Reconversia profesională. Domenii imune în fața crizei
Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay
„Schimbarea” pare să fie singurul lucru constant în viață. Acest lucru se întâmplă și pe plan personal, dar și în plan profesional. În contextul economic actual generat de pandemia Covid-19, pentru mulți români reconversia profesională a devenit o necesitate. Cum ne schimbăm job-urile într-un mod responsabil și cum alegem ceea ce este potrivit pentru noi?
Ce înseamnă, de fapt, reconversia profesională?
Reorientarea profesională presupune trecerea printr-un proces de instruire la finalul căruia fie faci altceva în domeniul în care ai pregătirea necesară, fie te reprofilezi și te axezi spre un domeniu de activitate cu totul nou. Aceasta se poate face fie prin programe plătite de către angajator (așa-numitele specializări profesionale), fie prin participarea la programele oferite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forțelor de Muncă, fie pe cont propriu.
Motivele reconversiei profesionale ar fi multe. Acestea pleacă de la pierderea locului de muncă, insatisfacția profesională, dorința de a câștiga mai mult pe plan financiar și pot ajunge chiar până la nevoia de a avea un job mai relaxant. Oricum ar fi, decizia poate fi și riscantă. Trebuie să fim conștienți că există posibilitatea de a pierde tot, însă, experiența acumulată chiar și într-un domeniu diametral opus ne poate veni în ajutor pe viitor.
2020 – anul incertitudinilor și provocărilor profesionale
„Plin de intertitudini, plin de provocări, ba chiar înspăimântător” Așa au descris anul 2020 cei mai mulți participanți la un studiu realizat de platforma eJobs. Totuși, 18% dintre ei au apreciat că „pandemia a fost mai ușor de traversat decât se așteptau inițial”. Întrebați și despre așteptările pe care le au de la 2021, jumătate dintre cei chestionați au precizat că așteaptă cu optimism următoarea perioadă. Interesant, pentru mulți subiecți, cea mai mare dorință pentru anul în curs este aceea de a-și schimba jobul sau de a se angaja, în cazul celor care nu au încă un loc de muncă. Legat de venituri, pe fondul plafonării salariale din 2020, majoritatea speră ca anul 2021 să aducă o promovare sau o mărire salarială.
„Vedem două tendințe importante pentru acest an: un număr semnificativ de candidați care sunt deciși să facă reconversie profesională, pentru a-și găsi un job mai bun și a câștiga mai bine – și, în acest sens, declară că plănuiesc să urmeze cursuri de specialitate – și o altă parte care își exprimă dorința ca munca de acasă să se permanentizeze. Asta în ciuda faptului că, la finalul anului, într-un studiu în care sondam așteptările angajatorilor cu privire la 2021, aceștia spuneau că vor să revină, alături de echipe, la munca de la birou”, relatează Bogdan Badea, CEO eJobs România.
IT, Farma, Financiar și Telecom, cele mai ofertante domenii
Cele mai căutate cursuri la începutul anului 2021 au fost cele în domeniul IT – Programare, SEO (Search Engine Optimization), cursurile de Croitorie, Design Vestimentar, Bucătar, Frizerie, dar și Decorator amenajări interioare.
Pentru a le face însă căutarea mai ușoară, specialiștii au și câteva recomandări privind reorientarea profesională:
- Află în ce domenii se caută angajați – dintre toate domeniile de activitate, se pare că IT-ul, Farma și domeniile Financiar și Telecom par a fi imune în fața unei crize iminente
- Studiază fișa postului și descrierea job-ului pentru cele mai căutate locuri de muncă – așa îți vei da seama ce fel de cursuri ar trebui să urmezi, sau ce ai de completat în fișa personală când vine vorba despre aptitudini
- Intră în contact cu specialiștii din domeniile cele mai căutate – aceștia îți pot oferi detalii care te pot ajuta în decizia ta în ceea ce privește o nouă specializare
- Fii voluntar la o companie pentru a vedea exact ce presupune locul de muncă
- Gândește-te care ar fi condițiile ideale de muncă pentru tine și care sunt nevoile tale salariale
- Alege să urmezi programe de training sau cursuri de reconversie profesională – durează mai puțin decât o facultate și majoritatea celor care predau astfel de cursuri sau training-uri îți pot fi adevărați susținători, de ce nu, chiar mentori.
De reținut însă: indiferent de motivul pentru care crezi că ai nevoie de reconversia profesională în acest moment, este important să aplici la locurile de muncă pe care ți le dorești și, totodată, să te gândești la timpul pe care îl poți acorda reconversiei profesionale.