
Catharine Conley este cea care a deţinut rolul de ofiţer pentru protejarea planetei la NASA din 2014 încoace. Ea a explicat pentru Business Insider că NASA a primit undă verde de la Congres si de la Casa Albă pentru a explora Europa, una dintre lunile lui Jupiter, care e acoperită cu gheaţă şi ar putea susţine viaţa.
Scopul iniţial al misiunii Europa Clipper, care are un buget de 2,7 miliarde de dolari, nu era să aterizeze pe acest corp ceresc, ci să facă o hartă a suprafeţei corpului ceresc şi să descopere indicii legate de posibila prezenţă a apelor subterane.
Totuşi, există pericolul ca robotul trimis acolo să se prăbuşească – aşa că cineva trebuie să diminueze astfel de riscuri, iar acesta este rolul ofiţerului pentru protejarea planetei.
De asemenea, tot el trebuie să se asigure că ceva din afara Terrei, în special de pe Marte, nu contaminează Pământul.
Planeta Roşie reprezintă un domeniu de interes pentru NASA pentru că e destul de similară Pământului. La un moment dat a fost acoperită de apă, tocmai de aceea oamenii de ştiinţă vor mostre de acolo.
Aşa că e important ca aceste probe să nu fie contaminate pe Terra, iar aici se vede rolul crucial al ofiţerului pentru protejarea planetei, care trebuie să stabilească echipamentul, protocolul şi procedurile pentru a reduce riscurile de contaminare.
Dar să nu vă gândiţi că acest job e wow! în fiecare secundă. Catharine Conley povesteşte că există zile în care răspunde la email-uri şi citeşte diverse rapoarte şi studii.
Cum arată candidatul ideal
Un job ca acesta – inedit şi important – necesită nişte aptitudini şi o calificare pe măsură. Un candidat care vrea să fie ofiţer pentru protejarea planetei trebuie să aibă cel puţin un an experienţă pe o poziţie de top management în instituţii guvernamentale, dar şi să aibă cunoştinţe avansate despre spaţiul extraterestru şi despre împiedicarea contaminării planetelor.
CITEȘTE ȘI: O companie chineză investeşte în Taxify: Rivalul Uber se extinde în mai multe ţări, inclusiv România
În plus, candidatul trebuie să aibă experienţă în planificarea şi execuţia programelor spaţiale, dar şi să dea dovadă de diplomaţie.
Mai mult, persoana care vrea să ocupe acest post trebuie să aibă o diplomă în ştiinţe ale naturii, inginerie sau matematică.
NASA acceptă CV-uri până pe 14 august pe site-ul USAJobs.gov.