Planul Comisiei Europene: Salariu minim în toate statele membre
CE are deocamdată puteri limitate în ceea ce priveşte politicile sociale, însă vrea să facă o reformă în acest domeniu, care să reducă discrepanţele între bogaţi şi săraci, o temă pe care se bazează multe dintre platformele electorale ale partidelor eurosceptice, transmite Reuters.
”Ar trebui să existe un salariu minim în fiecare ţară din UE”, a transmis Juncker, într-o conferinţă de presă organizată la Bruxelles. El a adăugat că şi cei care nu au job, dar îşi caută un loc de muncă, să beneficieze de un venit minim garantat.
"Există în Europa un nivel de demnitate pe care trebuie să îl respectăm”, a completat şeful CE.
Standardele de viaţă si costul traiului diferă de la ţară la ţară, iar în unele părţi ale continentului, în special în sud, rata şomajului se află la un nivel ridicat.
Juncker a militat pentru introducerea salariului minim în toată UE, pentru a combate fenomenul numit ”social dumping”, care se refera la companiile care preferă să angajeze mână de lucru ieftină, pe salarii foarte mici, care nu le asigură un trai decent. Adesea, din această categorie fac parte imigranţii.
Preşedintele CE consideră că reformarea politicilor sociale trebuie să înceapă de la statele membre ale zonei euro, care au deja moneda unică ai o supraveghere fiscală unitară.
Juncker va prezenta, pe larg, planul pe această temă în săptămânile următoare.
În prezent, doar şase ţări membre UE nu le oferă cetăţenilor lor astfel de facilităţi. Este vorba de Danemarca, Finlanda, Suedia, Italia, Austria şi Cipru.
La noi, salariul minim brut va crește cu 200 de lei, de la 1.250 de lei, cât este acum, la 1.450 de lei, de la 1 februarie, adică va ajunge la aproximativ 330 de euro.