Polonia și România, principalele surse de personal talentat din Europa
Muncitorii necalificați, cei mai căutați
Muncitorii necalificați sunt categoria de personal pentru care există cea mai mare nevoie în afara granițelor pentru a acoperi pozițiile vacante, se arată în studiul privind Migrarea Forței de Muncă în 2011, realizat de Manpower.
Angajatorii din regiune îşi îndreaptă atenţia către Europa de Est pentru a identifica forţa de muncă necesară. Polonia (12%) a fost nominalizată drept principala sursă de personal talentat din Europa, urmată de România (8%). Alte ţări din care angajatorii europeni recrutează personal includ Germania (7%), Italia (5%) şi Rusia (5%).
ManpowerGroup a realizat acest studiu în rândul a peste 25.000 de angajatori din 39 de ţări şi teritorii la nivel global pentru a evidenţia mişcarea forţei de muncă în afara graniţelor şi influenţa acesteia în reducerea deficitului de talente.
Barierele lingvistice și legislația, obstacolele cele mai frecvente pentru angajatorii care recrutează de peste hotare
În Europa, 56% dintre angajatorii care privesc dincolo de piaţa locală în căutarea de personal talentat afirmă că nu întâmpină niciun obstacol în demararea proceselor de recrutare – acest procent cel mai probabil este influenţat de politicile Uniunii Europene în privinţa migraţiei forţei de muncă. Totuși sunt și angajatori care au avut piedici atunci când au vrut să recruteze personal din afara graniței – cel mai frecvent obstacol fiind reprezentat de barierele lingvistice, unu din şase angajatori având această problemă. În plus, 13% dintre respondenți au invocat și dificultăţi în înţelegerea cerinţelor legale sau referitoare la vize.
Talentele aleg să lucreze în Elveția, Belgia și Olanda
Îngrijorarea privind impactul migrării asupra disponibilităţii forţei de muncă locale este cea mai intensificată în Bulgaria (73%), Grecia (72%) şi Turcia (64%). Alte ţări în care angajatorii raportează un nivel peste medie al temerilor în acest sens includ România (56%), Italia (55%), Irlanda (53%) şi Slovenia (53%). Angajatorii sunt cel puţin îngrijoraţi de epuizarea resurselor talentate ca rezultat al migraţiei în Elveţia (11%), Belgia (12%) şi Olanda (14%). Doar un procent redus de respondenţi (8%) consideră că autorităţile şi mediul local de afaceri întreprind suficiente demersuri pentru a încetini tendinţa de migrare a forţei de muncă în afara graniţelor.
În plus, angajatorii europeni privesc în mare parte China (21%) şi Germania (18%) drept cele mai semnificative ameninţări în fata progresului economic al propriilor lor ţări, se mai arată în studiul realizat de Manpower.
Sunt necesare demersuri pentru diminuarea tendinței de migrare a forței de muncă
În România, angajatorii dispuşi să recruteze personal din afara graniţelor pentru a-şi soluţiona deficitul de talente indică provocările reprezentate de cerinţele legale sau referitoare la vize (12%) şi costurile aferente recrutării personalului din afara pieţei locale (12%) drept principalele obstacole din cadrul procesului de recrutare de forţă de muncă.
Pe de altă parte, 56%dintre angajatorii noștri care au participat la studiu sunt îngrijoraţi de impactul pe care migrarea populaţiei din România spre alte ţări îl are asupra pieţei muncii locale. De asemenea, 88% dintre angajatori consideră că atât mediul de afaceri, cât şi guvernele ar trebui să întreprindă mai multe demersuri de diminuare a tendinţei de migrare a forţei de muncă în afara graniţelor şi să atragă categoriile cheie de emigranţi înapoi în ţară.
Angajatorii români au nominalizat Germania (11%), Italia (9%) şi Spania (6%) drept principalele trei ţări pe care le consideră drept ameninţări când vorbim de competitivitatea economică şi migraţia populaţiei.
Angajatorii, nevoiți să investească în atragerea și retenția personalului în țara de origine
„Tot mai multe semnale şi statistici confirmă faptul că lupta globală pentru talente este un fenomen real, iar amploarea sa continuă să crească”, a declarat Valentin Petrof, Country Manager al ManpowerGroup România. „Pe fondul globalizării şi al factorilor demografici, economici şi politici care se influenţează reciproc, devine din ce în ce mai clar că soluţiile la actualul deficit de talente vor rezulta din conlucrarea agenţilor economici cu organismele guvernanentale locale şi organizaţiile internaţionale. Pentru a se adapta la tendinţele actuale de pe piaţa muncii, angajatorii vor fi nevoiţi să investească din ce în ce mai mult în atragerea şi retenţia personalului în ţara de origine. În acest sens, trebuie asigurat un cadru legislativ şi economic adecvat.”
19% din companiile cu activități în România angajează expați în poziții de management
În plus, 19% dintre organizaţiile cu activităţi în România angajează expaţi în poziţii de management. Companiile locale sunt în mare măsură dispuse să angajeze personal talentat din afara graniţelor. Cu toate că în ultimii ani s-au produs schimbări în ceea ce priveşte utilizarea personalului talentat din exterior pentru a conduce operaţiunile din ţările emergente – dat fiind faptul că managerii expaţi au dificultăţi în adaptarea la cultura locală şi crează percepţia că există o “barieră” în calea promovării managerilor locali , studiul ManpowerGroup arată că încă exista un procent semnificativ de companii care agrează aceasta abordare.
„Atât pentru România, cât şi pentru celelalte ţări din Estul Europei, eliminarea restricţiilor de pe pieţele muncii din Vest (2012-2015) va amplifica în anii ce urmează nevoia aplicării de noi strategii de comunicare prin care să oferim suficiente motive pentru atragerea emigranţilor înapoi pe pieţele de muncă autohtone. Va fi un efort în aceeaşi măsură public şi privat, determinat de deficitul acut de personal talentat din ambele sectoare, deficit accentuat de tendinţa crescută de emigrare din România”, conchide Petrof.
Angajatori care utilizează forța de muncă din afara granițelor pentru a acoperi deficitul de talente
Global – 24%
America – 32%
Asia Pacific – 25%
Europa – 19%
România – 9%