Reconversia profesională: realitate sau vis?
Schimbarea carierei şi alegerea unui nou domeniu – fie ca a fost o acţiune voită, fie forţată de împrejurări – înseamnă, practic, că trebuie să o iei de la capăt, iar poate cel mai grav lucru în contextul economic actual este „experienţa zero” în aria respectivă. Poate câştiga o persoană care trece printr-un proces de reconversie profesională lupta pentru un job de entry-level în faţa unor persoane mai tinere, care încep să fie preferate de angajatori pentru astfel de posturi? „Se pune problema domeniului pe care îl vizează persoanele trecute de o anumită vârstă, deoarece, cei care au lucrat o lungă perioadă de timp într-un anumit domeniu, au într-adevăr dificultăţi în a obţine un loc de muncă în urma reconversiei profesionale. Însă acest lucru nu este valabil numai pentru piaţa muncii de la noi, ci şi oriunde în străinătate”, precizează Emanuele Fiore.
Totodată, se pune şi problema gradului de acceptare a persoanelor care au dobândit experienţă într-un anumit domeniu de a ocupa un post entry-level cu toate implicaţiile sale şi, evident, cu un salariu mai mic.
Vârsta, o problemă?
În general, mulţi dintre cei care se înscriu la programe de reconversie profesională sunt persoane care au rămas fără un loc de muncă sau cei care nu au lucrat niciodată şi se gândesc să se integreze pe piaţa muncii. Din păcate, în primul caz un număr destul de mare este reprezentat de persoane care sunt trecute de 40-45 de ani. Au aceştia şanse mai mici de a face o reconversie reuşită? Este vârsta o piedică? Marga Radu, Head of Permanent Placement Adecco România, consideră că acest lucru nu ar trebui să se întâmple în condiţiile în care „atitudinea, imaginea corectă despre sine şi skill-urile dovedesc cine este omul cu adevărat, nu vârsta”.
Pe de altă parte, Emanuele Fiore consideră că şansele de găsire a unui job pentru o persoană care face o reconversie ţin de seriozitatea participanţilor la astfel de cursuri şi de adaptabilitatea fiecăruia la cerinţele pieţei forţei de muncă. „Este adevărat însă că, după 45 de ani, bătălia găsirii unui loc de muncă nu este tocmai uşoară, însă nu este nici pierdută din start. În cadrul proiectelor noastre au existat persoane trecute de 40 de ani care au reuşit să se reintegreze cu succes pe piaţa muncii.”
Cum îţi alegi noua carieră
Singurul criteriu pe care ar trebui să îl ai în vedere atunci când urmezi un curs de reconversie profesională şi îţi alegi noua carieră ar trebui să fie ceea ce ţi se potriveşte, este de părere Marga Radu. „Să faci ce îţi place… să simţi, să excelezi… să fii avid să dovedeşti cine eşti, pentru că deja ai pierdut timp făcând ceva ce nu-ţi plăcea. Este foarte important să îţi urmezi pasiunile, să le dezvolţi, să te informezi: poţi deveni chef (n. red.: bucătar) după ce o viaţă ai condus o bancă, dacă asta îţi doreşti şi îţi place.”
Pe de altă parte CEO-ul Quanta consideră că a ţine cont doar de propriile aspiraţii nu este de ajuns atunci când vine vorba despre alegerea carierei şi cursului pe care vrei să îl urmezi. „ Fiecare persoană care doreşte să participe la programe de reconversie profesională trebuie să ţină cont de cerinţele angajatorilor, de tendinţele pieţei muncii şi, nu în ultimul rând, de opţiunile personale.
Ce şanse de angajare ai după reconversie?
