Next Generation la SCOALA DE VARA HR CLUB
Scoala de Vara HR Club Next Generation – un proiect aflat la a doua editie – a fost gandita ca ocazie pentru studentii din varii arii curriculare sa se familiarizeze cu notiunile esentiale ale activitatii de resurse umane. Pentru aceasta, HR Clubul a mobilizat in jur de 30 de profesionisti ai industriei, din companii multinationale si romanesti, sa joace rolul trainerilor si al tutorilor. Potrivit lui Csaba Gergely, Presedintele HR Clubului, ceea ce urmareste organizatia sa prin acest proiect este sa faciliteze accesul tinerilor la modele de dezvoltare personala si de planificare a viitorului lor profesional si personal, sa le ofere posibilitatea de a putea decide la sfarsitul cursurilor care ramura a resurselor umane li se potriveste cel mai bine, in vederea unei viitoare specializari, si sa-i ajute sa acumuleze informatii relevante din intreaga sfera a domeniului.
Declarat sau subinteles de catre participanti, tutori si studenti deopotriva, mai exista si un alt obiectiv al acestei scoli: angajarea celor mai determinati dintre cursanti in companiile implicate. Fireste, asta dupa o buna cunoastere si intelegere a partilor si doar dupa ce candidatul isi va fi dovedit calitatile necesare. De altfel, Carmen Cucul, Director Executiv al HR Management Club, a si mentionat ca la editia anterioara, dintre cei 20 de participanti, cinci s-au angajat in companiile unora dintre tutori.
Pe durata a doua saptamani, intre 14 si 28 iulie, HR Clubul si-a structurat oferta pe cinci paliere:
- module de invatare (recrutare si selectie, training, relatii de munca si legislatia muncii, dezvoltare organizationala, compensatii si beneficii);
- traininguri de dezvoltare personala si de abilitati (comunicare, vanzari, leadership, planificare de cariera, abilitati de prezentare);
- sesiuni de advising (cu specialisti din toate cele cinci arii importante de HR si cu profe-sionisti recunoscuti in domeniu);
- vizitarea unei companii;
- munca in echipa pentru pregatirea unui studiu de caz.
Enumerarea tehnicilor de lucru vorbeste, cred, de la sine despre faptul ca studentilor li s-a cerut nu doar sa asculte si sa asimileze informatie, ci si sa participe activ si sa "simta" ritmul resurselor umane, in toate formele lor. Sau, asa cum a anticipat Csaba Gergely in cuvantul de deschidere, cursantii trebuie "sa transpire" putin daca vor ca pasiunea si energia lor sa se materializeze si sa nu se piarda in vant.
Indiferent de domeniul ales pentru studiul universitar, cei 18 studenti alesi sa beneficieze gratuit de cursurile scolii HR Club au trecut printr-o serioasa etapa de selectie, care a presupus o evaluare a CV-urilor si a unui eseu de motivare a optiunii lor pentru HR. Au cantarit semnificativ in aprecieri maturitatea gandirii si o oarecare experienta anterioara legata de resursele umane.
Cum nimeni nu se asteapta ca in doua saptamani sa se poata realiza intelegerea exhaustiva a activitatii de resurse umane, modulele s-au redus la aspectele generale ale problematicii. Daca Andrei Popescu, Master Trainer Dale Carnegie, le-a dezvaluit tinerilor cateva dintre principiile care ii ajuta sa devina HR-i de succes, procesul de aprofundare a continuat cu cele trei module de recrutare si selectie, sustinute de specialisti. Incantata de punctualitatea tinerilor si de invitatia organizatorilor, Corina Licea, Director HR Aviva, le-a vorbit "scolarilor" despre procesul de recrutare si importanta brandului de angajator, despre ce reprezinta un profil de competente si un centru de evaluare, dar si despre cum pot fi atrasi candidatii. Marturisind ca nu detine "reteta universala", reprezentantul Aviva le-a spus participantilor ca oamenii pe care ii vor recruta trebuie sa stie sa se descurce in situatii limita si sa fie compatibili cu valorile companiei respective. "Orice job in recrutare este frumos pentru ca presupune interactiunea cu multi oameni, de la care poti invata foarte multe lucruri". Asa si-a incheiat sesiunea de prezentare Corina Licea, lasand alti traineri sa largeasca bagajul de cunostinte al cursantilor, pe durata urmatoarelor zile.
A devenit deja traditie faptul ca la finalul celor doua saptamani de cursuri, participantii, impartiti in trei echipe, vor sustine cate o prezentare in fata juriului. Subiectul ei: un studiu de caz rezolvat intr-un mod cat mai creativ, cu solutii cat mai viabile si mai pragmatice. In data de 28 iulie, juriul, format din tutorii si sponsorii programului, va acorda premii si Certificate de absolvire a Scolii de vara HR Club Next Generation. In cadrul acestei editii deosebit de interesanta a fost distributia facultatilor de la care au fost selectati participantii, atat din punct de vedere geografic, cat si disciplinar. Astfel, editia 2008 a Scolii de vara gazduieste tineri din Bucuresti, dar si din Iasi sau Cluj. In privinta domeniilor de studiu, sunt prezente facultati de comunicare, de afaceri, de psihologie, de calculatoare, de marketing, de drept si de management. Altfel spus, specialistii in resurse umane de astazi pot sta linistiti: au cui sa predea stafeta, daca e sa evaluam interesul de care se bucura industria lor printre studenti. De pilda, Cristi Citu, student la Facultatea de Marketing din Iasi, se numara printre cei selectati de HR Club. Cristi are experienta de un an de zile in cadrul unei firme de consultanta si vizeaza o cariera in domeniul resurselor umane. Un alt posibil viitor HR este si B"ulent Duagi, un constantean care, desi vine dintr-un domeniu indepartat de resursele umane – inginerie, intentioneaza sa profite de nevoia pietei si sa imbine resursele umane cu IT-ul. Student al Facultatii de Politehnica, sectia Electronica-Calculatoare, el declara cu naturalete ca, desi este pasionat de Project Management, vrea sa invete si sa cunoasca oameni de calitate in domeniul resurselor umane. Cu siguranta aceasta scoala reprezinta pentru participanti o rampa de lansare, ei avand sansa sa fie remarcati de unul dintre tutori, dar si sa afle raspunsul la cat mai multe intrebari.