Personal Trainer and Nutrition Coach – o profesie de viitor?
Continuăm serialul dedicat profesiilor viitorului, ilustrat de specialiști cu experiență care să vorbească despre provocările meseriei lor și felul în care aceasta va evolua pentru a rămâne o profesie a viitorului.
În acest episod, prezentăm Personal Trainer and Nutrition Coach (antrenor de fitness și tehnician nutriționist), un echivalent mai des folosit la varianta corectă de CHEK Practitioner – practician al sistemului de pregătire fizică și sănătate holistică CHEK.
Această titulatură desemnează o persoană care știe să își evalueze precis clientul, astfel încât acesta să beneficieze de un plan personalizat de antrenament, nutriție etc., cât mai eficient pentru a-și atinge obiectivul. Acest domeniu implică biomecanică, starea de sănătate, felul în care se corelează diverse organe, maxilarul, vederea etc. și cum influențează toate la un loc felul în care corpul se mișcă. E mult mai mult decât nutriție și mișcare, așa cum ne-am obișnuit, iar corpul e privit în ansamblu, nu pe bucăți care acționează independent. Chiar dacă e un domeniu conex al medicinei, cererea va deveni tot mai mare pe măsură ce avem nevoie de educație și prevenție care să evite afecțiuni cronice greu de gestionat.
Portret de personal trainer and nutrition coach în 2019
Costin Glăvan
„Esențial e să trăiești acest sistem de pregătire fizică”
În calitate de CHEK Practitioner (practician al sistemului de pregătire CHEK, dezvoltat pe Paul Chek și predat în CHEK Institute), antrenează oameni în săli de fitness din 2016. Înainte de această etapă a dirijiat oameni în pregătirea lor fizică și tehnică din 2009, când a deschis prima sală de Arte Marțiale alături de un bun prieten. Și-a dorit foarte mult să antreneze oameni, atât de mult încât a lăsat în urmă un post bine plătit de inginer la Microsoft, o nișă comodă și râvnită. Pentru mulți ar fi fost un serviciu de vis: muncă rezonabilă, bani cât să trăiești foarte comod, o companie care investește în educația personalului, lucrat de acasă. În trecut, jobul în IT l-a ajutat să-și echilibreze veniturile, pentru că din banii respectivi putea susține sala de karate când balanța ieșea pe minus. A ales să iasă din zona de confort și să facă doar ceea ce îi place.
Parcursul educațional pentru a ajunge un personal trainer cu experiență
În 2015 a decis că vrea să-și sporească performanța în karate Goshin-do, folosind sistemul de pregătire fizică și sănătate holistică CHEK. „Am făcut cum mi-a zis Sensei-ul meu: du-te la cel mai bun. Aveam mai multe dintre cursurile lui Paul Chek piratate, dar voiam să știu toată structura. De asemenea, voiam să fac un business bazat pe a oferi sănătate oamenilor. În primul rând pentru a părăsi corporația, care deși mă ajuta să plătesc facturile la sala de karate, prezenta un cost de oportunitate mare prin timpul investit în fața PC-ului: în al doilea rând, pentru că voiam să îmi petrec timpul într-un domeniu care mă atrage. În 2016, am început oficial să studies la acest institut, iar de la prima certificare Scientific Back Training, mi-am dat seama de cât de departe este ceea ce se întâmplă în sălile de fitness față de ce au oamenii de fapt nevoie. M-am certificat și în țară ca antrenor de fitness și tehnician nutriționist, am început să țin antrenamente gratuite, de grup, în aer liber, am devenit încet-încet popular ca antrenor. A fost o creștere organică, inclusiv felul în care am preluat clienții cu care lucrez 1 la 1.
Calități necesare pentru acest tip de job
Cea mai importantă calitate nu poate fi însumată într-un cuvânt – să trăiești ceea ce practici. La interviul inițial pentru CHEK Institute mi s-a subliniat că pot să iau exact aceleași certificări ca extern, în ritmul meu, liber de orice condiții din partea lor. Condiția de bază pentru a fi admis este să trăiești acest sistem de pregătire fizică. Trebuie să aplici și să întruchipezi ceea ce faci! Asta a rezonat enorm cu mine fiindcă în pregătirea mea marțială în cadrul Federației Române de Karate și Aiki Goshin-Do, alături de Hanshi Liviu Bădescu (8 Dan karate-do), exact acest gen de sinceritate l-am cultivat. Iar această calitate de „a trăi” ceea ce practici mă propulsează și acum în practica mea ca antrenor.
Care e legătura cu Holistic Lifestyle Coach, din perspectiva afecțiunilor asociate cu stilul de viață al unui lider/antreprenor/manager
Holistic pentru mine înseamnă că dacă ești cu adevărat decis să-ți îndeplinești obiectivul (iar determinarea obiectivului este primul pas obligatoriu) atunci te uiți la tot! Un exemplu simplu: dacă ai dureri de spate contează tot ce faci în celelalte 165 h ale săptămânii cât timp nu ești la sală: dacă mănânci zahăr contează, dacă stai incorect la birou contează, dacă te încăpățânezi să mergi pe bicicletă contează, dacă alegi să joci fotbal fără să te încălzești contează, la fel și dacă te culci numai la 2 noaptea contează, pentru că toate astea induc niște dezechilibre în corpul tău care cultivă disfuncția. De regulă problemele cronice impun o regândire a felului în care trăiești. Iar dacă ești norocos, și nu ești în situația în care fugi de o problemă, ci ai un obiectiv constructiv, „mindset”-ul pe care îl propun este: „cum pot să mă antrenez minim pentru a avea cel mai mare efect?”.
Cât este terapie și cât este pregătire fizică
Din punct de vedere teoretic, putem împărți exercițiile după felul în care ele implică încărcare axială la nivelul coloanei: fără încărcare axială, cu încărcare axială, dar fără compresie, cu încărcare axială și compresie. Practic, putem alege să situăm beneficiarul pe un continuum de la nesănătos (unde aș recomanda exerciții fără încărcare axială) la sănătos și apt (unde aș recomandă exerciții cu încărcare axială și compresie); iar motivul pentru care avem progrese atât de rapide este că tipul de exercițiu pe care îl recomandăm este cel mai avansat lucru pe care care respectivul client îl poate executa. Dacă alegi un exercițiu mai complex, poți cauza o accidentare – un scenariu prea des întâlnit. Iar dacă alegi exercițiul prea ușor, nu îl mai stimulezi pentru a-și redobândi facultățile necesare vieții de zi cu zi (însuși așezatul pe scaun este o genuflexiune, dar acest exercițiu este de multe ori evitat nejustificat).
De ce e un job atât de necesar
Ceea ce se întâmplă în general în sălile de forță / fitness, la orele de grup (indiferent că e cycling, yoga, Pilates sau alte „clase” populare) este departe de a fi sănătos pentru cel care participă. La asta contribuie certificările facile, sistemele de business care le susțin, dar mai ales mentalitatea antrenorilor. E nevoie să evaluezi nevoile particulare ale celor care întră în sala de antrenament, deoarece mai toți au diverse dezechilibre în corp ce trebuie identificate, cuantificate și ameliorate. Dacă nu se întâmplă asta, „beneficiarul” se îndreaptă încet și sigur către o accidentare.
Există o criză de profesioniști în acest domeniu?
Clar! Din ce în ce mai multă lume vrea să se antreneze ca idolii văzuți pe Youtube, Instagram etc., dar nu înțeleg pașii pe care ei înșiși trebuie să îi facă pentru a fi capabili de acel antrenament. Entuziaștii nu știu cât trebuie să dureze un astfel de antrenament, care sunt pauzele, câte serii trebuie să facă, când anume în programul lor trebuie executat acel exercițiu; e ca la religie: se copiază obiceiuri fără să înțeleagă însemnătatea.
Cum influențează robotizarea și inteligența artificială acest domeniu
Este o profesie ce te îndeamnă către excelență, iar mediocritatea poate fi automatizată ușor.
Într-o anumită măsură, robotizarea și inteligența artificială vor înlocui oamenii în acest domeniu. Iar la automatizarea aceasta contribui și eu cu proiectul www.SolveMyBackPain.com, unde generăm programe personalizate de exerciții și stretching ce ajută oamenii să elimine pe termen lung durerile cronice de spate. Practic, încarci 4 poze cu tine și răspunzi la câteva întrebări, apoi primești un program personalizat, foarte ușor de pus în practică, de exerciții și stretching. Exercițiile îți optimizează postura, iar durerile cronice de spate sunt strâns legate de cât de bună e postura ta. Există deja proiecte ce încurajează conceptul de fitness acasă, asistat de holograme și de senzori. Este prematur să prezicem exact anul în care va deveni un standard să te antreneze un AI, însă antrenamentele de tip „fă cât mai multe repetări timp de 20 de minute” vor fi printre primele pe lista de a fi delegate către inteligența artificială.
Costuri educaționale
Formarea la CHEK Institute costă aproximativ 320 GBP / luna – dacă te înscrii în academie; cu tot cu 3-4 deplasări pe an în Marea Britanie am investit aproximativ 13.000 Euro în primii 2 ani. Există și certificări obținute separat, dar costurile sunt mai mari ca extern. Acest tip de certificare e util și celor care își augmenteaza activitatea în domenii precum Crossfit, Yoga, Wellness. La baza tuturor e pregătirea marțială pe care o urmez din 2004. La nivel local m-am certificat în 2016 cu Fitness Scandinavia, atât ca antrenor cât și ca tehnician nutriționist.
Cam în cât timp se pot amortiza aceste costuri, odată ce începi să practici profesia
Depinde de multe lucruri: costuri fixe, costuri variabile, chiar și un antrenor trebuie să poată gândi în termenii ăștia. În ceea ce mă privește, îmi acopeream costurile educaționale încă din luna a patra de studiu. Dacă ne raportăm la un antrenor care câștigă în medie 1500 E /lună, deci 18000 E / an. Dacă investește 4000 E într-un an poate livra servicii superioare calitativ; ca urmare poate percepe tarife cu 30% mai mari, ajungând la 2000 E / luna, deci încă din primul an se poate amortiza partea financiară.Cum am explicat și altor antrenori, banii nu sunt totul și, aproximând grosier, vorbim de 400 h de studiu și practică la mijloc.
Venit lunar stabil
Stabilitatea depinde de felul în care îți structurezi activitatea, de cum alegi cu ce clienți accepți, de contractele pe care le semnezi. Activitatea unui liber-profesionist este susceptibilă schimbărilor în funcție de obiceiurile oamenilor de a pleca în concediu, de a prefera să bugeteze în favoarea cadourilor, uneori chiar în detrimentul propriei sănătăți. Desigur, sunt și clienți cu comportamente mult mai liniare și astfel poți defini un minim și un maxim relativ ușor.
Pe cont propriu sau angajatul unei instituții medicale?
Cu rezerva că nu am experimentat a fi angajat într-o sală sau centru medical, pot să afirm că este de preferat ca un antrenor să învețe să-și facă și/sau să delege marketing-ul, vânzările, contabilitatea și contractele singur.
Recomandări pentru un tânăr care aspiră la această profesie
Exact ce-am învățat de la maestrul meu în Arte Marțiale și urmând exemplu lui: „du-te la cel mai bun”.
Puteți citi și despre alte meserii ale viitorului și oamenii care le practică
Foto: Pixabay