Pensia anticipată. Cei care îşi doresc să iasă la pensie mai devreme o pot face, dar în anumite condiții
Auzim des propoziția «o să călătoresc mai mult la pensie». Visul se poate realiza chiar mai devreme, cu cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard, dar în anumite condiții care par greu de atins. Condiția de bază este un stagiu de cotizare de peste 40 de ani, în care nu sunt luate în calcul nici perioadele de studii și nici cele de satisfacere a stagiului militar. Adică o persoană ar fi trebuit să se angajeze în jurul vârstei de 18 ani pentru a îndeplini această condiție.
Pensia anticipată poate fi cerută cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare
Pensia anticipată poate fi cerută cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare dar stagiul de cotizare trebuie să fie cu cel puţin 8 ani mai mare.
De exemplu, o femeie născută în 1962 ar putea să iasă la pensie anticipat la 58 de ani (vârsta standard de pensionare este 63 ani). Trebuie însă să facă dovada că a cotizat la fondul de pensii peste 40 de ani. Stagiul complet de cotizare este 32 de ani la care se adaugă cei 8 ani ceruți de lege în cazul pensionării anticipate. Adică, ar fi trebuit să înceapă să muncească în jurul vârstei de 18 ani.
„Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr.5 din Legea nr.263/2010. De asemenea, stagiile minime și complete de cotizare se regăsesc în anexa nr.5”, precizează Casa de Pensii.
Chiar și în aceste condiții, în baza de date a Casei Naționale de Pensii, la nivelul lunii decembrie 2018, existau 20.445 beneficiari ai unor pensii anticipate. Cel mai mare cuantum al unei pensii anticipate a fost de 6.394 lei.
„Referitor la dispozițiile noii legi (încă nepromulgată), putem preciza că acestă categorie de pensie se va regăsi la categoria pensie pentru limită de vârstă, ca o specie a acestei categorii de pensii” a precizat Casa de Pensii.
Cum se stabilește stagiul de cotizare
„La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c), în care persoana:
- A beneficiat de pensie de invaliditate;
- A urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;
- A satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;”.
Modul de calcul al pensiei anticipate
Casa Natională de Pensii a făcut următoarele precizări privind modul de calcul al pensiei anticipate.
„Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte în aceleaşi condiţii în care se stabileşte cel al pensiei pentru limită de vârstă, în sensul că nu se aplică penalizări.
Mod de calcul:
Conform prevederilor art.94 din Legea nr.263/2010, cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual cu valoarea unui punct de pensie.
Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, prevăzut în anexa nr.5 din lege.
Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv.
Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut/solda brută sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
Potrivit prevederilor art.64 din Legea nr.263/2010, la data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate.”
Angajarea îți suspendă pensia anticipată
Mai trebuie precizat că o persoană care primește pensie anticipată nu poate încasa și salariu.
„Suspendarea drepturilor de pensie anticipată și anticipată parțială are loc numai în situația în care persoana respectivă realizează venituri, astfel :
- în baza unui contract individual de muncă;
- în baza unui raport de serviciu (funcționar public);
- ca persoane care desfășoară activități în funcţii elective, sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr.263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art.6 alin (1) punctul I din lege (persoane care desfășoară activitate pe baza unui contract individual de muncă)” –
În sistemul public de pensii actual există și categoria de pensie anticipată parțial.