O nouă meserie pe piața din România: expert în legislația muncii
Este vorba despre expertul în legislația muncii, despre care specialiștii în domeniu spun că este cheia spre o carieră de top! Redactorii revistei Cariere au stat de vorbă cu domnul Corneliu Bente, general manager al Work Systems Management, dar si președintele Uniunii Naționale a Expertilor în Legislația Muncii (U.N.E.L.M.) despre ce înseamnă această profesie, cum poți ajunge expert în legislația muncii, dar și cum poate ajuta un astfel de specialist o companie.
„Instanțele competente să judece litigiile de muncă sunt sufocate de numărul prea mare de dosare aflate pe rol“
Mirabela Stoica: De unde până unde profesia de expert în legislația muncii? Avea România nevoie de această meserie?
Corneliu Bente: Da. România are mare nevoie de experți în legislația muncii și am un argument solid în acest sens: instanțele competente să judece litigiile de muncă sunt sufocate de numărul prea mare de dosare aflate pe rol. Astăzi se dau termene de judecată fixate pentru luna martie 2014. Noi ne întrebăm retoric, de ce sunt așa multe litigii de muncă? Răspunsul este firesc, pentru că angajatorii sau salariații nu respectă legislația în vigoare.
În consecință, se impune formarea unor specialiști cu un înalt nivel de cunoștințe care să cunoască în detaliu legislația muncii și să consilieze angajatorii, dar și salariații astfel încât să diminueze numărul conflictelor de muncă ajunse în instanță.
Ce presupune această profesie, ce face practic un expert în legislația muncii?
Un expert în legislația muncii este în primul rând un sfătuitor al angajatorului. Rolul său este de a consilia angajatorul astfel încat acesta să respecte dispozițiile legale. De asemenea, ELM redactează actele specifice cu respectarea condițiilor de formă, conciliează situațiile conflictuale existente la un moment dat între angajator și salariat, cercetează abaterile disciplinare și reprezintă angajatorul în fața instituțiilor statului cu ocazia controalelor tematice.
Un proces consumă inutil resurse importante
Cum vine expertul în legislația muncii în ajutorul companiilor? Dar în ajutorul angajaților?
După cum am mai spus, instanțele de judecată sunt sufocate de numărul mare de dosare ce au ca obiect în mare majoritate contestații ale deciziilor de concediere ca urmare a sancțiunilor disciplinare ori ca urmare a desființării posturilor. În cele mai multe cazuri angajatorii pierd aceste procese ca urmare a nerespectării procedurii privind concedierea sau mai grav ca urmare a nerespectării condițiilor de formă pe care trebuie să le întrunească decizia de concediere. Prin urmare, expertul în legislația muncii vine în ajutorul companiei și aplică corect procedura prevăzuta de lege. Rezultatul este reducerea numărului de lititigii… cu toții știm că un proces consumă inutil resurse importante.
De asemenea, angajații pot fi consiliați în cazurile în care se constată abuzuri ale angajatorilor, astfel încât aceștia să nu mai accepte cu ușurință munca fără un contract sau în condiții inumane.
Știu că tu ești cel care a inventat această profesie…
E mult spus că eu am inventat această profesie. Eu am fost inițiatorul introducerii acesteia în clasificarea ocupațiilor în România (242220) și, de asemenea, sunt inițiatorul realizării standardului ocupațional – acel document care explică foarte clar care sunt competențele ELM și ce deprinderi sunt necesare pentru a practica această profesie. Nu pot spune spune că a fost greu, însă a fost un drum lung, uneori anevoios… în curand se împlinesc doi ani de când am început inițierea acestei profesii. Nu sunt singur în aceast proiect, ci am alaturi o echipă de practicieni în domeniul legislației muncii, profesori universitari de dreptul muncii, avocați, directori de resurse umane sau specialiști în relații de muncă.
Se organizează cursuri de specialitate
Organizați și niște cursuri. În urma acestora, participanții devin experți în legislația muncii?
Da, organizez cursuri de specializare autorizate, în urma cărora absolvenții dobândesc competențele necesare exercitării profesiei de ELM și primesc certificate emise de către Ministerul Educației și Ministerul Muncii. Cursul este organizat de LEXAcademy – Școala de excelență pentru studii administrative și de legislația muncii, iar prețul unui stagiu de pregătire este de 600 lei. Are o durată de 40 de ore, structurate în cinci sau zece zile, în funcție de programul ales. Cursul se ține de regulă în București în sălile de curs aflate în incinta Electromagnetica Business Park. Doritorii se pot înscrie direct pe site www.lexacademy.ro.
În mai organizați un eveniment de mare anvergura – Prima Conferință Națională a Experților în Legislația Muncii. Despre ce este vorba?
Mai exact pe 30 mai. Evenimentul este organizat de către Uniunea Națională a Experților în Legislația Muncii în parteneriat cu Asociația de Dreptul Muncii. De asemenea, avem parteneri speciali, cum ar fi Universitatea Ecologică din București, suntem în discuții cu o serie de personalităti din domeniul dreptului muncii, cu edituri juridice care și-au manifestat intenția de a fi alături de noi în acest eveniment. Nu am stabilit încă detaliile, însă cu certitudine,invintatul special al acestei conferințe va fi domnul prof univ dr. Alexandru Țiclea, care ne-a confirmat prezența, alături de doamna Av Laura Georgescu – lector univ dr al Facultății de Drept din cadrul Univ Ecologice, Dna Ana Ștefănescu -lector univ dr al Facultății de Drept din cadrul Univ Dunărea de Jos din Galați și lista este deschisă… Conferința își propune să reunească practicieni din legislația muncii pentru a desluși împreună problemele dificile izvorâte din relațiile de muncă anagajat / angajator. În cadrul conferinței se vor discuta teme de actualitate și de mare importanță în acest moment, cum ar fi impactul noului cod de procedură civilă în dreptul muncii, vom analiza spețe dificile cu privire la încetarea CIM sau răspunderea salariatului pentru prejudiciul adus angajatorului. Doritorii se pot înscrie pe site-ul www.unelm.ro ,www.lexacademy.ro , www.worksystems.ro .