Părinți care lucrează. Andreea Ion: Orice persoană performează mai bine atunci când există siguranță și înțelegere pentru nevoile sale (IV)
E un subiect pe cât de delicat, pe atât de dezbătut, dar, de regulă, discuțiile sunt informale și sub forma unor nemulțumiri de o parte și de alta a „baricadei“ angajat-angajator.
Nu sunt puține cazurile de marginalizare profesională a mamelor care se întorc din concediul de creștere a copilului sau chiar abuzuri, exercitate sub forma constrângerii de a înceta contractual de muncă sau întreținerea unui climat intimidant la serviciu care să le facă să renunțe la job. Tații care își iau concediu paternal sunt încă foarte puțini în România, așadar, pentru multe femei, reîntoarcerea la serviciu după concediul de maternitate este o imensă provocare, un punct de cotitură chiar. La fel și pentru angajatori, care văd în concediile maternale o perturbare majoră a fluxului e producție și care necesită nenumărate acrobații de HR.
În contextul crizei majore de talente, astfel de concedii, care în România durează doi ani, creează dezechilibre majore pentru angajatori. Deși concediul de creștere a copilului poate fi acordat acum atât mamei cât și tatălui, sunt puțini bărbații care depășesc bariera mentalităților tradiționale care alocă exclusiv mamei creșterea și îngrijirea bebelușilor. O reconsiderare a acestor roluri ar putea reechilibra balanța de nevoi pe care le au atât angajatorii, cât și angajații implicați.
De aceea, am invitat specialiști din ambele tabere, dar și din domenii conexe, pentru a aduce mai multă înțelegere și lumină în abordarea acestui fenomen social cu implicații majore pe piața muncii, dar și în politica demografică. Următoarea invitată din seria ”Părinți care lucrează” este Andreea Ion, HR Manager Policolor.
Concediul meu maternal a fost relativ scurt, comparativ cu media națională, însă perioada de repaus m-a ajutat să ajung la un echilibru între noul meu statut de mamă și viața profesională. Am avut grijă să îi ofer fiicei mele cele mai bune condiții pentru un start excelent în viață, dar am simțit că, pentru a avea un copil fericit, trebuie să ating un confort emoțional în toate aspectele vieții mele, lucru care a presupus, în cazul meu, reluarea activității. Din fericire, am avut norocul să beneficiez de sprijinul necondiționat al familiei mele în toată această perioadă, așa că întoarcerea la provocările zilnice ale unui job nu a fost un șoc. Dar ceea ce a funcționat în cazul meu nu este valabil pentru toate mamele, multe dintre ele optând pentru un concediu de creștere a copilului de 2 ani. Este o alegere personală, ce ține de implicarea membrilor familiei, de perspectivele de viitor, de rațiuni financiare. Important este să existe înțelegere pentru toate aceste cazuri și sprijin fără rezerve pentru toate mamele, indiferent de opțiunile lor legate de acest concediu.
Concediul de creștere a copilului este un subiect sensibil, atât din punct de vedere al unui angajator, cât și în calitate de angajat și părinte. Privind din perspectiva de business, este dificil să asiguri o continuitate înlocuind o persoană care alege să întrerupă activitatea pentru o perioadă de 2 ani. Pentru o poziție de junior, este mai uşor să găsim înlocuitori care să accepte un contract de muncă pe perioadă determinată, însă dacă ajungem la poziții de top management, va fi mai complicat să identificăm un candidat care se încadrează în cerințele domeniului.
În schimb, în calitate de mamă, înțeleg și sprijin nevoia de a garanta îngrijirea copilului, în special în primii ani. Însă încurajez femeile să se gândească și la confortul lor personal și să prioritizeze sănătatea lor emoțională, care va avea efecte pozitive și asupra celui mic.
Soțul meu a fost una dintre persoanele în care am găsit sprijin și implicare încă de la început, iar venirea pe lume a Medeei l-a făcut să ia parte și mai mult la viața de familie și în creșterea ei. Pot spune că sunt printre mamele norocoase care nu s-au confruntat cu dificultăți în reintegrarea la locul de muncă. Fiind o opțiune personală aceea de a reveni la tumultul vieții profesionale, am resimțit concediul maternal ca pe o vacanță prelungită. Perioada de acomodare a fost practic inexistentă, iar reluarea sarcinilor zilnice s-a desfășurat în mod natural, pentru că am rămas la curent cu noutățile din companie. Desigur că au existat, ocazional, temeririle clasice ale unei proaspete mamici, dar orice grijă s-a risipit ușor, beneficiind de ajutor constant din partea familiei, citind mult despre provocările acestui rol, dar și alegând să mă înconjor de oameni optimişti si relaxaţi.
„O viață mai activă poate fi răspunsul potrivit pentru proaspetele mame – nu înseamnă că trebuie să revină la muncă după câteva luni, dar ar fi util să nu se desprindă de tot de viața profesională și să rămână la curent cu schimbările din domeniul lor.”