Dar care sunt şansele reale de a găsi un loc de muncă după participarea unui program de reconversie profesională? Deşi nu există o statistică oficială în acest sens, vă putem oferi rezultatele prezentate de un astfel de furnizor. „Construieşte-ţi viitorul pas cu pas – program-pilot de creştere a nivelului de angajabilitate a persoanelor afectate de criza economică” – este un proiect implementat de WKH – Dezvoltare Organizaţională în parteneriat cu Ascendis Consulting şi derulat pe o perioadă de 24 de luni, între 1 august 2010 şi 31 iulie 2012. În cadrul proiectului au beneficiat de servicii gratuite de informare şi consiliere profesională 656 de persoane. Dintre aceştia, în termen de 6 luni de la participarea la program, 15,5% şi-au găsit un loc de muncă şi au putut fi integraţi pe piaţa muncii.
Alina este unul dintre norocoşi. Tânăra avea experienţă în posturi de contabilitate în mari corporaţii, dar, de mai bine de şase luni, căuta fără succes un loc de muncă. Evaluarea profesională realizată în cadrul proiectului a scos la iveală latura ei creativă, iar consilierea profesională şi psihologică au motivat-o să îşi schimbe domeniul de activitate. Acum lucrează în calitate de graphic designer şi se vede făcând asta toată viaţa.
Ea s-a înscris în proiect într-o perioadă în care îşi căuta loc de muncă de ceva timp şi nu reuşea să se angajeze. „În aceea perioadă doream să îmi schimb cariera şi să trec de la o carieră economică la o carieră în design, dar nu aveam curajul să fac o schimbare bruscă, mai ales că ştiam că mă aflu la început de drum şi nu aveam încredere în forţele mele. Programul m-a ajutat, mai ales prin realizarea profilului de compatibilitate profesională care mi-a confirmat alegerea carierei. În urma întâlnirilor avute cu consilierii de carieră am putut înţelege mai bine cum să mă pregătesc pentru un interviu şi ce anume se cere de la un candidat de succes. Tot în cadrul proiectului am primit informaţii care m-au ajutat să îmi organizez mai bine CV-ul astfel încât calităţile mele să fie evidenţiate şi să îmi îmbunătăţesc şansele de a fi angajată”, declară Alina.
Cele mai căutate cursuri
În ultimii ani, firmele care au oferit gratuit programe de reconversie profesională au crescut foarte mult, în special datorită fondurilor europene puse la dispoziţia României prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Pe lângă acestea, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a organizat lunar o multitudine de programe de formare profesională gratuită.
În luna februarie a acestui an ANOFM va organiza 152 de programe de formare profesională pentru un număr de 3.111 persoane. Meseriile cele mai solicitate pentru care se vor organiza programe de formare profesională sunt: lucrător în comerţ, bucătar, ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi gaze, operator introducere validare şi prelucrare date, inspector (referent) resurse umane, coafor, lucrător în structuri pentru construcţii, formator, manichiurist-pedichiurist.
Să fie aceste tipuri de cursuri cele mai căutate la nivelul întregii pieţe? Se pare că informaţiile care vin din partea companiilor ce oferă astfel de programe confirmă trendul. „Aş putea spune că principalele cursuri care au mare căutare în rândul şomerilor care vor să facă reconversie profesională sunt cele de introducere, validare şi prelucrare date, web design, cele de lucrător comercial, cursurile de limbi străine, cele de inspector în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. De asemenea, sunt vizate şi cele de bucătar şi ospătar, lucrător în cultura plantelor, contabil, cursuri de manichiură sau pedichiură şi cosmetică”, afirmă Emanuele Fiore, CEO Quanta Resurse Umane România, companie care a încheiat anul acesta două proiecte POSDRU care au avut în vedere reconversia profesională şi reintegrarea pe piaţa muncii pentru şomeri sau persoane care nu au mai avut anterior un loc de muncă.
Şi, ca să încheiem într-o notă optimistă, vă oferim opinia Margăi Radu: „Reconversia e posibilă oriunde, inclusiv în programare (te apuci de învăţat limbaje de programare la 30-40 de ani, creezi jocuri sau platforme). Înveţi să te dezvolţi în relaţii publice sau dezvolţi abilităţi de copywriter. Totul este să vrei să excelezi în noul domeniu şi să fii determinat să faci această schimbare”.