Părinți care lucrează. Roxana Domnica: Ca antreprenor e mai greu să iei o pauză (XI)
E un subiect pe cât de delicat, pe atât de dezbătut, dar, de regulă, discuțiile sunt informale și sub forma unor nemulțumiri de o parte și de alta a „baricadei“ angajat-angajator.
Nu sunt puține cazurile de marginalizare profesională a mamelor care se întorc din concediul de creștere a copilului sau chiar abuzuri, exercitate sub forma constrângerii de a înceta contractual de muncă sau întreținerea unui climat intimidant la serviciu care să le facă să renunțe la job. Tații care își iau concediu paternal sunt încă foarte puțini în România, așadar, pentru multe femei, reîntoarcerea la serviciu după concediul de maternitate este o imensă provocare, un punct de cotitură chiar. La fel și pentru angajatori, care văd în concediile maternale o perturbare majoră a fluxului e producție și care necesită nenumărate acrobații de HR.
În contextul crizei majore de talente, astfel de concedii, care în România durează doi ani, creează dezechilibre majore pentru angajatori. Deși concediul de creștere a copilului poate fi acordat acum atât mamei cât și tatălui, sunt puțini bărbații care depășesc bariera mentalităților tradiționale care alocă exclusiv mamei creșterea și îngrijirea bebelușilor. O reconsiderare a acestor roluri ar putea reechilibra balanța de nevoi pe care le au atât angajatorii, cât și angajații implicați.
De aceea, am invitat specialiști din ambele tabere, dar și din domenii conexe, pentru a aduce mai multă înțelegere și lumină în abordarea acestui fenomen social cu implicații majore pe piața muncii, dar și în politica demografică. Următorul invitat din seria ”Părinți care lucrează” este Roxana Domnica, Community Manager și Fondator MORE Networking.
Pentru mine maternitatea a însemnat o pauză de la tot, pentru cinci luni, în care a trebuit să învăț să fac loc cuiva mult mai important decât job-ul, care a fost întotdeauna pasiunea mea. Am rămas conectată la e-mailuri și la rapoarte de activitate, dar am delegat restul și m-am bucurat de timp pentru a fi mamă. După 5 luni am revenit treptat, mai întâi câteva ore, apoi programul normal. Am continuat să alăptez și asta m-a făcut să rămân conectată mereu la fetița mea. Antreprenorul este cel care nu are program, weekend sau sărbători.
Din postura de manager, am învățat să am încredere în echipă. Din postura de antreprenor am învățat să am încredere în procedurile create. Din postura de community builder, a fost și mai greu să nu mai ajung la evenimentele comunității, dar m-am bucurat de susținerea membrilor și a colegilor din echipele de conducere.
Pe soțul meu l-am încurajat să ne fie alături în primele luni, cele care te conectează cu adevărat la realitatea de părinte. Cred că este esențială implicarea tatălui și văd asta ca o soluție la provocarea pe care o reprezintă concediul maternal de 2 ani. Revenirea la birou a fost un pas normal pentru mine, dat fiind că am avut ajutor în mama și mi-am propus asta de la început.
Am făcut însă o schimbare importantă – am mutat biroul aproape de casă. O schimbare care mi-a adus o relaxare fantastică și m-a ajutat să mă ocup de business, știind că pot oricând da o fugă acasă să alăptez.
Aici m-a ajutat statutul de antreprenor. Pentru că dezvolt o comunitate de antreprenori, iau această temă ca obiectiv pentru cei cu care intrăm în contact și sper să îl tranformam într-un demers de a încuraja antreprenorii să ofere un mediu încurajator mamelor care se întorc la serviciu după concediu. Când eram angajată, știu că aveam teama concediului postnatal.
Pentru că o pauză de doi ani mi-ar fi riscat poziția în companie. Dar am avut exemple de bune practici și asta m-a încurajat să rămân în compania respectivă. Poate ar fi bine ca în cei doi ani de concediu, mama să fie reintegrată treptat.
Văd multe mămici pentru care întoarcerea bruscă este o provocare și poate ar fi benefic să înceapă cu ceva timp înainte de terminarea concediului. Trăim în era conferințelor Skype, a cloud-ului și a rapoartelor în timp real – de ce să nu poți face toate astea în timp ce încă te bucuri de perioada de creștere a copilului? În felul acesta nu vei avea o piedică în evoluția profesională și vei elimina vinovăția mamei care a ales cariera în detrimentul creșterii copilului.
La nivel european, Angajamentul Strategic pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați 2016-2019 concentrează acțiunile principale ale Comisiei Europene pe cinci obiective prioritare:
- încurajarea participării femeilor pe piața muncii și independenței economice;
- reducerea disparităților în ceea ce privește remunerația și veniturile din pensii;
- promovarea egalității de gen în procesul decizional;
- combaterea violenței împotriva femeilor și asigurarea sprijinului pentru victime;
- promovarea egalității de gen și în afara Uniunii Europene. Statisticile spun că “România continuă să se confrunte cu cea mai mare rată a sărăciei în rândul copiilor, dintre toate statele membre UE, respectiv cu o rată de 46,8%. Principalii factori care afectează sărăcia în rândul copiilor sunt situația pe piața muncii a părinților, care este direct legată de nivelul de educație, de componența gospodăriei în care trăiesc aceștia și de eficacitatea intervenției guvernamentale prin sprijinirea veniturilor și prin furnizarea de servicii de asistență. În Romania, rata femeilor expuse riscului de sărăcie și excluziune socială înregistrată la nivelul anului 2015 a fost de 28,1%, cu 1,6 puncte procentuale mai mare comparativ cu aceeași rată înregistrată la nivelul bărbaților, de 36,5%.“ Cu toate că legislația națională încurajează și tații să beneficieze de concediul de paternitate și concediul parental, procentul celor care utilizează acest drept este foarte mic (cca. 20% în 2013).
Citește și:
Părinți care lucrează. O provocare pentru mamele și tații implicați, dar și pentru organizații (I)
Părinți care lucrează. Dana Stanciu: Întoarcerea la muncă a fost fix ca perioada de integrare într-o nouă companie (II)
Părinți care lucrează. Yugo Neumorni: Am încurajat și alți colegi sau prieteni să-și ia concediu de paternitate (III)
Părinți care lucrează. Atena Boca: Copiii sunt o piedică în profesie? (VI)
Părinți care lucrează. Ana Maria Gardiner: Un profesionist-părinte învață să prioritizeze (X)
Articol preluat din Revista CARIERE, nr. 255/martie 2019. Pentru detalii legate de abonare, click AICI!