Proiect de lege: Etnicii români din afara granițelor vor avea drept de muncă fără aviz
Potrivit inițiatorului proiectului, deputatul Constantin Codreanu, „străinii vorbitori de limbă română de nivel B1 sau B2, cetăţeni ai Republicii Moldova, Ucrainei şi Republicii Serbia, dar şi din statele balcanice sau alte state pot fi încadraţi în muncă pe teritoriul României pe o perioadă de cel mult 1 an, fără a fi necesară obţinerea avizului de către angajator.”, scrie tvrmoldova.md.
Iniţiativa legislativă, cu impact pozitiv atât pentru piaţa muncii din România, cât şi pentru etnicii români din comunităţile istorice din afara graniţelor, vizează completarea Ordonanţei Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor. Această prevedere elimină obligativitatea obţinerii de către angajator a avizului de angajare în cazul românilor din state non-UE pentru care angajatorii din Romania trebuie să îndeplinească anumite obligații și să parcurgă câțiva pași care, în cazul cetățenilor din spațiul non-UE, nu sunt tocmai simpli.
Ideea nu este nouă și a fost avansată de mediul de afaceri de mai multe ori. Marius Cristescu, un om de afaceri din vest, a propus ca variantă de acoperi deficitul de personal calificat angajarea etnicilor români care locuiesc în statele de la graniță ca Serbia, Ungaria, Ucraina sau Republica Moldova, care sunt vorbitori de limba română şi care au cazierul curat. Pentru aceștia ar trebui diminuată perioada de obținere a permisului de muncă, care în prezent este de 3-4 luni.
În 2018, în România vor putea munci 7.000 de lucrători străini, a stabilit Guvernul. Contingentul de lucrători străini nou-admiși este mai mare cu 1.500 de locuri față de anul 2017. Numărul de lucrători permanenţi creşte de la 3.000 la 4.000, iar cel al lucrătorilor detaşaţi de la 700 la 1.200.