Primul job se pregăteşte din facultate
O sa va ofer un exemplu personal. Am terminat un liceu industrial (cu diploma de electronist), am absolvit o facultate de drept si apoi un master pe marketing strategic. La final, cand m-am dus sa imi depun CV-ul, nimic din ceea ce am studiat nu conta. Lumea nu angaja juristi, si nici specialisti in marketing strategic. Iar ca electronist, nu stiam nici macar cum sa montez o priza! Asa am ajuns in administratie publica, am trecut pasager prin domeniul bancar, iar acum va scriu in calitate de consultant in resurse umane…
Dincolo de propriile mele deziluzii, orice absolvent care cauta sa se angajeze se ciocneste de aceeasi bariera: “Ce experienta ai?” Intrebarea mai profunda ar fi “Ce stii sa faci?” Indiferent de felul intrebarii, raspunsul este acelasi: “Multumesc mult, va rog sa imi luati CV-ul in baza de date…”
In acea perioada am devenit, marturisesc, profund dezamagit de raspunsul pe care il da sistemul nostru invatamant la aceasta situatie. Cu mici exceptii, absolventii din generatia mea nu erau pregatiti nici pentru piata si nici pentru viata. Parca traiam intr-un univers paralel, iar angajatorii nu intelegeau de unde venim.
Astazi mi-am mai nuantat parerea. Nu imi mai permit sa emit opinii categorice. Din pacate nu exista o reteta a succesului, ci doar conjuncturi potrivite. O componenta importanta este acea dorinta de a reusi si o anumita perspicacitate pe care unii o au iar altii ar trebui sa si-o dezvolte. In timp ce experienta precoce intr-o pozitie invariabil entry-level te ajuta sa te orientezi mai usor in mediul profesional si sa navighezi in organizatii, tot aceeasi etapa te poate face sa te plafonezi mai repede, sa ramai cu cunostiinte specifice, dar limitate la un singur domeniu, din care nu mai poti sa iesi.
Scoala te invata generalitati, este adevarat, dar cel mai mult ar trebui sa iti lase o anumita perspectiva si curiozitate care te ajuta sa asimilezi, odata ce ai ajuns in lumea reala. Ma refer la acea scoala care o faci pe bune, unde casti ochii la cursuri si ai curiozitatea, iar odata ajuns acasa, sa consulti bibliografia si eventual sa dezbati cu colegii conceptele care te-au starnit intelectual.
In tara noastra multa lume nu mai apreciaza scoala. Studiile se fac pentru diplome si cunosc cazuri concrete care oamenii merg la facultate doar in sesiune ca sa ofere spaga si sa isi ia examenul. Intr-un fel, ne autosabotam pentru mai tarziu. Multi nu inteleg ca diplomele le vor folosi prea putin la angajare daca nu au si experienta sau cunostiintele necesare, sau macar atitudinea potrivita. Pentru aceasta categorie, recomandarea mea ar fi sa nu se mai chinuie atata cu hartiile si sa nu-si mai iroseasca banii si timpul. Intr-o economie competitiva ei nu vor avea nici un avantaj in plus.
Pentru ceilalti, care au curiozitatea necesara, raspunsul meu ar fi: nu neglijati scoala (chiar daca asta a spus-o si Lenin)! Daca aveti un profesor prost sau unul dezinteresat, incercati sa invatati pe cont propriu. Macar bibliografia tot o sa vi-o dea la cursuri. Iar apoi aplicati ceea ce ati invatat. Poate este un raspuns stereotip, dar cred ca viitorul o sa imi dea dreptate!
Serban Mrejeriu
Human Resources Consultant
AIMS Executive Search & Consulting