Compania Policolor pune mare preț pe reintegrarea confortabilă și naturală a angajatelor care au beneficiat de concediu de maternitate. Până la urmă, orice persoană performează mai bine atunci când există siguranță și înțelegere pentru nevoile sale, așa că și noi încercăm sa fim alături de proaspetele mămici care au reluat activitățile zilnice. Programul flexibil este foarte apreciat de angajatele care au nevoie, spre exemplu, de câteva ore pentru o vizită la medic sau care sunt condiţionate de terţi și trebuie să ajungă mai târziu la serviciu.
Camera de joacă este un alt proiect extrem de apreciat de colegii noştri, care au posibilitatea de a veni cu cei mici la serviciu în perioada vacanţelor, atunci când nu au alte opţiuni. Sperăm ca în vacanţa de vară să le putem oferi şi activităţi cum ar fi proiecţii de film sau ateliere de vorbire în public sau de origami, în cadrul cărora traineri vor fi chiar colegii noştri. Mai mult, luăm în calcul posibilitatea de a folosi Camera de Relaxare ca pe un spațiu intim unde îşi pot alăpta copilul. Şi suntem alături de colegii noştri deveniţi tătici, pe care îi sprijinim atunci când aleg să intre in concediu de creştere a copilului, în acest moment având 3 colegi in aceasta ipostază.
Până acum, am avut șansa să lucrez în medii unde există respect pentru munca și profesionalismul femeilor, indiferent de perioada concediului de maternitate. Dar asta nu înseamnă că nu sunt la curent cu anumite situații descurajante pentru proaspetele mame din România, care s-au confruntat cu mari greutăți de reintegrare în mediul profesional. Am auzit de cazuri în care femeile se întorc la muncă și descoperă că nu mai există poziția prevăzută în contractul de muncă. Multe dintre acestea sunt forțate să accepte o poziție inferioară, dar și o scădere a salariului.
Din postura de director de Resurse Umane care a activat în companii cu sute de angajați, pot spune că acest subiect e unul delicat, iar circumstanțele nu sunt ideale nici din rolul de angajat, nici din cel de angajator sau manager. Nu este ușor pentru nimeni, chiar dacă se află într-o poziție de conducere.
Tendința de a aloca exclusivitatea mamelor în creșterea copiilor adâncește niște discrepanțe deja existente în societate. Conform legislației actuale din România, concediul de creștere a copilului poate fi acordat atât mamelor, cât și taților care aleg acest lucru. Este deci o chestiune de opțiune personală sau familială, dar de multe ori se bazează pe mentalitatea că femeia va crea cel mai bun mediu de creștere pentru copil. Un alt motiv pentru care tații sunt descurajați de la această practică este cel financiar, veniturile lor fiind de cele mai multe ori indispensabile pentru familie.
În realitate, alocarea concediului de creștere a copilului ar trebui să fie bazată pe o înțelegere profundă a psihologiei mamei și a copilului, dar și a dinamicii pieței de muncă. Este adevărat că, pentru femei în special, o lungă perioadă de inactivitate poate duce la un stres emoțional profund prin lipsa contactului cu viața anterioară, dar și la o involuție pe plan profesional, dar această tendință poate fi corectată.
Deocamdată, ne lovim de bariere mentale care au creat discriminarea de gen în creșterea copilului, pe care o putem combate prin educație si acces la informație relevantă pentru proaspeții părinți. Mi-ar plăcea să contribui la o campanie de conștientizare a rolului tatălui în creșterea copilului și de încurajare a concediului paternal în România. Avantajele pentru proaspetele mame nu sunt nici ele de neglijat – se pot integra mai rapid la locul de muncă și pot intra mai ușor în contact cu viața pe care au avut-o înainte de copil.
O altă inițiativă are drept scop combaterea perioadei dificile de reintegrare a femeilor pe piața muncii, după un concediu de 2 ani. Multe dintre ele nu sunt la curent cu noutățile din domeniu, se simt depășite și se pot confrunta cu probleme reale la nivel psihologic. Cred însă că proaspetele mame ar beneficia de pe urma unor programe profesionale și de socializare care să le țină în contact cu ultimele descoperiri din domeniile lor. De exemplu, aș propune o serie de workshopuri, cel puțin trimestriale, dedicate proaspetelor mame care activează într-un anumit domeniu, unde acestea pot face cunoștință cu persoane similare care trec prin aceleași etape de ajustare. O serie de profesioniști pot susține scurte prezentări interactive sau demonstrații practice.
Citește și:
Părinți care lucrează. O provocare pentru mamele și tații implicați, dar și pentru organizații (I)
Părinți care lucrează. Dana Stanciu: Întoarcerea la muncă a fost fix ca perioada de integrare într-o nouă companie (II)
Părinți care lucrează. Yugo Neumorni: Am încurajat și alți colegi sau prieteni să-și ia concediu de paternitate (III)
Articol preluat din Revista CARIERE, nr. 255/martie 2019. Pentru detalii legate de abonare, click AICI!