Patru din zece emigranți români sunt tineri și au studii superioare
sursa foto: Unsplash
Se precizează în Raportul Migration and Brain Drain, din octombrie 2019, al Băncii Mondiale.
Tensiunile de pe piața muncii s-au păstrat la un grad accentuat pe parcursul anului 2019, fiind alimentate de emigrația ridicată și de nivelul redus de pregătire a forței de muncă rămase disponibilă în țară.
Este una dintre concluziile ”Raportului pe inflație – noiembrie 2019”, făcut public, zilele trecute, de Banca Națională a României.
Conform raportului, capacitatea economiei de a absorbi forța de muncă s-a menținut ridicată și în trimestrul II al acestui an, rata locurilor de muncă vacante poziționându-se la o valoare inferioară celei consemnate în intervalul precedent. În același timp, oferta de forță de muncă neocupată nu a suferit modificări notabile, rata șomajului plasându-se în august la cele mai reduse valori de după anul 2000 (3%).
”În consecință, gradul de tensionare a condițiilor pe piața muncii s-a păstrat accentuat, alimentat în plan structural de emigrația ridicată (aceasta constituie cea de a doua cauză a reducerii populației; în plus, aproape jumătate din totalul emigranților sunt tineri, cu repercusiuni negative pe termen lung în plan demografic) și de nivelul redus de pregătire a forței de muncă rămase disponibilă (potrivit Raportului Migration and Brain Drain, din octombrie 2019 al Băncii Mondiale, circa 40 la sută din numărul celor care au părăsit țara aveau studii superioare)”, explică reprezentații BNR la Capitolul ”Evoluții pe piața muncii”.
Raportul pe inflație, realizat trimestrial de BNR, are ca sursă principală de informații datele prezentate de Institutul Național de Statistică, EUROSTAT și ANOFM și prezintă analiza celor mai recente evoluții economice, monetare și financiare, precum și explicarea rațiunilor și manierei de implementare a politicii monetare în perioada precedentă.