O experiență importantă: Internshipurile în era milenialilor
Internshipurile oferă studenților o experiență importantă: o combinație de formare practică, actualizarea cunoștințelor despre instrumente și tehnologie, precum și dezvoltarea abilităților practice. În mod tradițional, stagiile sunt considerate un concept occidental. Dar de-a lungul anilor, acestea au devenit parte integrantă din viața studenților din România. Nu există universitate care să nu fi încheiat protocoale de practică pentru studenți, fie că vorbim despre specializări tehnice, fie vocaționale sau din zona științelor umaniste.
Unde au tinerii oportunitatea să facă stagii
Managementul, cu domeniile sale diverse – marketing, vânzări, financiar, operațiuni, resurse umane –, este unul dintre cele mai căutate sectoare care oferă stagii. În general, internshipurile oferite de companiile din această industrie sunt deschise și studenților care provin de la alte facultăți/specializări. Cu alte cuvinte, chiar dacă ești student la științe agricole sau psihologie, există deschidere. De asemenea, dacă ești student și vrei o carieră în management, atunci cel mai indicat e să faci un stagiu înainte de a începe un curs, deoarece acesta îți va oferi o experiență reală. Ulterior, poți să decizi dacă asta dorești cu adevărat sau vrei să rămâi în domeniul ales inițial.
Ingineria și retailul sunt alte domenii care oferă un număr mare de stagii pentru studenți. Organizațiile caută stagiari gata să lucreze în aplicații mobile și dezvoltare web, dezvoltare de jocuri, electronică și profiluri mecanice, precum și tineri dispuși să înțeleagă toate pozițiile care se regăsesc în cadrul unei companii de retail.
Un alt domeniu care are multe posibilități de stagiu pentru studenți este media. Companiile caută să angajeze stagiari pentru scrierea conținutului, editarea textelor și editare video, jurnalism ori relații publice. De asemenea, designul oferă oportunități pentru studenți în design grafic, animații și design de modă. Celelalte sectoare majore în care studenții găsesc oportunități de stagiu sunt: știința datelor, drept, științele umane și științele exacte.
Milenialii, deschiși la gestionarea proiectelor
Tinerii care aplică pentru internshipuri încearcă să lucreze în cadrul unor organizații în care să aibă activitate reală și semnificativă, nu doar să meargă acolo zilnic, fără să facă nimic. Milenialii nu așteaptă ca oportunitățile să le bată la ușă. Sunt pregătiți să iasă din zona lor de confort și să-și asume riscuri. Ei sunt mai interesați să-și asume responsabilități și să gestioneze proiecte chiar înainte de absolvire.
Următorul lucru care ar trebui să fie pe lista de priorități a studenților care aplică pentru un stagiu este mentoratul, urmat îndeaproape de cultura de lucru a organizației. Un mentor îi poate ajuta să înțeleagă cum funcționează o corporație și experiența acestora le este de folos studenților.
Contrar opiniei populare, plata internshipului este relativ mai puțin importantă pentru studenți decât factorii enumerați mai sus.
Cu toate acestea, din ce în ce mai multe companii din România plătesc aceste stagii și, mai mult decât atât, oferă tinerilor posibilitatea de a se angaja în cadrul firmei, după absolvirea internshipului. Desigur, numai în cazul în care tinerii își doresc acest lucru, iar companiile consideră că sunt candidații potriviți.
În această vară, înainte de a începe un stagiu, perfecționează-ți abilitățile, aprofundează cunoștințele despre noile tehnologii, caută cât mai multe opțiuni și explorează-le. La urma urmei, doar o experiență de stagiu poate reprezenta punctul de plecare pentru cariera ta.
Articol preluat din numărul 237/mai 2017 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici