Piața salariilor este din ce în ce mai transparentă: 40% dintre joburile din 2025 au salariul la vedere
Angajatorii din România fac pași importanți spre transparentizarea pieței salariilor, adaptându-se treptat la noile reglementări europene. Cu mai puțin de un an și jumătate înainte de momentul în care publicarea salariilor în anunțurile de angajare va deveni obligatorie, se observă deja o creștere semnificativă a numărului de joburi pentru care angajatorii aleg să dezvăluie lefurile oferite.
40% dintre joburile din 2025 au salariul la vedere
În primele luni ale anului 2025, din cele 31.000 de locuri de muncă postate pe eJobs.ro, 40% au avut salariul menționat în anunț. Acest procent depășește media anuală a anului precedent, când doar 35% dintre anunțuri includeau această informație. În perspectiva anului 2026, când grilele salariale vor trebui să fie publice conform directivei Comisiei Europene, companiile încep să se adapteze pentru a evita tranziții bruște.
88% provin de la angajatori din România
Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs, subliniază că această tendință se intensifică pe măsură ce termenul-limită se apropie. Conform declarațiilor sale, 2025 marchează un moment de cotitură, fiind primul an în care s-a depășit pragul de 35% în ceea ce privește transparența salariilor în anunțurile de angajare. Din cele 31.000 de joburi postate în luna ianuarie și prima parte a lunii februarie, peste 12.000 au avut salariul afișat. Dintre acestea, 88% provin de la angajatori din România, 6,5% de la companii din afara țării, iar 5,2% sunt joburi remote.
Care sunt cele mai deschise domenii în această direcție
În prezent, pe platforma eJobs.ro, aproximativ 8.000 de anunțuri de angajare includ salariul oferit, reprezentând 37% din totalul locurilor de muncă disponibile. Cele mai deschise domenii în această direcție sunt serviciile, retailul, transportul și logistica, turismul, call center / BPO, industria alimentară și construcțiile. Aceste sectoare, caracterizate printr-un volum mare de angajări și o rată ridicată a fluctuației de personal, își doresc să atragă rapid candidați potriviți pentru pozițiile disponibile. Un aspect interesant este prezența în acest top a industriei alimentare și a construcțiilor, două sectoare afectate recent de eliminarea facilităților fiscale, ceea ce ar putea duce la o scădere a salariilor nete oferite angajaților.
Analiza datelor arată că angajatorii preferă să afișeze salariile în special în anunțurile pentru pozițiile entry-level (0-2 ani de experiență) și pentru joburile destinate persoanelor fără experiență. Pe măsură ce nivelul de senioritate crește, scade și transparența salarială în anunțurile de angajare. Totodată, cele mai multe joburi cu salariile afișate se regăsesc în marile orașe, precum București, Cluj-Napoca, Brașov, Ilfov, Iași, Timișoara și Constanța.
Lefurile transparente variază între 3.650 și 5.000 de lei
Datele colectate de Salario, comparatorul salarial dezvoltat de eJobs, indică faptul că salariile medii nete la nivel național pentru aceste domenii variază între 3.650 și 5.000 de lei. Astfel, angajații din servicii și call center câștigă, în medie, 4.000 de lei lunar, cei din retail 3.650 de lei, iar în transport și turism, media salarială netă este de 4.000 de lei. În construcții, salariul mediu net ajunge la 5.000 de lei.
FOTO: ID 52991112 © Cacaroot | Dreamstime.com